Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karnisze - problem

krzysztofh

Recommended Posts

Właśnie zainteresowałem się karniszami i mam problem.

Wszystkie dostępne karnisze są tak skonstruowane, że pierwszy drążek do powieszenia firanki lub jedyny w przypadku samej firanki jast blisko ściany (mowa o karniszach mocowanych do ściany) ok 8cm, co powoduje że w przypadku zamontowania grzejników firanka będzie opierać się o grzejnik.

Moim zdaniem powinna swobodnie zwisać.

Przecież układ - grzejnik typ 22 pod oknem to standard. Taki grzejnik odstaje od ściany o 13 - 14cm. U mnie jest parapet, który wystaje 16cm czyli zakrywa grzejnik, ale to już szczegół, bo w zasadzie sam grzejnik powoduje, że pierwszy drążek powinien być oddalony o ok. 17cm.

O co tu właściwie chodzi. Przecież taki grzejnik pod oknem to standard. Zaplanowałem sobie karnisze z nierdzewki, bo generalnie dom jest urządzany nowocześnie a tu taki szkopuł.

Jakie są wasze doświadczenia?

Niby tak, ale wystarczy popatrzeć na liczne inspiracje dekoracji okien i na ogół są do podłogi.

Chodzi mi o wyjaśnienie zasady bo logiki to jakoś nie mogę się doszukać. Przecież opisany przeze mnie układ powyżej jest chyba najbardziej typowy, a jednak coś nie gra.

Inna sprawa, że chciałbym mieć firanki i ew zasłony do podłogi.

Karnisz mocowany do sufitu odpada bo wydaje się mało elegancki.

najlepsze i raczej jedyne wyjscie z takiej sytuacji to karnisz montowany do sufitu. Wcale nie musi to byc malo estetyczna szyna. Jest conajmniej kilka rodzaji karniszy drążkowych, stalowych idealnie nadających się do nowoczesnych wnętrz. równiez karnisze linkowe mogą być montowane do sufitu

Mam na wyśli te np. w Castoramie, Obi, etc., owszem widziałem włoskie patenty( drogie :x ), ale ponieważ traktuje linki jako tymczasowe rozwiązanie to nie zamierzałem wydawać na nie sporych pieniędzy !

W przypadku krótkich odcinków ( 1,5 m, czyli standardowe okno )

i lekkich, powtarzam, lekkich zasłon linki mogą być, ale wymagają co pewien czas "podciągania", aby zachować naprężenie ( prawdopodobnie to kwestia termiki linki )

...w przypadku zasłon ( też lekkich, nawet bardzo ! ) przy rozstawie 3 m,

ugięcie linki na środku ( mimo napięcia na tzw. zycher ), po zasłonięciu

wynosiło ok. 3,5 - 4 cm i miało tendencje do dalszego obniżania

( konieczny dodatkowy punkt podparcia )

...i nawet nie chce mi się myśleć o cięższych zasłonach...

Pozdro

J