Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Adriano Komputerowego dziennika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Iga - nie planuję mniej niż 20 - tylko albo 20 (najlepszej wełny), albo 25 tej słabszej.

Adrianko - Mysłę, że to brak metalowej czapki - bo masz cegłę dziurawkę, więc woda łatwo wnika i ścieka w głąb.

Co do wykorzystania strychu - może byś zrobiła pokój na forumowe babskie spotkania? 8) Bo wiesz, jak zjedziemy do ciebie, to tak szybko nie odjedziemy :wink: trzeba nas bedzie gdzieś ułożyć na dwa dni :lol:

Adrianko - Mysłę, że to brak metalowej czapki - bo masz cegłę dziurawkę, więc woda łatwo wnika i ścieka w głąb.

Dominiko, oby było jak mówisz. Mam taką cichą nadzieję, że to jest właśnie przyczyną przecieku. Czapa już zamówiona :wink: .

Co do wykorzystania strychu - może byś zrobiła pokój na forumowe babskie spotkania? 8) Bo wiesz, jak zjedziemy do ciebie, to tak szybko nie odjedziemy :wink: trzeba nas bedzie gdzieś ułożyć na dwa dni :lol:

:lol: :lol: :lol:

To byly juz rozsylane jakies zaproszenia? :D

Nie, właśnie się wpraszam :wink: :lol:

Trzeba już zacząć drążyć temat 8)

Dziewczyny, TO JEST MYŚL ! :D ... Tylko, czy nie pogniewałybyście się gdybym Was tak na strychu "poukładała" ... :roll:

Jeśli nie to ogłaszam konkurs na szatę graficzną Zaproszenia. Ten kto wygra - w nagrodę pierwszy wybiera sobie miejsce "ułożenia" - co Wy na to ? 8) :roll: :wink:

Andrzejko, dołączasz się ? :D . To nie szkodzi, że masz białą bramę - Twoja też jest piękna ! :wink: :lol:

Adriano, może diabeł tkwi w tej fudze. Na kominach ponoć nie może być wklęsłych spoin, muszą być pełne. Czy komin masz w całości postawiony z dziurawki czy ostatnie trzy warstwy z cegły pełnej? My mamy dziurawkę a dopiero ostatnie warstwy z pełnego klinkieru a na to betonową czapkę.

Adriano, może diabeł tkwi w tej fudze. Na kominach ponoć nie może być wklęsłych spoin, muszą być pełne. Czy komin masz w całości postawiony z dziurawki czy ostatnie trzy warstwy z cegły pełnej? My mamy dziurawkę a dopiero ostatnie warstwy z pełnego klinkieru a na to betonową czapkę.

Aniu, osobiście wydaje mi się, że jest dwojaka przyczyna cieknącego komina . Po pierwsze - fugi ( podobały mi się te "wklęsłe :-? ), a po drugie brak czapy 8) .

Mój komin postawiony jest w całości ze zwykłej , pełnej palonej cegły. Środek komina też. Jedynie na wierzchu jest klinkier. Niestety, to dziurawka na całej wysokości (nawet te ostatnie trzy warstwy 8).

Czapę będę miała stalową - już zamówiona.

Mam nadzieje że z kominem już będzie wszytstko dobrze :)

Co do wykończeniówki to ciągnie się dlatego że nie ma już tak spektakularnych wydarzeń na budowie bo mury, dach było iwdać domek rósł w oczach a teraz co pchają tą wełnę pchają a końca nie iwdać i tak jest ze wszystkim ale jak się już to przejdzie to potem jest istna sielanka :)

Trzymam kciukasy jak zawsze.

I oczywiście wpraszam się na ten stryszek :)

To wytłumaczcie mi, dlaczego fugi wklęsłe są niedobre?

Co do wystroju - to po pierwsze puść tam jakiś kabel i zamontuj gniazdo (przyda się do lodówki z piffkiem 8) ) I koniecznie jakas tablica korkowa - bedziemy tam wieszać foty z naszych spotkań :wink:

Co do reszty - nie martw się - ustalimy i zrobimy, jak przyjedziemy :lol:

Jak skończymy u ciebie to zapraszam was do mnie - jest kawał strychu do zagospodarowania :wink:

Aga,

ooo! ... jaka szkoda, że nie chcesz brać udziału w konkursie :( ...

Ale w zasadzie na moim stryszku każde miejsce jest jest dobre tzn. nie ma tych gorszych :wink: :lol:

Dominiko,

ha, kabelek już jest ! :D Brakować będzie jedynie tablicy korkowej :roll: ... i lodówki na piffko :wink: . Skoro resztą mam się nie martwić to pozostaje mi jedynie czekać na Was :D .

A Twój kawał strychu to jaki duży ? Na jaki zakres zagospodarowywania mamy się przygotować ? :roll: :wink: :lol:

Co do wklęsłych fug to myślę, że chodzi tu o możliwość zalegania wody (wilgoci) oraz mniejszą grubość, przez co woda ma łatwiejszą drogę do pokonania :roll: 8)

Oooo! :o To piękny stryszek ! :D

Aż szkoda byłoby nie wykorzystać takiej dodatkowej powierzchni .

Mój jest mniejszy i nieco niższy, ale cieszę się z decyzji o jego zagospodarowaniu :wink: .

Właśnie mi go ocieplają i zakładają rury wentylacyjne , bo nie było tego w projekcie.

Dołożyli też gniazdka (do lodówki ... :wink: )

Nie będzie tylko tam ogrzewania 8)

Adrianko, przeglądając wstecz twój dziennik zauważyłam wpis o odgromówce - możesz powiedzieć, jak zostało to u ciebie rozwiązane? Głównie interesuje mnie sprowadzenie ewentualnego wyładowania do ziemi - jak masz położony kabel? Bo u nas jest bednarka w ziemi (wykonana razem z fundamentem), tylko trzeba do niej podpiąć kabel z dachu. Elektryk powiedział, żeby nie chować jej pod ocieplenie, on ją utnie i poprowadzi kabel z dachu - ma taki pomysł, zeby wyryć rowek w ociepleniu i tam dać kabel w peszlu. Na to pójdzie tynk i przykryje kabel. Dzięki temu nie bedzie go widać. Ale teraz walczę z myślami - bo trochę mi szkoda ryć ocieplenia. Dlatego opisz proszę, jak to u ciebie zostało zrobione.

Dominiko,

moi elektrycy podzielili położenie odgromówki na dwa etapy. Pierwszy - czyli poprowadzenie drutu po ścianach domu w peszlach (w każdym narożu) , przejście na wys. okapu na drut z miedzi i wykonanie tzw. pętli oraz zakopanie uziemienia wokół budynku. Drugi etap będzie wykonywany wiosną .

Zależało mi na tym , aby pierwszy etap był wykonany przed stawianiem zewnętrznej warstwy cegieł (u mnie ściana 3W). Peszel z drutem jest więc pod ociepleniem z wełny. Mój elektryk mówił, że tak można i tak się teraz robi 8). Dzięki temu drut jest niewidoczny i pod warstwą wełny , która jest materiałem niepalnym :wink:

Oooo! :o To piękny stryszek ! :D

Aż szkoda byłoby nie wykorzystać takiej dodatkowej powierzchni .

Mój jest mniejszy i nieco niższy, ale cieszę się z decyzji o jego zagospodarowaniu :wink: .

Właśnie mi go ocieplają i zakładają rury wentylacyjne , bo nie było tego w projekcie.

Dołożyli też gniazdka (do lodówki ... :wink: )

Nie będzie tylko tam ogrzewania 8)

A jaką wełną ocieplasz (grubość)? Tak jak poddasze, czy trochę mniej?

Ja tak właśnie kombinuję, że jeśli w przyszłości ocieplimy strych, to chyba dam 20 cm wełny na poddaszu.