Adriano Komputero 18.06.2007 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 iga, powiem szczerze, że też jestem zadowolona z roboty glazurnika . Dlatego jakoś znoszę jego wolne tempo pracy . Wolę teraz się "pomęczyć" niż później patrzeć pół życia na schrzanioną robotę lub rwać kafle . A umywalka z szafką to tzw. "zbieranina". Każdy elemet tej zabudowy był kupowany osobno i w trakcie tworzenia tej całości sama byłam ciekawa jaki będzie efekt. Cieszę się, że w ostateczny wygląd podoba Ci się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.06.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ivonesca, dzięki . A jakie masz róże ? Słyszałam, że często atakują je mszyce. Spryskujesz czymś ? przy tak suchej pogodzie mszyce atakują mi pół ogrodu pryskam czyms takim do rozrobieia z wodą....ale nie pamiętam nazwy na początku miałam nie mieć róż, po podobno są bardzo podatne na choroby.....ale skusiłam się jeśli pytasz o nazwy moich róż to niestety nie wiem i do tej pory mam problem z zapamiętaniem które to parkowe, wielkokwiatowe, wielokwiatowe i jakieś tam inne kupiłam na kolor i wysokość mam różne odcienie różowego, niskie i z wieloma małymi kwiatkami ostatnio podpatrzyłam w dzienniku u Ew-ki że zakupiła róże angielskie - są większe i też się do nich przymierzam Marzy mi się ogród "naturalistyczny", a ponieważ mam zamiast ziemi piach - wybór roślin mam ograniczony u mnie też jest piach, trochę w niektórych miejscach dodałam lepszej ziemi, ale musze Ci powiedzieć że jest mnóstwo roślin które dobrze się czują w takich warunkach (u mnie jeszcze dużo słońca) i wcale ten wybór roślin nie jest taki mały mój ogród to taka trochę naturalistyczna, sielsko-wiejska mieszanka mało trawnika, za to dużo krzewów liściastych i rabat z bylinami pozdrawiam i zyczę wielu radości z zakładania ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 19.06.2007 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ivonesca, dzięki za życzonka - mam nadzieję, że doczekam się tych radości, bo jak na razie mam same niepewności To fakt, mszyce atakują teraz nie tylko róże . Na moich młodych brzózkach również się pojawiły . Zakupiłam preparat ABC i jutro będę pryskać . Róże są piękne, wprowadzają do ogrodu dostojność i romantyzm . Mnie bardzo podobają się pergole obrośnięte różami pnącymi . U siebie oprócz piachu także mam dużo słońca, bo mój przyszły ogród będzie od strony południowej . Z pewnością będę musiała nawieść dużo ziemi, by podsypać skarpy i podrównać teren (mam różnicę poziomów). Zastanawiam się, czy nasypać ją na piach, czy z tym piachem wymieszać ? Pozdróweczka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.06.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ivonesca, dzięki za życzonka - mam nadzieję, że doczekam się tych radości, bo jak na razie mam same niepewności To fakt, mszyce atakują teraz nie tylko róże . Na moich młodych brzózkach również się pojawiły . Zakupiłam preparat ABC i jutro będę pryskać . Róże są piękne, wprowadzają do ogrodu dostojność i romantyzm . Mnie bardzo podobają się pergole obrośnięte różami pnącymi . U siebie oprócz piachu także mam dużo słońca, bo mój przyszły ogród będzie od strony południowej . Z pewnością będę musiała nawieść dużo ziemi, by podsypać skarpy i podrównać teren (mam różnicę poziomów). Zastanawiam się, czy nasypać ją na piach, czy z tym piachem wymieszać ? Pozdróweczka ! my nasypaliśmy ziemi na wierzch, a potem jak wsadzałam roślinki to dodawałam trochę torfu odkwaszonego i mieszałam całość w dołku - tak że jest mieszanka. a jak nawet nie dawałam torfu to przy sadzeniu i tak sie trochę pomieszało - w zależności ile ziemi było w którym miejscu i roślinki rosną - postaram się na weekend wreszcie zrobić zdjęcia pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 20.06.2007 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ivonesca, torf odkwaszony powiadasz . I dawałaś go tylko w miejscu sadzenia roślin? Roślinki, które ja zamierzam posadzić wolą raczej kwaśną glebę więc dla nich pewnie dobry będzie nieodkwaszony . Czy swoje róże także sadziłaś z torfem ? Z niecierpliwością czekam na fotki Pozdrawiam cieplutko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.06.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ivonesca, torf odkwaszony powiadasz . I dawałaś go tylko w miejscu sadzenia roślin? Roślinki, które ja zamierzam posadzić wolą raczej kwaśną glebę więc dla nich pewnie dobry będzie nieodkwaszony . Czy swoje róże także sadziłaś z torfem ? Z niecierpliwością czekam na fotki Pozdrawiam cieplutko ! jasne że odkwaszony dla innych roślinek a kwaśny dla innych napisałam tak gdyż u mnie więcej roślinek preferujących niekwaśną glebę i dawałam go do dołka z ziemią - szczególnie przy sadzeniu krzewów - bo przy bylinach to często sadziłam prosto do tego mojego piachu do dołków z różami dałam koński nawóz, wg zaleceń ogrodnika gdzie kupowałam - na razie rosną i kwitną akurat miałam dostęp do takiego nawozu - bo mówił ze jak nie będzie nawozu naturalnego to trzeba róże posadzić do ziemi jaką się ma i zasilić nawozem sztucznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 20.06.2007 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Obecnie można kupić nawóz naturalny w niewielkich workach , specjalnie przygotowany dla ogrodników . Pochwal się jakie byliny sadziłaś na piachu ? Które z nich najlepiej się przyjęły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.06.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Obecnie można kupić nawóz naturalny w niewielkich workach , specjalnie przygotowany dla ogrodników . ło matko czego to nie wymyślą Pochwal się jakie byliny sadziłaś na piachu ? Które z nich najlepiej się przyjęły ? powiem tak - większość roślinek się przyjęła - bylin mam mnóstwo i jak na początku pamiętałam wszystkie nazwy to teraz pozapominałam z tego co mam i pamiętam: - lawenda - tylko trzeba pamiętać że lubi zasadowe podłoże i podsypać ją wapnem. - santolina - dzwonki wszelkiej maści - strasznie lubię dzwonki i orliki - krwawnik - bodziszek - wilczomlecz - juka - trytoma groniasta - łubin - malwa - goździki niskie - astry (talkie niskie ale też i duże fioletowe zwane marcinkami) - słoneczniczek i klasyczny duży słonecznik - dalie - szałwia - maki samosiejki (przywiało je z pobliskiego zboża chyba ) - rozchodniki - sasanka - mydlnica - ożanka - anafalis - nachyłek - słonecznica (to zdecydowanie polecam jako roślina okrywowa - jest super!, pięknie kwitnie i mocno rozrasta się, niziutka roślinka) - serduszka - ostróżka - irysy bródkowe (nie syberyjskie! lubią podmokłe tereny) - cymbalaria murkowa (świetna nazwa zawsze mi się podobała...prawie tak ja tawulec pogięty ) - firletka - jeżówka - wiosenne cebulowe: tulipany, szafirki, narcyze, krokusy w tym roku pierwszy raz posadziłam mieczyki - zobaczymy co z tego wyjdzie A co mi się przyjęło albo słabo rosnie raczej to tawułki Arendsa, żurawka z czerwonymi liśćmi, przetacznik kłosowy a tu stronka o takich roślinkach, może będzie Ci pomocna http://www.piaseczki.webpark.pl/ powodzenie w doborze roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 20.06.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Wow!Ivonesca tez mam duzo piach i twoja sciage wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 20.06.2007 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Ivonesca ale duuuużo ! Nie spodziewałam się , że tyle roślinek na piachu może rosnąć DZIĘKI ! iga, ale mamy dobrze , co ? Ze ściągą od Ivonesci będzie łatwiej Pozdrawiam Was dziewczyny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 21.06.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 mówiłam że wcale nie jest tak źle z tym piachem poza tym z piachu leciutko wychodzą wszystkie chwasty - lekko ciągniesz i wychodzi z całym korzeniem - z gliną nie było by tak lekko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 21.06.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Piach nie jest taki straszny u mnie jest tak ze jest 20-30 cm ziemi a pod spodem piach rzeczny, rosnie wszystko bez problemu... pnace roze mialam juz takie wielkie ze musialam sie ich pozbyc z tego miejsca i niestety nie przyjely mi sie w innym... a byly takie piekne z ogromem malutkich zoltych i pomaranczowych kwiatow, ktore kwitly dwa razy do roku. Iglaki rosnal jak wsciekle jedynie z czym jest problem to z trawa poprostu woda sie nie trzyma a trawa bez wody to jest bryndza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.06.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 No prosze- a ja nwet za bardzo trawy nie planowalam- rozstane sie bez zalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.06.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Mohag - potwierdzam, że u mnie tez kicha z trawą jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.06.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Adrianko, czemu nic nie wpisujesz do dziennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 24.06.2007 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Ivonesca, Iga, Mohag, a to wspaniała wiadomość, że piach nie taki straszny dla roślinek . Dla trawki mogę się poświęcić i nawieźć trochę czarnoziemu kze, W domku się nic nie dzieje - czekam na powrót glazurnika. Mam nadzieję, że się niebawem pojawi i dokończy WC-cik. Donice klinkierowe też czekają , bo majstry zajęli sę teraz tarasem a już tak bardzo chciałabym te moje zakupione wcześniej roślinki posadzić Pozdróweczka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.06.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 To ja też dołączam się do włascicieli pisakowych działek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 26.06.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Z niecierpliwością czekam na fotki chciałam donieść że fotki są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 27.06.2007 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 kze, czyli jest nas więcej . Zawsze będzie można wymienić swoje doświadczenia Ivonesca, pędzę do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 28.06.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 aleeeee plaza chyba dwa lezaki sie tam tez zmieszcza ? sliczne te kamienie a dlaczego uwazasz ze beda sliskie ? kamien chyba nie jest sliski dopoki nie jest wyszlifowany... a wyszlifuje sie po 200 latach, tak jak granitowe kocie lby hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts