Gość 11.01.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Adriano, a ten komin z klinkieru murowany był na pełną fugę (fuga zlicowana z cegłą)? Może tu tkwi błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 11.01.2007 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Aniu, właśnie ,że nie . Fuga jest wklęsła, bo o taką prosiłam (bardziej mi się podoba ). I dlatego majstry będą poprawiać fugi tak, by zlicowały się z cegłą. Mam nadzieję, że to pomoże . Polubię fugi, które może mniej mi się podobają, ale są szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 12.01.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Ja mialam wełnę Rocwool Megarock 15 cm między krokwiami, i Rockmin 5cm na krokwie. dominikamsna pewno nie rob mniej ociplenia nic te moje 20cm- bo cie pozniej rachunki za ogrzewanie zezra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 12.01.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Iga - nie planuję mniej niż 20 - tylko albo 20 (najlepszej wełny), albo 25 tej słabszej. Adrianko - Mysłę, że to brak metalowej czapki - bo masz cegłę dziurawkę, więc woda łatwo wnika i ścieka w głąb. Co do wykorzystania strychu - może byś zrobiła pokój na forumowe babskie spotkania? Bo wiesz, jak zjedziemy do ciebie, to tak szybko nie odjedziemy trzeba nas bedzie gdzieś ułożyć na dwa dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 12.01.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Co do wykorzystania strychu - może byś zrobiła pokój na forumowe babskie spotkania? Bo wiesz, jak zjedziemy do ciebie, to tak szybko nie odjedziemy trzeba nas bedzie gdzieś ułożyć na dwa dni To byly juz rozsylane jakies zaproszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 12.01.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 O nowy klub brazowych bram się tworzy Szkoda, ze ja mam białą bo widże, ze towarzystwo doborowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 12.01.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 To byly juz rozsylane jakies zaproszenia? Nie, właśnie się wpraszam Trzeba już zacząć drążyć temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 12.01.2007 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Adrianko - Mysłę, że to brak metalowej czapki - bo masz cegłę dziurawkę, więc woda łatwo wnika i ścieka w głąb. Dominiko, oby było jak mówisz. Mam taką cichą nadzieję, że to jest właśnie przyczyną przecieku. Czapa już zamówiona . Co do wykorzystania strychu - może byś zrobiła pokój na forumowe babskie spotkania? Bo wiesz, jak zjedziemy do ciebie, to tak szybko nie odjedziemy trzeba nas bedzie gdzieś ułożyć na dwa dni To byly juz rozsylane jakies zaproszenia? Nie, właśnie się wpraszam Trzeba już zacząć drążyć temat Dziewczyny, TO JEST MYŚL ! ... Tylko, czy nie pogniewałybyście się gdybym Was tak na strychu "poukładała" ... Jeśli nie to ogłaszam konkurs na szatę graficzną Zaproszenia. Ten kto wygra - w nagrodę pierwszy wybiera sobie miejsce "ułożenia" - co Wy na to ? Andrzejko, dołączasz się ? . To nie szkodzi, że masz białą bramę - Twoja też jest piękna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Adriano, może diabeł tkwi w tej fudze. Na kominach ponoć nie może być wklęsłych spoin, muszą być pełne. Czy komin masz w całości postawiony z dziurawki czy ostatnie trzy warstwy z cegły pełnej? My mamy dziurawkę a dopiero ostatnie warstwy z pełnego klinkieru a na to betonową czapkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 12.01.2007 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Adriano, może diabeł tkwi w tej fudze. Na kominach ponoć nie może być wklęsłych spoin, muszą być pełne. Czy komin masz w całości postawiony z dziurawki czy ostatnie trzy warstwy z cegły pełnej? My mamy dziurawkę a dopiero ostatnie warstwy z pełnego klinkieru a na to betonową czapkę. Aniu, osobiście wydaje mi się, że jest dwojaka przyczyna cieknącego komina . Po pierwsze - fugi ( podobały mi się te "wklęsłe ), a po drugie brak czapy . Mój komin postawiony jest w całości ze zwykłej , pełnej palonej cegły. Środek komina też. Jedynie na wierzchu jest klinkier. Niestety, to dziurawka na całej wysokości (nawet te ostatnie trzy warstwy . Czapę będę miała stalową - już zamówiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 12.01.