Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Adrianko, ogromnie mi się podoba ta twoja elewacja!!

Razem z dachem - super dobrałaś kolory!!

dominikams, dzięki za komplement ! Ogromnie się cieszę, że Ci się moja elewacja podoba :D .

Nie jest jeszcze co prawda skończona, ale już "coś" widać :wink: .

Kolory dachu i cegły o różnych porach dnia i w zależności od intensywności nasłonecznienia (lub przy jego braku) przybierają inne odcienie. Zadowolona jestem z tego , że w każdej z opcji "kolory się nie gryzą" :wink: .

Lubię kolory ziemi, klasyczne formy i naturalne materiały. Myślę, że wszystko to do siebie pasuje i trudno tu o złe zestawienia 8) .

No jak by mi się twoja elewacja mogła nie podobać? :wink: Przecież to moja ulubiona cegła!!! :lol: (naprawdę, jedna z niewielu jaka mi się podobała totalnie i bezapelacyjnie!).

A to że zmienia kolory w zależności od światła to całkiem normalne, i - moim zdaniem - wprowadza fajne urozmaicenie.

Twoja elewacja jest w ogóle taka bogata - przez wykończenie nadproży i urozmaicone krawędzie (nie wiem jak to nazwać - to, że krawędzie nie są równe, tylko takie schodkowane) - bardzo mi się to podoba. Ja też myślałam o ścianie trójwarstwowej, ale niestety zrezygnowaliśmy z tego ze względu na koszty :( No nic... może następny dom.... :wink:

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1472510

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja następna w kolejce z zachwytami. Nie było mnie troszkę a tu takie cuda :p :p :p :p :p :p :p :p Śliczne wejście do domku- radzę jednak uważać, bo możesz nie opędzić się od gości. :wink: :wink: :wink:

Cieszę się, że akcja dach prawie skończona. Jednak co przykryty dach, to przykryty. Chyba jednak wszędzie są takie kłopoty z materiałami. Ja też czekałam, bo nie było dachówki skrajnej, niedaleko rozpoczęty dach czeka sobie już chyba z miesiąc na resztę dachówki. Szaleństwo jakieś z tymi materiałami.

Gratuluję i

Pozdrawiam cieplutko :p

tabaluga,

oj! przyjemnie mi to wszystko słyszeć ! :D . Ach! jak ja lubię komplementy :oops: 8) :lol:

Jeśli goście będą tacy mili jak Ty tabalugo, to drzwi będą zawsze otwarte. Ponieważ są szerokie (180 cm) to tłoku raczej nie będzie :wink: . Bardzo lubię odwiedziny :D

Zależało mi, by dekarz obrobił kominy, bo w czasie opadów zaciekały. Teraz mam już je zrobione. Pozostało jeszcze parę rzeczy, ale mniej pilnych 8) .

Dzięki za gratki ! Również pozdrawiam cieplutko !!! :p

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1472522

Adrianko, ogromnie mi się podoba ta twoja elewacja!!

Razem z dachem - super dobrałaś kolory!!

dominikams, dzięki za komplement ! Ogromnie się cieszę, że Ci się moja elewacja podoba :D .

Nie jest jeszcze co prawda skończona, ale już "coś" widać :wink: .

Kolory dachu i cegły o różnych porach dnia i w zależności od intensywności nasłonecznienia (lub przy jego braku) przybierają inne odcienie. Zadowolona jestem z tego , że w każdej z opcji "kolory się nie gryzą" :wink: .

Lubię kolory ziemi, klasyczne formy i naturalne materiały. Myślę, że wszystko to do siebie pasuje i trudno tu o złe zestawienia 8) .

No jak by mi się twoja elewacja mogła nie podobać? :wink: Przecież to moja ulubiona cegła!!! :lol: (naprawdę, jedna z niewielu jaka mi się podobała totalnie i bezapelacyjnie!).

A to że zmienia kolory w zależności od światła to całkiem normalne, i - moim zdaniem - wprowadza fajne urozmaicenie.

Twoja elewacja jest w ogóle taka bogata - przez wykończenie nadproży i urozmaicone krawędzie (nie wiem jak to nazwać - to, że krawędzie nie są równe, tylko takie schodkowane) - bardzo mi się to podoba. Ja też myślałam o ścianie trójwarstwowej, ale niestety zrezygnowaliśmy z tego ze względu na koszty :( No nic... może następny dom.... :wink:

dominikams,

pamiętam, pamiętam, że wybrałaś tą samą cegłę. Także dobrze wiem , że Ci się ona podoba. Inaczej być przecież nie może :wink: :lol: .

