Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Adriano Komputerowego dziennika

Recommended Posts

iga, powiem szczerze, że też jestem zadowolona z roboty glazurnika :D . Dlatego jakoś znoszę jego wolne tempo pracy 8) . Wolę teraz się "pomęczyć" niż później patrzeć pół życia na schrzanioną robotę lub rwać kafle 8) .

A umywalka z szafką to tzw. "zbieranina". Każdy elemet tej zabudowy był kupowany osobno i w trakcie tworzenia tej całości sama byłam ciekawa jaki będzie efekt. Cieszę się, że w ostateczny wygląd podoba Ci się :D

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ivonesca,

dzięki :D . A jakie masz róże ? Słyszałam, że często atakują je mszyce. Spryskujesz czymś ? :roll:

przy tak suchej pogodzie mszyce atakują mi pół ogrodu :evil: :evil: :evil: :evil: pryskam czyms takim do rozrobieia z wodą....ale nie pamiętam nazwy :oops:

na początku miałam nie mieć róż, po podobno są bardzo podatne na choroby.....ale skusiłam się ;-)

jeśli pytasz o nazwy moich róż to niestety nie wiem :-? i do tej pory mam problem z zapamiętaniem które to parkowe, wielkokwiatowe, wielokwiatowe i jakieś tam inne :oops:

kupiłam na kolor i wysokość ;-) mam różne odcienie różowego, niskie i z wieloma małymi kwiatkami 8)

ostatnio podpatrzyłam w dzienniku u Ew-ki że zakupiła róże angielskie - są większe i też się do nich przymierzam :D

Marzy mi się ogród "naturalistyczny", a ponieważ mam zamiast ziemi piach - wybór roślin mam ograniczony :wink:

u mnie też jest piach, trochę w niektórych miejscach dodałam lepszej ziemi, ale musze Ci powiedzieć że jest mnóstwo roślin które dobrze się czują w takich warunkach (u mnie jeszcze dużo słońca) i wcale ten wybór roślin nie jest taki mały ;-)

mój ogród to taka trochę naturalistyczna, sielsko-wiejska mieszanka :wink:

mało trawnika, za to dużo krzewów liściastych i rabat z bylinami

pozdrawiam i zyczę wielu radości z zakładania ogródka :-)

Ivonesca,

dzięki za życzonka - mam nadzieję, że doczekam się tych radości, bo jak na razie mam same niepewności :roll: :wink: :lol:

To fakt, mszyce atakują teraz nie tylko róże :-? . Na moich młodych brzózkach również się pojawiły . Zakupiłam preparat ABC i jutro będę pryskać 8) .

Róże są piękne, wprowadzają do ogrodu dostojność i romantyzm . Mnie bardzo podobają się pergole obrośnięte różami pnącymi .

U siebie oprócz piachu także mam dużo słońca, bo mój przyszły ogród będzie od strony południowej :wink: . Z pewnością będę musiała nawieść dużo ziemi, by podsypać skarpy i podrównać teren (mam różnicę poziomów). Zastanawiam się, czy nasypać ją na piach, czy z tym piachem wymieszać ? :roll:

Pozdróweczka ! :D

Ivonesca,

dzięki za życzonka - mam nadzieję, że doczekam się tych radości, bo jak na razie mam same niepewności :roll: :wink: :lol:

To fakt, mszyce atakują teraz nie tylko róże :-? . Na moich młodych brzózkach również się pojawiły . Zakupiłam preparat ABC i jutro będę pryskać 8) .

Róże są piękne, wprowadzają do ogrodu dostojność i romantyzm . Mnie bardzo podobają się pergole obrośnięte różami pnącymi .

U siebie oprócz piachu także mam dużo słońca, bo mój przyszły ogród będzie od strony południowej :wink: . Z pewnością będę musiała nawieść dużo ziemi, by podsypać skarpy i podrównać teren (mam różnicę poziomów). Zastanawiam się, czy nasypać ją na piach, czy z tym piachem wymieszać ? :roll:

my nasypaliśmy ziemi na wierzch, a potem jak wsadzałam roślinki to dodawałam trochę torfu odkwaszonego i mieszałam całość w dołku - tak że jest mieszanka. a jak nawet nie dawałam torfu to przy sadzeniu i tak sie trochę pomieszało - w zależności ile ziemi było w którym miejscu

i roślinki rosną - postaram się na weekend wreszcie zrobić zdjęcia :wink:

pozdawiam

Ivonesca,

torf odkwaszony powiadasz . I dawałaś go tylko w miejscu sadzenia roślin? :roll:

Roślinki, które ja zamierzam posadzić wolą raczej kwaśną glebę więc dla nich pewnie dobry będzie nieodkwaszony :wink: .

