Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Adriano Komputerowego dziennika

Recommended Posts

No wlasnie- Adranka ty jestes chyba najdalej z nas wszystkich!. Pokoje pomalowane. Sufity nie tylko wykonczone ale nawet juz pomalowane. Garz i gospodarcze skonczone. I ty narzekasz dziewczyno! :roll: 8) :lol:

Sufity masz mardzo eleganckie- pieknie wykonczone. Bardzo jestem ciekawa jak to bedzie wygladalo dalej :wink:

Iga, nie będziemy się licytować, ale wydaje mi się, że to Ty właśnie i Mohag jesteście najdalej :wink: . W sumie śpieszy mi się - tak jak Tobie , ale do końca maja pewnie nie zdążę 8) .

Miło, że sufity Ci się podobają :D . Jednak one nie są jeszcze wykończone - jedynie zacekolowane. Nawet nie są wyszlifowane, nie mówiąc już o malowaniu :wink: .

Myślę, by krawędzie obniżenia sufitu wykończyć listwą styropianową, ale nieco inną jak w gabinecie . Najpierw ją przyłożę "na sucho" i jeśli mi się spodoba - przykleję :wink: . Zastanawiam się też, czy to obniżenie pomalować na biało - jak sufit, czy też tak jak ściany :roll:

Masz jakiś pomysł ?

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adrianko

jak miło, że w ferworze pracy nie zapomniałaś o wiernych "kibicach".

Sufity w salonie i w holu zapowiadają się imponująco.

Czy w gabinecie listwa przysufitowa jest ze specjalnego styropianu czy z gipsu?

Czekam na następne zdjęcia, bo tym razem poskapiłaś okrutnie :wink:

Renatko, tak głośno mnie wołałaś, że Cię usłyszałam :wink: :D :p

Tak naprawę, to tylko fragment holu i obrzeża salonu będą w obniżeniu oraz częściowo w kuchni. Zależało mi, by "pokazać" wysokość salonu, która mi bardzo odpowiada (blisko 3m) i z której się bardzo cieszę , bo w obecnym mieszkaniu mam bardzo nisko (2,45 m).

Zastanawiałam się jedynie nad miejscem wypoczynkowym. Chciałam dać okrąg nad kanapami i ławą, ale ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu i teraz szukam odpowiedniej lampy :wink:

Listwa przysufitowa jest ze styropianu. Ma 8 cm szerokości - to najzwyklejsza listwa z Castoramy :wink:

P.S. Następnym razem postaram się bardziej Cię zadowolić :wink: :D

No pieknie, pieknie 8)

Adrianno, a ta listew styropianowa to na co sie przykleja ? i jak z malowaniem tz czy dobrze sie maluje ? Ja musze na calym pietrze przy panelach sufitowych poprzyklejac. Na poczatku myslalam o normalnych listwach, ale widze w Twoim gabinecie ze to bardzo ladnie wyglada.

A co do malowania sufitu, to zalezy co bedziesz chciala tym uzyskac. Jezeli pomalujesz na kolor scian to optycznie zmniejszysz i obnizysz powierzchnie, jak zostawisz biale to bedzie obszerniej.

Mohag,

jest taki specjalny klej do listew styropianowych, mają go w każdym sklepie . Ja akurat kupowałam klej z Fuggera (mam ich farby) . Maluje się je bardzo dobrze, nie widać smug i przeciągnięć pędzla. Można je raz pomalować przed założeniem i potem jeszcze raz , czy dwa po przyklejeniu :wink:

Najbardziej zależy mi na przestronności i wysokości salonu, a tam właśnie mam wąskie obniżenie równoległe do ścian bocznych. W ten sposób utworzyła się luka, którą mam zamiar podświetlać . Na tym obniżeniu chcę też dać podobną listwę jak w gabinecie. I zastanawiam się czy ją dać na biało, czy w kolorze :roll: .

Czy mówię zrozumiale ? :roll: 8)

Zgadzam się z Tobą - kolor na wszelkich obniżeniach pogłębia wrażenie obniżenia :wink:

Adrianko- co ty :o A na zdjeciach ten sufit wygladal dla mnie juz jako wykonczony i pomalowany 8) Jakas slepotka kurza czy co :o :wink:

Ja bym sie jednak zdecydowala na litwy w kolorze sufitu- juz niezaleznie od wlasciwosci powiekszajacych po prostu tak mi sie podoba. Wg mnie podkresla to obecnosc i urode takiej listwy.

A jestes zadowolona z tych farb? Ja sie caly czas zastanawiam jaka farbe kupic na malowanie dolu :roll:

A ja daleko nie jestem- tylko jak nie mam sie czym zajac, bo wszytko tak sie wolno dzieje to zajmuje sie tym, na co mam wplyw- np. meblami :wink: Zreszta sami pomyslcie- skoro na lapmy realizuja mi zamowienie 5 tygodni to do czego tu doszlo :roll: :o Juz nie mowiac, ze wszystko drozeje z dnia na dzien i pewnie wszyscy to odczuwamy :roll: Po prostu teraz pospiech i wczesniejsze zamawianie po prostu sie oplaca :wink:

Adrianko,

miałam okazję zobaczyć rozwiązanie z obniżeniem, które Ty proponujesz i wygladało bardzo interesująco. Pomalowane było tak: kolor ścian jasno zielony, obniżenie sufitu dwa, trzy tony ciemniejsza zieleń, sufit biały i białe listwy przy tym obniżeniu oraz płaszczyzny pionowe tego obniżenia.

Matko, ale zagmatwałam.

Udało Ci się coś z tego zrozumieć?

Iga,

na zdjęciach sufit wygląda jak pomalowany, bo padają na niego promienie popołudniowego słońca :wink: . Sama byłam zdziwiona jego wyglądem w obiektywie 8) :lol:

Z farb Fuggera jestem baaardzo zadowolona. Miałam okazję je "poznać" już wcześniej - przy okazji remontu obecnego mieszkania. Moim skromnym zdaniem to fantastyczne farby, odpowiednie do każdego wnętrza, bo sporo jest rodzajów , typów , nie wspominając o nieograniczonej palecie kolorów :wink: . Są bardzo gęste, świetnie kryją i dobrze się rozprowadzają 8)

Do listwy, jej koloru i sposobie pomalowania, jeszcze wrócę . Mam zamiar pokazać w zbliżeniu ten fragment ściany i obniżenia sufitu i ewentualnego ozdobienia go listwą. Nie będzie to takie typowe rozwiązanie , dlatego się waham co do kolorystyki 8). Serdecznie dziękuję Ci za sugestie :D

Ja też nerwowo spoglądam na terminy i czas oczekiwania na towary . Mam zamówione kafle do łazienki, sanitariaty, deskę na poddasze , a na terakotę do wiatrołapu czekam już drugi miesiąc :-?

Ceny rosną jak zwariowane i też zastanawiam się co tu jeszcze zamówić, by później nie kupować po wyższej cenie 8) :wink: .

Adrianko,

miałam okazję zobaczyć rozwiązanie z obniżeniem, które Ty proponujesz i wygladało bardzo interesująco. Pomalowane było tak: kolor ścian jasno zielony, obniżenie sufitu dwa, trzy tony ciemniejsza zieleń, sufit biały i białe listwy przy tym obniżeniu oraz płaszczyzny pionowe tego obniżenia.

Matko, ale zagmatwałam.

Udało Ci się coś z tego zrozumieć?

Udało, udało ! :D . Renatko , świetnie tłumaczysz :wink: :D

Jednak u siebie planuję nieco inaczej : cały sufit zrobić biały (łącznie z obniżeniem poziomym, czyli równoległym do podłoża). Wnękę (tę wyższą- głębszą część kwadratu) w holu pomalować ciemniej .

