Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Adriano Komputerowego dziennika

Recommended Posts

Adriano Kom...Bardzo mi się spodobała podróż Twoja PKSem! :D

Tym bardziej że owocna była!!!Mnie zeszłego lata spotkała również "przyjemność" codziennego dojazdu do pracy MZK. W ciepły, upalny dzień ,mnogość ludzików w pojaździe, zaduch niemiłosierny.... Siadjąc na jednym wolnym miejscu, koło roznegliżowanej , słusznych rozmiarów pani , otworzyłam okienko coby przewiew zrobić. Pani owa pachnąca inaczej( mieszanina potu i wątpliwych perfum) zamknęła owe , informując mnie, że od przeciągu to nawet zejść z tego świata można! :o Przy okazji smagnęła mnie futerkim z pod pach po nosie!! :evil: :evil: Wysiadłam na następnym przystanku, pokonująć kolejny odcinek( 4km) pieszo!!!

:o :o :evil: :evil:

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Renatko, Alfredko, Joasiu, miło, że jesteście ze mną :p

Renatko, sądzę, że stalowe heby podtrzymują strop. Można z nich zrezygnować stosując podciągi, czyli poziome wzmocnienia stropu.

Alfredko, całe szczęście, że teraz zima i zapaszki się tak nie rozchodzą tak jak latem :-? :D

Joanna, dzięki !

Adriano aleś mnie zaskoczyła tym tarsasem. Nasz architekt nie powiększał tarasu (ja fizycznie chcę, żeby był większy), twierdząc, że to później ... przy budowie się zrobi!!!

Chociaż rozmawialiśmy z jednym Wykonawcą fachowcem (polecanym) to wiedział o co nam chodzi. Dlatego to, że tak nalegałaś na ten taras to mnie zaskoczyło. Czy dla tarasu robi się takie same fundamenty jak dla domu?

Aga, nalegałam, bo w końcu ta adaptacja bardzo dużo mnie kosztuje i nie mam zamiaru płacić później za doprojektowanie tarasu . Byłam wtedy wściekła :evil: Wiedziałam czego chcę, a on odmówił :evil:

Kiedy opowiedziałam na forum o swojej wizycie u architekta i o tym, że nie chce przeprojektować mi tarasu usłyszałam : "masz rację , nie odpuszczaj ". Więc się zawzięłam i stanęło na moim :D

Wydaje mi się , że to, czy się robi fundamenty pod taras zależy właśnie od projektu i rodzaju tarasu :roll:

Pozdrawiam

Adriano aleś mnie zaskoczyła tym tarsasem. Czy dla tarasu robi się takie same fundamenty jak dla domu?

Taras, który jest tylko wylany tuż obok domu może osiąść, tzn odspoinować się od budynku, przekrzywić, obniżyć i Bóg wie co jeszcze. Fundamentów takich jak pod dom się nie robi, bez przesady, ale wykopuje się głębiej, zagęszcza grunt i dopiero wylewa - przynajmniej u mnie tak było.

Uważam, że taras najlepiej robić razem z budynkiem, no chyba, że będzie innego rodzaju brukowy lub drewniany. Nie chcę się tu wymądrzać, bo na forum znajdziesz bardziej wiarygodne odpowiedzi, ale chciałabym Cię uczulić na tę sprawę. Adriano zrobiła dobrze domagając się planu.

witajcie kobietki

ja też z mężem zaczynam pomału przygotowania do budowy domu naszych marzeń

pracuję w Przedsiębiorstwie Budowlanym i duzo się interesuję budową uważam że budowa to duże wezwanie ale nie finansowe poprostu KOMPROMIS chwili z efektem na całe życie

Choć chwała za ciągle rozwijające się coraz to nowsze technologie.

Pozdrawiam

Jeśli którąś coś wiąże z PRYMULKĄ 3 i ma ochotę się podzielić proszę o maila [email protected] dzięki

Maksiu, madziapawel zamieścił ten post w moim dzienniku przez pomyłkę. Chcieli go zamieścić w "Klubie budujących kobiet". Jakimś cudem znalazł się w moim dzienniku. Kontaktowałam się z nimi na priv, ale mimo moich wskazówek nie potrafią tego usunąć. Prosili mnie abym to za nich zrobiła. Ale przecież ja nie mogę....

Maksiu ... Ty możesz...., więc prośba do Ciebie : usuniesz post madzipawla ?

W sumie mógłby zostać, ale skoro trzymasz TU porządek :wink:

Pozdrawiam

Aga,

cieszę się , że wybrałam projekt, który i Tobie się podoba ! :D

Tylko, czy będzie tak piękny jak na obrazku, to się okaże :wink:

W każdym razie bardzo bym tego chciała.

A co do tarasu, to właśnie przyjżałam się bardzo dokładnie swojemu projektowi i na stronie "Fundamenty" dostrzegłam wyraźny zarys tarasu. A więc taras mam z fundamentami :o Jejku, co by to było, gdybym nie była taka uparta i nie nalegała na przeprojektowanie go u architekta ? :roll: Pewnie robiłabym projekt już w trakcie budowy na łapu capu, bez dokładnych obliczeń i wymiarów :evil:

Pozdrawiam

A więc :

*) oddzielamy wnętrze domu od garażu (czyli likwidujemy przejście z garażu do pom.gospodarczego nr.9)

*) z pomieszczenia gospodarczego nr.9 robimy dwa - oddzielną kotłownię i mniejsze pom. gosp.

Czy likwidacja przejścia z garażu do pom.gosp. wiaże się z tym,że z pom.gosp. robicie dwa pomieszczenia?

Jeśli tak to rozumiem wybór, choć przejście z zakupami z garażu bezpośrednio do domu jest niewątpliwie wygodą.

Olu,

naszym celem było oddzielenie garażu od części mieszkalnej, więc zamurowujemy przejście. W ten sposób pomieszczenie gospodarcze zostanie odcięte od garażu. Ponieważ nie jest małe postanowiliśmy zrobić z niego dwa : większą kotłownię i przedsionek jako pomieszczenie gospodarcze, które wytłumi niejako pracę kotła.

Decyzja, że będzie właśnie tak, a nie inaczej została przez nas dokładnie przemyślana.

Przy przenoszeniu zakupów do domu bezpośrednio z garażu i tak trzeba: wyjść z samochodu, wyjąć zakupy z bagażnika , otworzyć drzwi...

Drzwi wejściowe są tylko jedne, natomiast gdybym wyjmowała zakupy w garażu musiałabym otworzyć nie jedną parę drzwi, ale aż trzy. Trzymając w obu rękach siatki z zakupami nie będzie to wygodne :-?

W czasie niepogody bezpośrednie przejście z garażu do domu z pewnością przydałoby się. Ale wtedy ... nie będę wybierała się na zakupy :wink:

Dziękuję za uwagi :D A może wyraziłabyś swoją opinię nt. okien

tarasowych. Co o nich sądzisz?

Serdecznie Pozdrawiam

Dziękuję za uwagi :D A może wyraziłabyś swoją opinię nt. okien

tarasowych. Co o nich sądzisz?

Serdecznie Pozdrawiam

Weszłam na stronę z projektem i na elewacje.

Zostawiasz łuk przy drzwiach tarasowych? Aby się komponował z oknami w jadalni? Tam ich górne brzegi są na jednym poziomie. Nie będzie to dziwnie wyglądać, gdy te tarasowe będą niżej? A jak będzie to wyglądać z środka domu? Czy ta różnica 50 cm nie będzie zbyt rażąca?

Olu, okno tarasowe jest proste - nie ma łuku. Łuk ma natomiast okno w jadalni. Ja je skracam do wysokości cokołu, bo nie będę wychodziła tędy na taras (przeprojektowuję go).

W salonie oprócz okna tarasowego jest małe okno umieszczone 50cm od sufitu. Ja chcę obniżyć okno tarasowe do tej odległości. Ściana z małym oknem , łączy się ze ścianą z oknem tarasowym, więc wydaje mi się, że tutaj to zestawienie będzie dobre :roll: ??? Jak myślisz ?

Okno w jadalni, które oddziela od salonu kominek, zostaje na swoim miejscu (jest jedynie skrócone od dołu).

...chyba niejasno Ci to wytłumaczyłam ?... 8)

I co, dobrze będzie ? :roll:

Olu, okno tarasowe jest proste - nie ma łuku. Łuk ma natomiast okno w jadalni. Ja je skracam do wysokości cokołu, bo nie będę wychodziła tędy na taras (przeprojektowuję go).

Zasugerowałm się rysunkiem elewacji bocznej na tej stronie http://www.archipelag.pl/get_pic.php?PID=2514

W salonie oprócz okna tarasowego jest małe okno umieszczone 50cm od sufitu. Ja chcę obniżyć okno tarasowe do tej odległości. Ściana z małym oknem , łączy się ze ścianą z oknem tarasowym, więc wydaje mi się, że tutaj to zestawienie będzie dobre :roll: ??? Jak myślisz ?

Myślę,że będzie bardzo dobrze bo ze sobą sąsiadują.

Okno w jadalni, które oddziela od salonu kominek, zostaje na swoim miejscu (jest jedynie skrócone od dołu).

...chyba niejasno Ci to wytłumaczyłam ?... 8)

I co, dobrze będzie ? :roll:

Dobrze wytłumaczyłaś, od razu spodobał mi się ten pomysł skrócenia ich od dołu bo i tak nie będziecie przez nie wychodzić.

Pozdrawiam.

:D :D :D

Dzięki Olu !

Z tymi oknami mam naprawdę dylemat. Cieszę się, że podzielasz moje zdanie, bo ja już głupieję od tego ciągłego myślenia :roll:

Faktycznie na rysunku elewacji bocznej okno tarasowe wygląda jakby było z łukiem. Ale jest to łuk w zakończeniu zadaszenia tarasu, a nie okna. Właśnie dlatego , że on tu jest nie chcę obniżać okna łukowego w jadalni, żeby się łuki zgadzały :wink:

Pozdrawiam :D

Agnieszko

przemyśl jeszcze raz zmiany, my już mieszkamy (wprawdzie od 3 tygodni :) ), lecz układ jest idealny jedynie co zrobiliśmy to zmniejszyliśmy kotłownię lecz tym samym powiększyliśmy łazienkę (zastanów się łazienka w projekcie jest bardzo malutka), co do stryszka to też go zrobiliśmy lecz nie w tym miejscu gdzie Ty planujesz (jest tam za nisko) - my zrobiliśmy wejście na stryszek z tego balkoniku obok sypialni.

a okna my się już przyzwyczailiśmy jest super, musisz po prostu nas odwiedzić :lol: :wink:

Pozdrawiam Iwona

Iwonko,

SUPER że tu zajrzałaś !!! BARDZO MI MIŁO !!! :D :p :D

Twoje uwagi są bardzo cenne ! Projekt się adoptuje, ale to nie znaczy, że zmiany jakie poczyniłam muszą być docelowe :wink: Wizja lokalna u Ciebie rozwieje wszelkie moje wątpliwości. Już nie mogę się doczekać spotkania !

Serdecznie pozdrawiam