Czy swoje róże także sadziłaś z torfem ?

Z niecierpliwością czekam na fotki :D

Pozdrawiam cieplutko !

Ivonesca,

torf odkwaszony powiadasz . I dawałaś go tylko w miejscu sadzenia roślin? :roll:

Roślinki, które ja zamierzam posadzić wolą raczej kwaśną glebę więc dla nich pewnie dobry będzie nieodkwaszony :wink: .

Czy swoje róże także sadziłaś z torfem ?

Z niecierpliwością czekam na fotki :D

Pozdrawiam cieplutko !

jasne że odkwaszony dla innych roślinek a kwaśny dla innych ;-) napisałam tak gdyż u mnie więcej roślinek preferujących niekwaśną glebę :D

i dawałam go do dołka z ziemią - szczególnie przy sadzeniu krzewów - bo przy bylinach to często sadziłam prosto do tego mojego piachu :wink:

do dołków z różami dałam koński nawóz, wg zaleceń ogrodnika gdzie kupowałam - na razie rosną i kwitną :-)

akurat miałam dostęp do takiego nawozu - bo mówił ze jak nie będzie nawozu naturalnego to trzeba róże posadzić do ziemi jaką się ma i zasilić nawozem sztucznym

Obecnie można kupić nawóz naturalny w niewielkich workach , specjalnie przygotowany dla ogrodników :wink: .

ło matko :o czego to nie wymyślą :lol:

Pochwal się jakie byliny sadziłaś na piachu ? Które z nich najlepiej się przyjęły ? :roll:

powiem tak - większość roślinek się przyjęła - bylin mam mnóstwo i jak na początku pamiętałam wszystkie nazwy to teraz pozapominałam :oops:

z tego co mam i pamiętam:

- lawenda - tylko trzeba pamiętać że lubi zasadowe podłoże i podsypać ją wapnem.

- santolina

- dzwonki wszelkiej maści - strasznie lubię dzwonki i orliki :-)

- krwawnik

- bodziszek

- wilczomlecz

- juka

- trytoma groniasta

- łubin

- malwa

- goździki niskie

- astry (talkie niskie ale też i duże fioletowe zwane marcinkami)

- słoneczniczek i klasyczny duży słonecznik

- dalie

- szałwia

- maki samosiejki (przywiało je z pobliskiego zboża chyba ;-) )

- rozchodniki

- sasanka

- mydlnica

- ożanka

- anafalis

- nachyłek

- słonecznica (to zdecydowanie polecam jako roślina okrywowa - jest super!, pięknie kwitnie i mocno rozrasta się, niziutka roślinka)

- serduszka

- ostróżka

- irysy bródkowe (nie syberyjskie! lubią podmokłe tereny)

- cymbalaria murkowa (świetna nazwa :lol: :lol: :lol: zawsze mi się podobała...prawie tak ja tawulec pogięty :wink: )

- firletka

- jeżówka

- wiosenne cebulowe: tulipany, szafirki, narcyze, krokusy

w tym roku pierwszy raz posadziłam mieczyki - zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)

A co mi się przyjęło albo słabo rosnie raczej to tawułki Arendsa, żurawka z czerwonymi liśćmi, przetacznik kłosowy

a tu stronka o takich roślinkach, może będzie Ci pomocna http://www.piaseczki.webpark.pl/

powodzenie w doborze roślin :-)

Piach nie jest taki straszny 8) u mnie jest tak ze jest 20-30 cm ziemi a pod spodem piach rzeczny, rosnie wszystko bez problemu... pnace roze mialam juz takie wielkie ze musialam sie ich pozbyc z tego miejsca i niestety nie przyjely mi sie w innym... a byly takie piekne z ogromem malutkich zoltych i pomaranczowych kwiatow, ktore kwitly dwa razy do roku.

Iglaki rosnal jak wsciekle 8) jedynie z czym jest problem to z trawa :roll: poprostu woda sie nie trzyma a trawa bez wody to jest bryndza.

Ivonesca, Iga, Mohag,

a to wspaniała wiadomość, że piach nie taki straszny dla roślinek :D . Dla trawki mogę się poświęcić i nawieźć trochę czarnoziemu :wink: :lol:

kze,

W domku się nic nie dzieje - czekam na powrót glazurnika. Mam nadzieję, że się niebawem pojawi i dokończy WC-cik.

Donice klinkierowe też czekają , bo majstry zajęli sę teraz tarasem a już tak bardzo chciałabym te moje zakupione wcześniej roślinki posadzić 8)