Zastanawiam się jakim kolorem przeciągnąć obniżenie pionowe (równoległe do ścian salonu (te ze szczeliną) , na którym będzie listwa 8)

Teraz to chyba przesadziłam z tym opisem :roll:

hihi juz pisalam w swoim topiku ze czlowiek nie moze miec czasu, bo za duzo wymysla, nie trzyma sie pierwotnej wersji... co zmusza naszych majstrow do przerobek czegos juz zrobionego, a nas niestety klepie po kieszeni ech zycie :roll: :wink:

iroko jest piekne 8) a lazienka ktora wkleilas ma cos w stylu dominisiowej lazienki :lol:

juz by sie pospieszyli z tym towarem, bo nie moge sie doczekac jak wyjdzie po zrobieniu :oops: :lol:

Mozaiki są śliczne, a ta Dominiki jest bardzo subtelna i delikatna. U siebie też będę miała trochę mozaiki - nie mogłam się oprzeć , by jej nie zamówić :wink: .

Dominko, masz już kinkieciki ? Qurcze ja się właśnie zastanawiam jakie by tu wybrać. Macie jakieś propozycje dla mojej łazienki ?

Mohag, w zasadzie nie skojarzyły mi się te wklejone przeze mnie zdjęcia z łazienką Dominiki, ale gdy się przyjżałam to .... faktycznie mają podobny klimat ( szczególnie ta pierwsza - nawet w podobnych kolorach) :wink:

Niestety czasu nie mam , ale i tak wymyślam 8) :wink: :lol: .

Cieszę się, że iroko ma zwolenników . Przy wyborze kierowałam się jego ciepłą, przyjemną dla oka barwą. Właśnie ta barwa mnie urzekła 8)

uhu iroko jest bardzo cieple i przyjemne 8)

a co do kinkietow, to poczekaj jeszcze troche :wink: oj to czekanie hihi ale jak zrobia juz chociaz czesc lazienki to zobaczysz w jaka strone mozesz sie posunac. Czy mozesz isc na szeokosc, czy musisz w pionie itp Z tego co pamietam to masz srebrno-zlota baterie, moze w zloty pojdziesz ?

Tylko ostatnio przy zlotym jest problem z dodatkami, tz wieszakami, uchwytami na papier itd... ale moze cos gdzies wypatrzysz, tez w polaczeniu srebro-zloto.

Adrianko

Nadrobiłam Twój dziennik i jestem w szoku :o ile Ty już masz zrobione !!! ale jak ładnie masz bardzo mi się podoba, bardzo ładne kolory wybierasz do pokoi, Adrianko co jest z tymi Twoimi drzwiami !!! co jest źle pokaż zdjęcia może nie jest tak źle jak piszesz, nie załamuj się pewnie jak ocieplą i pomalują domek to będzie ślicznie.

Ostatnio widziałam u znajomych podłogę z marbau- właśnie deskę barlinecką. Wygląda super. W ogóle podobają mi się ciemne podłogi, tylko trochę mniej sprzątanie ich. Mam w przedpokoju jatobę i jest suuuuper. Czasami, kiedy potraktuję ją Pronto, nabiera pięknego satynowego połysku i nie mogę się na nią napatrzec. Ale już po kilku godzinach widac pyłki kurzu. Znajoma natomiast mówi, że na jej desce marbau niewiele widac i bardzo ją sobie chwali.

Zazdroszczę Ci tych już podjętych decyzji, dokonanych zakupów. Ja jakoś straciłam werwę i nic mi się nie chce :-? :(

Ale iroko nie jest bardzo ciemne, więc może nie będzie tak źle :wink:

Adrianko, kinkieciki już mam, kupiłam jak pan miał robić tę stronę z lustrem, żeby wiedziać gdzie wypuścić te kabelki. Zrobię im zdjęcie i wkleję w dzienniku. One sa niewielkie, mają jaką prostokątną czy kwadratową podstawkę (kolor stalowy, taki półmat), i kwadratowy biały matowy klosz, wymiar z 10 na 10 cm, może trochę większy. Myślę, że do mojej kanciastej łazienki będa pasować - bo wszystko ma właśnie formę prostokątno-kwadratową (nawet umywalka), halogen do prysznica też ma kwadratową oprawę.