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Mam nadzieje że z kominem już będzie wszytstko dobrze Co do wykończeniówki to ciągnie się dlatego że nie ma już tak spektakularnych wydarzeń na budowie bo mury, dach było iwdać domek rósł w oczach a teraz co pchają tą wełnę pchają a końca nie iwdać i tak jest ze wszystkim ale jak się już to przejdzie to potem jest istna sielanka Trzymam kciukasy jak zawsze. I oczywiście wpraszam się na ten stryszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 12.01.2007 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Aga, to świetnie ! Wpraszaj się , wpraszaj , tylko wiesz - wstęp jedynie z zaproszeniami - konkurs trwa ! Dzięki za kciukasy. Pomagają ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 12.01.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Ja to do budowlanki się nadaje a nie do zaproszeń Poczekam aż ktoś wygra ja tam nie musze mieć najlepszego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.01.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 To wytłumaczcie mi, dlaczego fugi wklęsłe są niedobre? Co do wystroju - to po pierwsze puść tam jakiś kabel i zamontuj gniazdo (przyda się do lodówki z piffkiem ) I koniecznie jakas tablica korkowa - bedziemy tam wieszać foty z naszych spotkań Co do reszty - nie martw się - ustalimy i zrobimy, jak przyjedziemy Jak skończymy u ciebie to zapraszam was do mnie - jest kawał strychu do zagospodarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.01.2007 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Aga, ooo! ... jaka szkoda, że nie chcesz brać udziału w konkursie ... Ale w zasadzie na moim stryszku każde miejsce jest jest dobre tzn. nie ma tych gorszych Dominiko, ha, kabelek już jest ! Brakować będzie jedynie tablicy korkowej ... i lodówki na piffko . Skoro resztą mam się nie martwić to pozostaje mi jedynie czekać na Was . A Twój kawał strychu to jaki duży ? Na jaki zakres zagospodarowywania mamy się przygotować ? Co do wklęsłych fug to myślę, że chodzi tu o możliwość zalegania wody (wilgoci) oraz mniejszą grubość, przez co woda ma łatwiejszą drogę do pokonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.01.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Cholera z tymi fugami!! U mnie strych ma ok. 50 m2, i jest dość wysoki - do kalenicy jest chyba ze 2,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.01.2007 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Oooo! To piękny stryszek ! Aż szkoda byłoby nie wykorzystać takiej dodatkowej powierzchni . Mój jest mniejszy i nieco niższy, ale cieszę się z decyzji o jego zagospodarowaniu . Właśnie mi go ocieplają i zakładają rury wentylacyjne , bo nie było tego w projekcie. Dołożyli też gniazdka (do lodówki ... ) Nie będzie tylko tam ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.01.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Adrianko, przeglądając wstecz twój dziennik zauważyłam wpis o odgromówce - możesz powiedzieć, jak zostało to u ciebie rozwiązane? Głównie interesuje mnie sprowadzenie ewentualnego wyładowania do ziemi - jak masz położony kabel? Bo u nas jest bednarka w ziemi (wykonana razem z fundamentem), tylko trzeba do niej podpiąć kabel z dachu. Elektryk powiedział, żeby nie chować jej pod ocieplenie, on ją utnie i poprowadzi kabel z dachu - ma taki pomysł, zeby wyryć rowek w ociepleniu i tam dać kabel w peszlu. Na to pójdzie tynk i przykryje kabel. Dzięki temu nie bedzie go widać. Ale teraz walczę z myślami - bo trochę mi szkoda ryć ocieplenia. Dlatego opisz proszę, jak to u ciebie zostało zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.01.2007 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Dominiko, moi elektrycy podzielili położenie odgromówki na dwa etapy. Pierwszy - czyli poprowadzenie drutu po ścianach domu w peszlach (w każdym narożu) , przejście na wys. okapu na drut z miedzi i wykonanie tzw. pętli oraz zakopanie uziemienia wokół budynku. Drugi etap będzie wykonywany wiosną . Zależało mi na tym , aby pierwszy etap był wykonany przed stawianiem zewnętrznej warstwy cegieł (u mnie ściana 3W). Peszel z drutem jest więc pod ociepleniem z wełny. Mój elektryk mówił, że tak można i tak się teraz robi . Dzięki temu drut jest niewidoczny i pod warstwą wełny , która jest materiałem niepalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.01.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Oooo! To piękny stryszek ! Aż szkoda byłoby nie wykorzystać takiej dodatkowej powierzchni . Mój jest mniejszy i nieco niższy, ale cieszę się z decyzji o jego zagospodarowaniu . Właśnie mi go ocieplają i zakładają rury wentylacyjne , bo nie było tego w projekcie. Dołożyli też gniazdka (do lodówki ... ) Nie będzie tylko tam ogrzewania A jaką wełną ocieplasz (grubość)? Tak jak poddasze, czy trochę mniej? Ja tak właśnie kombinuję, że jeśli w przyszłości ocieplimy strych, to chyba dam 20 cm wełny na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts