SylviaW 10.07.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 A mój mężuś nie chce mieć wolnej ręki w kuchni teraz będziecie mieli taką ładną kuchnię, że na pewno chętnie będzie w niej przebywał a mój lubi dużo i dobrze zjeść i mówi, że nikt mu tak dobrze nie ugotuje jak on sam Tak, zapewne chętnie będzie w niej przebywał i ... szamał co mu żonka do stołu poda . Niestety tylko raz w tygodniu - w niedzielę , przygotowuje śniadanko dla rodziny . A jakie dobre ... czyli nie wszystko stracone Mój pogodził się z kuchnią jak poszłam na studia (u mnie kolejność zmieniona - najpierw dzieci potem szkoła ), teraz rzadko chce, żebym ja coś ugotowała. Nawet obiad na 20 osób sam szykuje, ja się zajmuję zakupami bądź dobrej myśli, jak już ja będę miała nową kuchnię to zrobimy imprezkę, żeby mój mężuś mógł się pochwalić i zarazić Twojego swoim zamiłowaniem kulinarnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.07.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 U mnie też mą szaleje w kuchni dlatego moje antytalencie kulinarne i lenistwo wznosi się na wyżyny Za to ja zawsze wszystko grzecznie zjadam Ciasto mogę upiec i naleśniki bo tego mój Sławuś jakoś nie może się nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 10.07.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 U mnie też mą szaleje w kuchni dlatego moje antytalencie kulinarne i lenistwo wznosi się na wyżyny Za to ja zawsze wszystko grzecznie zjadam Ciasto mogę upiec i naleśniki bo tego mój Sławuś jakoś nie może się nauczyć Witaj bratnia duszo ja niestety nie poradziłam sobie z naleśnikami, podchodziłam do nich wprawdzie tylko raz i małż przejął patelnię, bo nie mógł patrzeć jak je przewracam. Grunt to się dobrze ustawić Kiedyś jak miałam więcej czasu też piekłam ciasta, najbardziej lubiłam metrowca (przekładaniec) teraz mam dobrą piekarnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.07.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 To ja naleśniki potrafię zrobić Mój Sławek ma problem z ciastem,ale grunt to się uzupełniać Metrowca też piekę W tym temacie jest moim guru Forumowa Kasia64 ta to jest mistrzyni pieczenia Najważniejsze że trafiłysmy na odpowiednich facetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 10.07.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Kupiłam gofrownicę, to jest łatwiejsze niż naleśniki , idę poszukać Kasi64 pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.07.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Kupiłam gofrownicę, to jest łatwiejsze niż naleśniki , idę poszukać Kasi64 pa U nas naleśniki je się nie tylko na słodko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 10.07.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Kupiłam gofrownicę, to jest łatwiejsze niż naleśniki , idę poszukać Kasi64 pa U nas naleśniki je się nie tylko na słodko ojeju to idę się schować to się nazywa krokiety? tak? naleśniki z nadzieniem? takiego to ja na pewno nie umiem i pewnie przy robocie całe ręce obklejone i to się rozłazi albo co gorszego. To ja wolę inną robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.07.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Krokiety Też I musze się pochwalić że umię Mąz je tylko potem obsmaża bo tego to już nienawidzę robić i tutaj jest najwięcej brudu na rączkach Robimy jeszcze naleśniki z pieczarkami w środku i do tego sos czosnkowy to się robi znacznie szybciej niż krokiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 10.07.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Robimy jeszcze naleśniki z pieczarkami w środku i do tego sos czosnkowy to się robi znacznie szybciej niż krokiety Brzmi fantastycznie, możesz podać przepis? Uwielbiam pieczarki, naleśniki i czosnek - ale nigdy nie wpadłam na pomysł, że można to połączyć. Brak mi wyobraźni czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.07.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Mozna do tego dodać jeszcze szynkę ale moje panny tolerują tylko pieczarki Przepis podam popołudniu jak mąz wróci z pracy bo sos to już jego specjalność Ja znam się tylko na naleśnikach i pieczarkach Jak zapomne proszę mnie nękać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 10.07.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Dziękuję bardzo, dzięki Twojej pomocy zabłysnę w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 10.07.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 to ja też czekam na ten pieczarkowy przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.07.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Naleśniki robię normalne tylko dodaję zamiast cukru soli mozna jeszcze pieprz ale tego moje panny też nie tolerują więc pieczarki przyprawiam troche mocniej bo tam czarnego nie widać Pieczarki podsmażam na patelni doprawiam do smaku. Potem nakładam je na naleśniki i zawijam w rulony. Na górę polewmy sos : Rosołek najlepiej jarzynowy rozpuszczamy w 250 ml wrzątku do tego dodajemy 6 łyżek jasnej zasmażki Knorr, dobrze wymieszać i wlać na patelnię na malutki ogień do tego dolewamy ( 150 ml derssingu jogurtowego Develeya i 150 ml śmietany u nas jest to 18 % wymieszane to jest razem ) potem dodajemy 2-3 zgniecione ząbki czosnku i starty zółty ser około 10 dkg. Mieszamy aż zamruga i polewamy na naleśniki Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 10.07.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Hmm, smaku mi narobiłyście Panie, nie odzywam się, ale nie mam kogo zaprosić do mojej kuchni - a sam zajmuję się budową. Szybciej bym pewnie teraz przyżądził zaprawę do murowania niż nalesniki Chyba zadzwonię zaraz do Verony po neleśniki z szyką i brokułami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.07.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Hmm, smaku mi narobiłyście Panie, nie odzywam się, ale nie mam kogo zaprosić do mojej kuchni - a sam zajmuję się budową. Szybciej bym pewnie teraz przyżądził zaprawę do murowania niż nalesniki Chyba zadzwonię zaraz do Verony po neleśniki z szyką i brokułami Adrianko zostawiłam w swoich komntarzach info o kamyczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 10.07.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Oho, ho ! Co tu się pichci beze mnie Aaaa! ... naleśniczki ... Mmmm ... pychota ! Aga, sos w/g przepisu męza musi być doskonały do Twoich pieczarkowych rulonów. Będę musiała spróbować Sylvia, przyjęcie na 20 osób, to ja robię w ... restauracji . Ale, gdybym miała takiego mężulka jak Ty , to moi goście też jedliby u nas Dziewczyny, tylko Wam pozazdrościć ... Daro_K , jak teraz potrenujesz z zaprawą, to później naleśniczki wyczarujesz "ino mig". To tylko kwestia wprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.07.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 To jak gadacie o sosach to poddam pomysł: Ja robię sosy na bazie śmietany ( którą w wklewam do garnuszka a potem dodaję na co mam chęć ) do śmietany można dodać - z zależności od nastroju: - młotkowany pieprz - tarty Parmezan lub Gryuer - kostkę serka topionego - kapary - pieprz z zalewy w słoiczku (np. zielony) - wygnieciony czosnek - suszone pomidory z bazylią - co się chce W przypadku, gdy dbamy o linię (hihihi - tak słyszałam ) zamiast śmietany robimy powyższe na bazie z bulionu ( tak jak Aga). W przypadku mięś smażonych na patelni można po prostu wrzucić kostkę serka topionego (albo takiego do smarowania pieczywa z ziołami lub czosnkiem) prosto na patelnię - próbowałyście ? Super sosik wychodzi. jak za mało naturalnego sosu z mięśka można dorzucić trochę bulionu/masła/ śmietany. NO i zaśmieciłam dziennik Adriance która serdecznie pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 10.07.2007 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Jestem bardzo wdzięczna za takie "zaśmiecanie", jeszcze poproszę ! Neferko, dzięki za pomysły ! Sosiki z serkiem robię, ale z zielonym pieprzem z zalewy to nie ... Właśnie niedawno przy regale sklepowym zastanawiałam się po co to jest, co się z takim pieprzem robi ? Teraz już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 10.07.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Ojejku, jaka ja jestem głodna To kiedy ta imprezka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.07.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Jestem bardzo wdzięczna za takie "zaśmiecanie", jeszcze poproszę ! Neferko, dzięki za pomysły ! Sosiki z serkiem robię, ale z zielonym pieprzem z zalewy to nie ... Właśnie niedawno przy regale sklepowym zastanawiałam się po co to jest, co się z takim pieprzem robi ? Teraz już wiem Tylko uważaj, bo są różne rodzaje : niektre są w soli a inne w zalewie. Te w zalewie są prawie neutrealne. W soli - trzeba przepłukać. Są też różnice smakowe: zielony jest delikatny, biały jeszcze delikatniejszy. Czerwony ostrzejszy. Ale śmietana zabija częściowo ostrość. Ja ostatnio testuję taki "pieprz młotkowy" w plastikowych okrągłych słoiczkach: do stekówi sosów - bajka :)Zresztą inne z tej serii to też cudowna sprawa: czosnek, pomidory suszone z bazylią i suszona, czerwona papryka. Można kupić oddzielnie. Dla mnie to skład obowiązkowy w kuchni ... http://www.przyprawa.com.pl/pliki_upload/produkty/original/mix%20specialite.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.