Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką dobrać podłogę do kamienia!!

Betka

Recommended Posts

Mam trochę kamienia w salonie z piaskowca i jeszcze obudowany z niego kominek. Nie moge zdecydować się na płytki. Mają być na całej powierzchni czyli salon, jadalnia i kuchnia w sumie około 70m2. Dobierając płytki do kamienia spodobał mi się Naxos z opoczna. Kolor brąz i biały, który wygląda jak piaskowiec tylko jest o ton jaśniejszy. Moje pytanie czy to będzie pasować, a może ktoś mi pomoże i podsunie lepsze rozwiązanie. Trudna decyzja, bo nie wiem czy lepiej jak będzie gładka powierzchnia, chropowata. Wiem natomiast, że płytka musi mieć jednolitą barwę, bo kamień jest jakby posypany pomarańczową kaszką.

Spróbuje wkleić zdjęcie, ale wchodzi strasznie duże.

Jeszcze chciałam dodać, że planuję wnętrze ciepłe, dużo bocznego światła. Jasne rattanowe kanapy i ciemne komódki. Okna są w kolorze teak. Podłoga wokół w salonie ciemna tam gdzie kanapy jasna.

Chciałam wkleić jak wyglądają płytki, ale opoczno coś mi nie wchodzi, tj. http://www.opocznosa.com.pl

[/url]

Znam te płytki.Bardzo ładne.I faktycznie w typie piaskowca.

Do tego sa chyba 2 rodzaje kostek-mozaiek ozdobnych.

Nie wiem tylko czy nie będzie za dużo tego piaskowca-na ścianach i na podłodze.

Dlatego poszłabym w kontrast,np. szare,ale te sa dość ciemne chyba.

Ewentualnie z tego zestawu zrobić jakieś łączenia.

W podobnej kolorystyce jest jeden z domow modelowych Muratora-są chyba jeszcze zdjęcia.

Tam tez był piaskowiec na kominku i podobna kolorystyka na podłodze-płytki były Marazzi i takie meble o jakich piszesz.

Te płytki mają takie nierówności i są chropowate, pewnie i brud będzie się wbijał, bo mam podobne w domu. Zastanawiałam się nad gresem w kolorach szarości, a nawet grafitu pomieszanego z kremem, ale z polskich producentów takiego nie znalazłam.

Oglądałam dzisiaj piękny gres płytki 60x60 przeceniony ze 190zł na 125, ale na moje 70m2 i tak cena za wysoka.

Może ktoś zna płytki w jednolitym kolorze w dwóch odcieniach grafit i krem?

opalspróbuje znaleźć ten domek modelowy.

http://www.wydawnictwo.murator.com.pl/modelowe.html

Chodzi o dom z wykuszami.

Tam nawet jedna ściana jest w tonacji piaskowca.

Jeśli chodzi o te płytki,to faktycznie one są "pofalowane",ale myślę,że to lepiej niż gdyby miały dziurki.

Ja mam z kolei bardzo gładkie matowe płytki i to jest dramat do czyszczenia.

;)

opal widziałam domek i wnętrze dla mnie bomba. Wszystko mi pasuje. Stół i kanapy czadowe. Styl kolonialny taki jaki będzie u mnie.

Byłam też w sklepie i widziałam te płytki marazzi. Płytki śliczne, ale cena już niekoniecznie. Po wszystkich rabatach zapłaciłabym około 110zł/m2 30x30, ale interesowały mnie płyteczki z serii polis. Te co są w domku modelowym za bardzo się świecą, i są w jasnych odcieniach.

Być może trochę połysku mają.

Ale pamiętam,że długo byłam pod wpływem ich uroku po wizycie w domu modelowym. ;)

Swoją drogą,mam płytki marazzi z lekkim połyskiem,pofalowane,szare-beton do łazienki-rewelacja po prostu.Cały czas wyglądają tak samo,nie widać żadnych zacieków itd. a lekkie iskrzenie daje piękny efekt. ;)

A jakie to są polis?Coś mi kołacze po głowie. ;)

Betka wydaje mi sie ze podloge musisz wybrac na zasadzie, co chcesz podkreslic. Jezeli sciane i kominek z piaskowca, to ciemne zeby podkreslic sciane ... jezeli wystroj wnetrza czyli ciemne komodki itp to jasne.

Te z drugiej serii sa piekne, tylko czy nie bedzie za duzo struktury w tym pomieszczeniu :wink: Na scianie fale na podlodze fale i do tego plecione rattanowe meble, przemysl to dobrze 8)

Jak dla mnie to te pierwsze proste byly by odpowiednie, sa proste a jednak w kamiennym stylu i nie narzucajace sie swoja indywidualnoscia.

Chodzi mi o Polis tz pierwsze z Twojego ostatniego wstawiania fotek :lol: One sa takie proste i nieprzeszkadzajace, ale maja tez swoja nikla kamienna strukture.

Jezeli dasz jasne, to pokoj bedzie stonowany i bardziej to co sie w nim znajduje bedzie widoczne. Jak dasz ciemne, robiac kontrast do sciany z piaskowca to bedzie sie sciana rzucala bardziej w oczy, ale meble i wystroj troche tym przycmisz.

Teraz musisz wybrac, co chcesz tym osiagnac 8) :lol:

Przede wszystkim chciałabym aby było ciepło i przytulnie. Boje się dać na całej powierzchni pokoju jasne płytki, bo pomieszczenie może zrobic się chłodne. Nie potrzebuje pokazywać i uwidaczniać ściany i kominka. Chce dobrze czuć się w tym wnętrzu. Widze sprzeczności w tym co napisałam.

Najprawdopodobnej dam troche ciemnej podłogi tam gdzie będą kanapy, a reszte pomieszczenia zostanie jasna.