Wydaje mi się, że wyglądałaby ona inaczej np. przy innym kolorze dachu, przy różnych kolorach ścian , stolarki, okien itp. Ja wybrałam opcję kontrastującą. Mimo, że w cegle nie było tak dużo czerwieni to np. mój dach jest właśnie czerwony 8) .

To urozmaicenie intensywności kolorów cegły w zależności od naświetlenia podobnie jak Ty uważam, za bardzo ciekawy efekt . Myślę, że to jej wielki atut (przynajmniej nie będzie nudno :wink: :lol:).

Przyznam, że to łukowe wejście jest dużą ozdobą. Jednak nad nim będzie daszek, który nieco je przysłoni i tego "schodkowatego" łuku nie będzie tak widać jak teraz 8) .

Cieszę się z tej ściany 3W, bo myślę, że domek będzie ciepły i z dobrym mikroklimatem.

A co do następnego domu, to ... nigdy nie wiadomo, co kolejny dzień przyniesie ... kto wie, może właśnie następny dom ? :roll: :wink:

Serdecznie pozdrawiam i trzymam kciuki za Twój komin ! :D

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1472541

Ale swietnie dach sie prezentuje. Zreszta wiesz, ze twoj dom bardzo mi sie wizualnie podoba- jak nazarie wszystkie rozwiazania mnie powalaja :wink: Chciaz szkoda, ze daszkiem przyslonisz te luki nad wejsciem :roll: Ale wiem wiem- daszek praktyczny jest nie ma co- tez bede miala u sibie, ale to pewnie w przyszlym roku :wink:

A twoje chlopaki sa na prawde na medal. Jeszcze zadna ekipa nie pracowala u mnie po zmroku :o Reflektory :roll: Ty sie ich kobito trzymaj! :lol:

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1472849

Adrianko ale masz cudnie w domku 8) 8)

Te swiatło w salkonie, i całym domku, nawet w garażu 8) :wink: Cudnie tańczy na scienach a co będzie jak okna będą :roll: :p

Czary mary :wink:

A klinkierek tez wspaniale dobrany i te łuczki schodkowo zakończone :p dla mnie bomba 8)

Pozdrówka 8)

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1473296

alfredko, ogromnie mi miło słyszeć takie słowa i to z Twoich ust. Czuję się zaszczycona Twoją wizytą i takim komentarzem :D .

Szkoda, że teraz goszczę Cię tak rzadko, ale przyznam, że Twoje wizyty są dla mnie wielką przyjemnością.

Mam nadzieję, że jak wstawią mi okna i drzwi domek jeszcze bardziej zyska na urodzie :roll: 8)

Gorąco pozdrawiam ! :D

Rzadko, bo już z rzadka zaglądam na forum :cry: :cry: Zajęła mnie proza życia.....Och, jakaż cudna proza.....Po prostu w wolnych chwilach korzystam z urokow mieszkania we własnej chałupce!!!! :wink: :wink: Też będziesz tak niedługo miała!! Zapewniam Cię !! Bardziej atrakcyjne będzie spędzenie kilku miłych chwil przed kominkiem, na spacerze czy nawet na prozaicznym zajęciu tzw. sprzątaniu.....

Ale zapewniam Cię że z doskoku "śledzę" Twoje wyczyny..I JESTEM PEŁNA PODZIWU I UZNANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tyle udało się Wam osiągnąć podczas tego roku!!!!! Jak soptkałyśmy się ( Kwiecień, Maj?) to byłaś na etapie fundamentów?! A tu teraz takie cuda!!!!

Przyj do przodu, jak czołg....z każdą chwilą, godziną , dniem jesteś bliżej celu.......A powiem Ci tak po cichutku....WARTO!!!! CHOLERA, JAK BARDZO WARTO!!!!!!!

Życzę powodzenia w dalszych bojach ( idzie Ci to całkiem prima!!)I jak najszybszego "wchłaniania" nowego lokum....

A ja tak po cichutku, chyłkiem będę kibicować poszczególnym wyczynom.....TRZYMAM KCIUKASY!!!!!!!

