Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Adriano Komputerowego dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adrianko, gratuluję wyboru bramy garażowej i wkładu kominkowego.

Pasją artystyczną zaskoczyłaś pewnie nie tylko mnie 8)

Uwielbiam czytać Twój dziennik, zwłaszcza gdy otwierają mi się wszystkie zdjęcia.

Renatko, mam nadzieję, że od dzisiaj wszystkie zdjęcia jakie wkleję będą się otwierać :wink:

Dzięki za gratki ! :D

Adriano to wspaniale mieć swoją pasję, coś w czym się odnajdujemy po mimo codzienności.Widzę Cię jak w cichym zakątku Swojego ogrodu zasiądziesz i malujesz,malujesz,malujesz..........

Pozdrawiam :wink:

Kasiu, mam nadzieję, że w moim ogrodzie znajdzie się taki cichy zakątek z którego będzie piękny widok , a wokół będą rosły kolorowe kwiaty .... A jeśli sam się takowy nie znajdzie - stworzy się go. To będzie również bardzo ciekawe i pełne pasji zajęcie :wink:

Pozdrówka ! :D

Adriano to wspaniale mieć swoją pasję, coś w czym się odnajdujemy po mimo codzienności.Widzę Cię jak w cichym zakątku Swojego ogrodu zasiądziesz i malujesz,malujesz,malujesz..........

Pozdrawiam :wink:

Kasiu, mam nadzieję, że w moim ogrodzie znajdzie się taki cichy zakątek z którego będzie piękny widok , a wokół będą rosły kolorowe kwiaty .... A jeśli sam się takowy nie znajdzie - stworzy się go. To będzie również bardzo ciekawe i pełne pasji zajęcie :wink:

Pozdrówka ! :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kze, z Warszawy wszędzie blisko, wszak to centrum Polski :wink: . I tego Ci poniekąd zazdroszczę : masz ochotę jechać na południe, gdzie góry i lasy - trzy godzinki i jesteś. Masz chęć pospacerować brzegiem morza i posłuchać szumu fal - trzy godzinki i słuchasz ... Fajnie !

Więc nie pytaj jak daleko, tylko pakuj się ! :wink:

A w którym kierunku mam się udawać? :oops:

Nie przejmuj się listopadem! Okna moga być zakryte folią. Nie ma problemu. 8)

kze, tylko czy można robić wylewki bez okien, gdy na zewnątrz temperatura w nocy spada do -6 stopni ? :roll:

Jeśli będziesz chciał do mnie trafić to kieruj się tam, gdzie raki zimują i najbrzydszym ze wszystkich miesięcy w roku jest listopad :wink: :lol:

Ja to słabo domyslny, a pewnie mówiłas w jakim mieście budujesz... Tylko że ja zalatany i nie pamietam.. :oops:

No i jak ja mogłam przeoczyć taki super dziennik? :-?

Ale już nadrobiłam :wink:

Adrianko, chyba mamy ten sam klinkier - czy to jest Fraza?

Mój komin (na razie ułożony przeze mnie w pokoju na poddaszu), przygotowany do murowania, wygląda tak:

http://images3.fotosik.pl/229/cd92ab4bd6fbd5a1.jpg

Waham się jeszcze jak go zakończyć i jak przeczytałam, ty też miałaś takie dylematy :lol: Chyba dam dwie warstwy wysunięte względem poprzedniej o kilka cm (czyli takie dwa schodki).

A dachówka też prawie taka sama - Creaton, ale miedziana angoba (ty masz czerwoną, prawda?)

W ogóle to mi się wydaje, że taki domek jak twój stoi całkiem niedaleko naszej budowy, zwróciłam na niego uwagę już jakiś czas temu, nawet pokazywałam mężowi, bo mi się bardzo te wykończenia klinkierem podobały. No i ten komin, z jednej strony po skosie. Śliczny!!

