Ivonesca 26.02.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ivonesca, a ja już wypróbowałam przepis Dominiki i baaardzo nam smakowało . Nigdy nie robiłam w ten sposób mięsa mielonego i powiem Ci, że pyszne ! Co do "esów floresów", to już ich nie widać . Właśnie dzisiaj majstry zrobili wylewki Dominiko, jedzonko było pyszne - wypróbowałam ! Wiesz, mam podobne podejście jak Ty. To czego nie możemy wymienić - robimy docelowe. A to , co da się ewentualnie wymienić - rozważamy, czy kupujemy docelowe, czy też takie "na razie". Choć wiem doskonale, że tzw. prowizorki trwają najdłużej My już nestety czasu "na urządzanie się latami" nie mamy. Albo teraz, albo nigdy . A swojego przeznaczenia człowiek nie zna. Kto wie, czy czasem nie wylądujecie jeszcze kiedyś gdzieś w Wielkim Świecie spróbuję zrobic jedzonko w tym tygodniu co do prowizorek - niestety jest tak jak napisałaś - trwaja zwykle długo - u nas sie sprawdziło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 26.02.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 kuchnie piekne! podoba mi się taki styl - ciekawa jestem na jakim kolorze u Ciebie się skończy - mnie podobają się ciemne, ale jak zobaczyłam to zdjecie powyżej to spodobały mi się jasne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 26.02.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Kobieta zmienną jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 01.03.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ivonesca - próbuj! i daj znać, jak ci smakowało próba odbyła sie wczoraj nie powiedziałam rodzince czym doprawiłam - dopiero jak zjedli .....a jedli aż im się uszy trzęsły PYCHOTA!!!!! bardzo dziękuję za prosty i smaczny przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.03.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Adrianko - żyjesz? Ty to lubisz nas trzymać w napięciu.... Napisz cokolwiek, w skrócie, jak prace.... Ivonesca - bardzo sie cieszę, że smakowało Nie ma jak proste przepisy A z takich udziwnień to super sos do dań orientalnych (tajskich przede wszystkim) to jest sos rybny (fish sauce). Używam go bardzo często. Co prawda lepiej nie dawać go do powąchania gościom przed gotowaniem - chociaż ja lubię swoich gości dręczyć - lubię tą niepewność i nerwowe przebieranie nogami, w oczekiwaniu na jedzenie i podczas gorączkowego szukania sposobów jak się wymigać od jedzenia Później oczywiście się relaksują (jak czuja zapach potrawy z kuchni) i dziwią się, że to może być takie dobre.... Sos bardzo śmierdzi na surowo - jak stare skarpety - koszmar Za to podczas gotowania smrodek uchodzi i zostaje tylko to co najlepsze - super smak i aromat, mniam.... Ja dodaję go do potraw z czosnkiem, do curry (rewelacja w połączeniu z mlekiem kokosowym), Dobrze też smakuje z dodatkiem oleju sezamowego. Aha - praktyczna uwaga - podczas zamykania sosu (taką klapkę ma) odwrócić go od siebie, bo drobinki sosu potrafią wystrzelić - i konieczne natychmiastowe przebieranie się, bo ludzie zaczynaja się odsuwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 11.03.2007 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Żyję ! ... ale ledwo, ledwo ... Jakieś potworne choróbsko dopadło najpierw mojego młodszego synka, a później moją połówkę. Chyba nie muszę mówić czym byłam zajęta i jak bardzo mnie to wykończyło. Wszak mężczyźni chorują "inaczej" Od jutra wracam do swoich obowiązków, czyli do mojej "wykończeniówki" ( tej prawdziwej ), bo chyba się zaczęła - skoro wylewki już są i mają się dobrze . Tempo prac nieco spowolniało, ale też nie zupełnie wygasło ... Dominiczko, Twoje pomysły kulinarne (sosy rybne, mleko kokosowe, oleje sezamowe ...) robią na mnie ogromne wrażenie Ivonesca, kuchnia zostanie chyba jednak w kolorze drewna . Wciąż jednak jestem jeszcze w trakcie "poszukiwań" . Ale styl z pewnością pozostanie - klasyczny Aga, cieszę się , że jesteś ze swojej kuchni BRW zadowolona . A czy Twoja jest drewniana, czy okleinowana ? kze, cokolik w garażu będzie miał właśnie 15 cm i też wydaje mi się, że będzie "optymalnie" . Najważniejsze, by cokół spełnił swoje zadanie. Wylewki są już twarde, bez popękań więc kafle w piwniczce, garażu i kotłowni można kłaść . bamm, majstry robili próbę powietrzem Pozdróweczka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 11.03.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 No, nareszcie jesteś, bo myślałam, że zapadłaś może w sen zimowy (budowa trochę wyklańcza, więc taki sen byłby uzasadniony ) pozdrawiam i czekam na dalsze wieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 12.03.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Ada - czekam z niecierpliwością na tę kuchnię Dominika - opis sosu rybnego nie zachęca do stosowania .....ale może się skuszę....sęk w tym ze nigdy nie gotowałam takich konkretnych dań azjatyckich...co najwyżej sosu sojowego używałam ...i tyle jestem pod wrażeniem Twoich doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Adrianko cieszę że jesteś znowu i życze duzo zdrowia dla całej rodzinki Co do kuchni mam oczywiście okleinowaną o innej nawet nie było mowy a raczej kasy Wy dziewczyny nie macie litości jak nie ogrody to kulinaria a człowiek popada w komlpeksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.03.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Aga, na spotkaniu SS wszystkiego się nauczysz - zresztą zobacz - Kasia już pisała, że jednak przemogła się i ciachnęła coś piłą Teraz jej tylko zostaje nauka jazdy rowerem Adrianko - wiem, wiem, opis nie zachęca a w realu jest jeszcze gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.03.2007 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Dziewczyny, gotowanie to sztuka. Lubię gotować, ale lubię też mieć na to czas Tabaluga, tak na prawdę to chyba jednak nie sama budowa, ale właśnie słynna "wykończeniówka" - wykańcza najbardziej. Sama będziesz mogła to niedługo sprawdzić Ivonesca, następna wycena się robi . Jak już w końcu coś będę wiedziała "na pewno" - pochwalę się Aga, zdrówko najważniejsze. Jak nie ma zdrówka - nic nie cieszy. Dzięki za życzonka . Dzieciaki (ten mniejszy i ten większy ) już "na chodzie". Powiem Ci, że okleinowane kuchnie do złudzenia podobne są do drewnianych. Trzeba się naprawdę dobrze przyjżeć, by zauważyć, że to nie drewno. Dominiko, Ty to chyba wszystko potrafisz . Nawet śmierdzący sos rybny zamienia się w Twoich rękach w coś bardzo pachnącego i pysznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 W twoich też by się zamienił, bez obaw A co tam u ciebie się dzieje? Bo w dzienniku niewiele - i dostaniesz za karę po tyłku Poprawiam się - dziś się zadziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.03.2007 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 No właśnie - a już niesprawiedliwie dostało mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 14.03.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Oooo! Wiedze, ze wykonczeniowka ruszyla pelna para Panele, plyteczki - baterie! Pieknie!!! Czekamy z niecierpliwoscia na fotki! A dominika szczuje mnie tymi pieknymi aromatami. BArdzo lubie tajska kuchnie - choc jadlam tylko pare potraw i to nie w Polsce. Moze byc rzucila jakims ciekawym przepisem jeszcze - jakies sprawdzone curry- np. z ryby. Zaloz watke z przepisami w poradach zyciowych! Wszelkie przepisy z uzyciem mleka kokosowego i sosu rybnego (cos wiem o tym rozpryskiwaniu ) beda mile widziane. To co czasem mozna samamu wyszperac- nie zawsze jest dobre Lepiej miec sprawdzone przepisy od Dominiki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.03.