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1473676

Ale swietnie dach sie prezentuje. Zreszta wiesz, ze twoj dom bardzo mi sie wizualnie podoba- jak nazarie wszystkie rozwiazania mnie powalaja :wink: Chciaz szkoda, ze daszkiem przyslonisz te luki nad wejsciem :roll: Ale wiem wiem- daszek praktyczny jest nie ma co- tez bede miala u sibie, ale to pewnie w przyszlym roku :wink:

A twoje chlopaki sa na prawde na medal. Jeszcze zadna ekipa nie pracowala u mnie po zmroku :o Reflektory :roll: Ty sie ich kobito trzymaj! :lol:

iga,dziękuję za miłe słowa :D .

Daszek nad wejściem przysłoni nieco łuczki, ale nie będzie to "zwykły" daszek 8) . W/g mnie będzie od nich ciekawszy (nie tylko praktyczny) :roll: :wink: . Nie wiem, czy uda mi się go jeszcze w tym roku zamontować, ale na wiosnę na pewno.

Moje chłopaki to zuchy, a jakże. Jeden nawet zapowiedział, że będzie stróżował w moim domku na czas montażu okien i ich obróbek :o :D .

Będę musiała chyba skombinować dla niego łóżko polowe i śpiwór :roll:

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1473858

Adrianko ale masz cudnie w domku 8) 8)

Te swiatło w salkonie, i całym domku, nawet w garażu 8) :wink: Cudnie tańczy na scienach a co będzie jak okna będą :roll: :p

Czary mary :wink:

A klinkierek tez wspaniale dobrany i te łuczki schodkowo zakończone :p dla mnie bomba 8)

Pozdrówka 8)

andrzejko, bardzo się cieszę, że Ci się mój domek podoba :D

Mam nadzieję, że światło przez prawdziwe okna będzie jeszcze ładniej tańczyć :wink:

Pozdrawiam ! :D

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1473870

alfredko, ogromnie mi miło słyszeć takie słowa i to z Twoich ust. Czuję się zaszczycona Twoją wizytą i takim komentarzem :D .

Szkoda, że teraz goszczę Cię tak rzadko, ale przyznam, że Twoje wizyty są dla mnie wielką przyjemnością.

Mam nadzieję, że jak wstawią mi okna i drzwi domek jeszcze bardziej zyska na urodzie :roll: 8)

Gorąco pozdrawiam ! :D

Rzadko, bo już z rzadka zaglądam na forum :cry: :cry: Zajęła mnie proza życia.....Och, jakaż cudna proza.....Po prostu w wolnych chwilach korzystam z urokow mieszkania we własnej chałupce!!!! :wink: :wink: Też będziesz tak niedługo miała!! Zapewniam Cię !! Bardziej atrakcyjne będzie spędzenie kilku miłych chwil przed kominkiem, na spacerze czy nawet na prozaicznym zajęciu tzw. sprzątaniu.....

Ale zapewniam Cię że z doskoku "śledzę" Twoje wyczyny..I JESTEM PEŁNA PODZIWU I UZNANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tyle udało się Wam osiągnąć podczas tego roku!!!!! Jak soptkałyśmy się ( Kwiecień, Maj?) to byłaś na etapie fundamentów?! A tu teraz takie cuda!!!!

Przyj do przodu, jak czołg....z każdą chwilą, godziną , dniem jesteś bliżej celu.......A powiem Ci tak po cichutku....WARTO!!!! CHOLERA, JAK BARDZO WARTO!!!!!!!

Życzę powodzenia w dalszych bojach ( idzie Ci to całkiem prima!!)I jak najszybszego "wchłaniania" nowego lokum....

A ja tak po cichutku, chyłkiem będę kibicować poszczególnym wyczynom.....TRZYMAM KCIUKASY!!!!!!!

alfredko,

wierzę, że jak ma się już TEN wymarzony domek, to nic innego nie chce się robić, tylko korzystać z jego uroków. A tych uroków jest tak wiele, że nie sposób ich wszystkich od razu zasmakować. A więc człek się delektuje każdą chwilą, każdą składową "prozy życia". Doskonale Cię rozumiem i zazdraszczam tych smaków... tych pysznych smaków ...

Dziękuję Ci za serdeczne słowa i za kibicowanie. To mnie bardzo wspiera i pomaga iść do przodu.

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1473897

Adrianko, ja muszę jeszcze nawiązać do Twoich potrójnych łuczków nad wejściem, bo tylko chodzę i myślę i myślę i nie dają mi spokoju :wink:

Nie, nie chodzi o to żeby mi się nie podobały, wręcz przeciwnie :D Zastanawiam się czy takie cudeńko jest do wykonania w przypadku ściany dwuwarstwowej (może wtedy podwójny, a nie potrójny łuk) i w innej technologii np. cegła łamana silikatowa. W moim domku kształt wejścia będzie bardzo podobny :D stąd to myślenie i myślenie i .......

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1474537

Renatko, takie łuczki w ścianie 2W też można zrobić i nawet nie z dwóch warstw schodkowo ułożonych cegieł , a z trzech - tak jak u mnie.

W projekcie mojego domu przewidziano właśnie ścianę 2W i trzystopniowe łuczki (to ja sama zamieniłam 2W na 3W, ale to niczego nie zmienia). A więc nie widzę problemu :wink:

Pozdrówka ! :D :p

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1474763

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jak widzę temat Dach prawie zamknięty.Dachówka prezentuje się znakomicie a skoro pozostały do wykonania drobne,kosmetyczne poprawki to możesz odetchnąć.Najważniejsze ,by dom był dobrze zabezpieczony przed deszczem,jesienną szarugą i zbliżającą się zimą.Zadaszenie nad wejsciem ta wisienka na torcie może z powodzeniem poczekać do wiosny. :p A kolorystyka -dachówki,komina,blach,rynien- w ogólnym zestawieniu znakomita!.Na tle zieleni lasu-bajeczna!.Wygląda to świetnie. Gratuluję dobrego gustu i smaku.Jak widać praca wre w dzień i w nocy.Ekipa faktycznie niestrudzonai pełna zaangażowania.Widać,że relacje między wami : inwestor -wykonawcy są fajne.Ale w tym jest dużo Twojej zasługi.Zapracowałaś na to.Potrafisz wspólpracować z ludzmi,być partnerem dla każdego i w każdej sytuacji. No i chłopaki pracuą jak na swoim.Tak trzymaj! POZDROWKA :p

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1475104

goyka, jak miło, że znów Cię widzę !!! :D :p :D

No tyle mi komplementów prawisz, że aż się rumienię :oops: .

Bardzo się cieszę, że tak myślisz i, że kibicujesz :D .

Przesyłane przez Ciebie dobre fluidy robią swoje. Dzięki !!!

Serdeczności i pozdrówka !!! :p

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1475155

Aga, serdeczne dzięki !!! :D

Dopiero teraz mogę powiedzieć, że jestem zadowolona z wyglądu swojego dachu,bo z niedoróbkami nie robił dobrego wrażenia 8). Pozostał jeszcze do wykonania mały daszek nad wejściem, ale to już "pryszcz" :wink: . Poczekam z nim chyba do wiosny :roll:

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1478964

Adrianko dziękuję, że rozwiałaś moje wątpliwości dotyczące łuczków. Zastanawiam się tylko, czy łuczki robi się tylko i wyłącznie przy gładkich cegiełkach czy dobrze wyglądałyby w strukturze skalistej. Jak myślisz? Widziałaś silkę łamaną-skalistą? Bardzo mi się podoba, ale czy nadaje się na łuki? Tę wnekę przy drzwiach wejściowych chciałabym wyłożyć silką białą skalistą. Może mój pomysł jest mało praktyczny? A może piaskowcem (matko ile to kosztuje!!!)
https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1479126

Renatko,

Twój pomysł obłożenia zarówno wnęki, jak i łuczków nad wejściem silikatową cegłą elewacyjną tzw. skałką jest jest jak najbardziej właściwy. Nawet z piaskowca mogłoby być, tylko faktycznie chyba nieco większe koszty, choć przyznam, że piaskowiec na Twoim domku prenentowałby się wybornie :wink: .

Sądzę jednak, że i biała skałka ładnie by pasowała. Widziałam taką silkę łamaną, ale ona ma jeden bok dłuższy. Można wtedy zrobić szerszy łuczek, albo przyciąć silkę . Jednak chyba najpierw trzeba by było wykonać betonowe nadproże w łuku (podwójne, albo potrójne) i dopiero później obłożyć to łamaną silką.

Musiałabyś porozmawiać z wykonawcą, jak on to widzi od strony technicznej, bo może ja się mylę, a nie chciałabym Cię wprowadzać w błąd 8) .

Jeśli zaimpregnujesz "skałkę",to jej biały kolor długo będzie cieszył oko swoim wyglądem.

A myślałaś o kamieniu elewacyjnym z betonu, który imituje prawdziwy ? :roll:

https://forum.murator.pl/topic/45141-komentarze-do-adriano-komputerowego-dziennika/page/68/#findComment-1479961