Adriano my też mamy garaż w bryle domu i ogrzewany a jakoś specjalnie nie docieplaliśmy sciany sąsiadującej z domem, i jak narazie jest ok 8)

Skoro jest tam ciepło to wydaje mi sie to zbyteczne :roll: :roll:

Brama fajna 8) 8) 8)

Obraz bardzo mi sie podoba :p moze to i takie tylko sobie obrazki jak je nazywasz ale maja w sobie cos co sprawia, ze są fajne 8) :roll:

Trudno to określić ale na pewno są pozytywne :p :p

Dlaczego sie kurzą :roll: wpiwnicy :roll: z braku miejsca :roll: :roll: Jęsli tak to w domku będziesz mogła poszaleć

8)

Mi sie podoba jak na klatce schodowej schodkowo równiez wisza obrazki 8) 8)

Pozdrówka

Adriano, wyciagaj te wszystkie malowidla i wieszaj, wieszaj, wieszaj... nic nie ma piekniejszego jak zawieszenie obrazami calych scian. Wszystkie malowane na kolor sciany chowaja sie przy scianach w obrazach 8) :lol: Mozesz kombinowac co chcesz, stawiac co chcesz, dekorowac jak chcesz... a wszystarczy powiesic obrazy i wszystko odrazu staje sie piekne :lol:

Adriano my też mamy garaż w bryle domu i ogrzewany a jakoś specjalnie nie docieplaliśmy sciany sąsiadującej z domem, i jak narazie jest ok 8)

Skoro jest tam ciepło to wydaje mi sie to zbyteczne :roll: :roll:

...

Ja mam ocieploną ściane między garażem a domem styropianem 10cm oraz strop (bo nad garażem jest pokój (no moj hobby room)) też 10cm... Tak mi radzili i wykonawca i kierownik budowy... Samochodowi wystarczy +5stopni, ale ludzie wolą +20. Dlatego by ciepło nie uciekało to jest styropian. :-?

dominikams,

witam Cię w moich skromnych progach ! Jest mi bardzo miło :D . Mam nadzieję , że od tej chwili będziesz moim stałym gościem!

Moja cegła to Fraza , więc nie pomyliłaś się :wink: .

Dachówkę dobierałam do cegły , która była ułożona na kawałku muru w hurtowni. Jednak gdy rozpakowałam swoje palety cegieł okazało się, że różni się nieco od tej, którą wcześniej widziałam. Ma trochę inne cieniowanie - bardziej widoczne, nieco inny odcień i brak w niej koloru czerwieni (a wcześniej był :-?) . Kiedy zadzwoniłam w tej sprawie do hurtowni, otrzymałam odpowiedź, że partie cegieł mogą się różnić i nie jest to wadą 8) .

Sądzę, że miedziany kolor dachu też ładnie pasowałby do cegły, którą otrzymałam, ale ja już wtedy miałam zamówioną czerwoną dachówkę :wink: . W całości chyba nie wyszło źle 8) . Jak myślisz ?

Komin z zakończeniem schodkowym wygląda bardzo ładnie. Popieram Twój pomysł :wink: . A jaką chcesz dać fugę ? Ja mam grafitową .

Ciekawa jestem jakie wykończenie ma dom, który ktoś wybudował obok Was i jest podobny do mojego ?

andrzejko,

dzięki za serdeczne słowa :D.

Pocieszasz mnie, że jest dobrze bez dodatkowego ocieplenia garażu.

My już zadecydowaliśmy , że garaż będzie bez docieplenia. Ciekawa jestem jak to się sprawdzi przy większych mrozach :roll: 8)

Miło, że moje obrazki są dla Ciebie fajne. Niektóre się kurzą, bo faktycznie mam już brak "brak miejsc" , ale bardzo możliwe, że w nowym domku trafią znów do piwnicy ... z tym, że ta nowa będzie bez kurzu i będą wisiały na ścianach :wink: :lol:

A na klatce schodowej zaplanowałam właśnie "schodkowe" ... kinkiety :wink:

Mohag,

tylko wszystko zależy jakie to obrazy :wink: 8). Gdyby tak jakiegoś Mistrza były ... ale to tylko moje bohomazy 8) :oops:

kze,

my cały dom będziemy docieplać wełną , by ściany oddychały. W garażu więc musielibyśmy dać również wełnę i na ruszcie płyty karton-gipsu. Trochę odstraszył mnie koszt takiego rozwiązania. Ale jeśli po pierwszej zimie okaże się, że jest za zimno - zdecydujemy się na docieplenie, w końcu można to zrobić w każdej chwili :wink:

Pozdrawiam Was wszystkich ! :D

dominikams,

witam Cię w moich skromnych progach ! Jest mi bardzo miło :D . Mam nadzieję , że od tej chwili będziesz moim stałym gościem!

Moja cegła to Fraza , więc nie pomyliłaś się :wink: .

Dachówkę dobierałam do cegły , która była ułożona na kawałku muru w hurtowni. Jednak gdy rozpakowałam swoje palety cegieł okazało się, że różni się nieco od tej, którą wcześniej widziałam. Ma trochę inne cieniowanie - bardziej widoczne, nieco inny odcień i brak w niej koloru czerwieni (a wcześniej był :-?) . Kiedy zadzwoniłam w tej sprawie do hurtowni, otrzymałam odpowiedź, że partie cegieł mogą się różnić i nie jest to wadą 8) .

Sądzę, że miedziany kolor dachu też ładnie pasowałby do cegły, którą otrzymałam, ale ja już wtedy miałam zamówioną czerwoną dachówkę :wink: . W całości chyba nie wyszło źle 8) . Jak myślisz ?

Komin z zakończeniem schodkowym wygląda bardzo ładnie. Popieram Twój pomysł :wink: . A jaką chcesz dać fugę ? Ja mam grafitową .

Ciekawa jestem jakie wykończenie ma dom, który ktoś wybudował obok Was i jest podobny do mojego ?

Komentuję i odpowiadam po kolei:

Tak, tak bedę regularnie czytać i pisać tutaj

:wink:

Cegła - ja też trochę się zdziwiłam po rozpakowaniu, wydawało mi się, że jest sama ciemna, a czerwonej właściwie nie było (dosłownie chyba ze 3 czy 4 szt. na 200 cegieł). Ale akurat ja wiedziałam, że tak może być (pan z hurtowni wspominał); poza tym, przy układaniu te czerwone jakoś zupełnie mi nie pasowały i w końcu je wywaliłam (może gdyby dachówka była czerwona, to inaczej bym na to patrzyła). Twój komin mi się bardzo podoba, ja uwielbiam właśnie takie rożnokolorowe mieszanki (trochę moje chłopaki z ekipy się, delikatnie mówiąc, dziwili co ta ich "szefowa" wymyśliła :lol: , ze cegła jakaś z odzysku, bo taka mieszanka :lol: ), ale jak widziałam twoje zdjęcia, to utwierdziłam się w przekonaniu, że słusznie wybrałam. Zwłaszcza, że tę cegłę wybierałam sama (i dachówkę też), mąż tylko widział na zdjęciach :wink: , no i później ten komin na żywo po ułożeniu. Też mu się podoba, chociaż jak poszedł oglądać na budowę, to czekałam ze ściśniętym sercem, czy przypadkiem nie trzeba będzie wymieniać :lol:

I twój komin pasuje ślicznie do dachówki, zresztą pan w hurtowni mówił, ze ta cegła wygląda dobrze z różnymi czerwonymi odcieniami dachówki. I chyba się nie mylił, z tego co widzę u ciebie :D

Fuga też będzie grafitowa, już kupiona. Widzisz, wszystko tak samo 8) :D

Nawet materiał na dom teki sam - u nas też silikaty.

Domek w naszej okolicy ma kolory kremowe (tynk) i brązowe (takie kakaowo-czekoladowe, chyba z lekkim odcieniem szarości - cegła). Jak bedę przejeżdzać z aparatem, to zrobię zdjęcia.

Pozdrawiam