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Może i założę kto wie A przepisów na curry rybne poszukam (robiłam takie z owoców morza), na pewno potrzebna była 1 puszka mleka kokosowego, ze 2 łyżki zielonej pasty curry, ze 2-3 łyżki śmierdziucha (sosu rybnego) i sos z limetki (ewent. cytryny). Generalnie gotuje się najpierw mleko z przyprawami (znaczy z pastą Curry), przez 20 min, dopiero potem te ryby czy krewetki i inne się wrzuca, gotuje się przez 3 min (jak za długo, to krewetki niestety robią się za twarde). Ryby można trochę dłużej pogotować, ale może ze 2 min. dłużej. Na koniec sos z limetki. Można jeszcze wrzucić liście Kaffir (to sa chyba limetkowe liście), ale dość trudno je kupić. No i bardzo polecam wam ryż jaśminowy - ja gotuję go bez soli, tak jak w orientalnych restauracjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 14.03.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 mniam A moze chodzi o liscie trawy cytrynowej? Maja podobno niezapomniamy aromat- ale faktycznie zaku jest praktycznie niemozliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 14.03.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Adrianko czekam na fotki, widzę że klub SS będzie mial u Ciebie bardzo eksluzywny lokal Trzymam kciuki za wykończeniówkę Dominika ale z Kaski jest bardzo dobra kucharka, ona się do piły przemogła ale ja też już upichciłam co nie co za jej pomocą więc ..... Ale i tak mam zawsze małe dołki jak słyszę jak ktoś tak raz dwa trzy i już ma pyszne danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.03.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Iga - liście trawy cytrynowej to zupełnie coś innego - to właściwie nie liście tylko pędy - kupuje się je na sztuki, sieka (dość sztywne są, więc drobno, chyba że do wyłowienia przed podaniem - tak mi się wydaje, że do tego twoje go curry też chyba potrzebne - właśnie w kawałkach). Mają super aromat. Aga - raz dwa, jasne - jak zaczynałam gotować te rzeczy, to pół godziny najpierw czytałam wszystko, potem każdy krok z książką kucharską, obsesyjnie dokładne odmierzanie każdego składnika, a teraz - luzik, wszystko na oko, i najczęściej bez książki, własne miesznki i takie tam. Czyli trzeba poćwiczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 14.03.2007 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Mmmmm, aż ślinka cieknie ... ale zapachu mi narobiłyście , mmmm... Cholipcia, ja tak rzadko gotuję coś orientalnego, a owoców morza to jeszcze nigdy sama nie przygotowywałam. Jedynie jakąś chińszczyznę od czasu do czasu sklecę , ale to tak na szybko i byle jak Lubię ciekawe potrawy, wymyślne i oryginalne , a nawet czasami mam ochotę czymś rodzinkę zaskoczyć. Jednak gdy przychodzi co do czego - gotuję tradycyjne, polskie potrawy Iga, wykończeniówka ruszyła i mam nadzieję, że nie będzie przestojów. W końcu do maja mamy niewiele czasu . Jednak nie mam złudzeń - ze wszystkim nie zdążymy. Ważne, by najbrudniejsze prace były gotowe, resztę będzie się kończyć już mieszkając ... albo i nie Aga, lokal dla Klubu SS "robi się " jako pierwszy. W końcu to nasza siedziba i musi być gotowa Dzięki za kciukasy ! Dominiko, myślę, że Iga podała Ci dobry pomysł - byś zapisywała swoje przepisy i udostępniała na Forum. Jesteś w tym dobra , a pewnie potrawy jeszcze lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatka 14.03.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Adriankoale domowo już u Ciebie się robi. Jak zwykle jesteś pełna pomysłów i trzymam kciuki za ich realizację. Czy ostatecznie coś zadecydowałaś w sprawie kuchni? Bardzo ładne baterie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.