Acidtea 12.12.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 hej forumowicze, ponieważ na poprzedni post nikt nie odpisał, ponawiam. Mam pytanie odnośnie warunków zabudowy. Wydział Urbanistyki i Architektury w Poznaniu do wniosku o wz "nakazuje" mi dostarczenie umowy o dzieło na wykonanie szamba. Jakie przepisy nakazują, abym dostarczył taką umowę. Przecież to gmina ma mi określić w wz, gdzie mam odprowadzać ścieki, czy to do kanalizy, czy do szamba lub oczyszczalni.Czy na wymóg dostarczenia tej umowy może mieć wpływ mój zapis we wniosku o wz, że odprowadzenie ścieków albo do szamba albo do oczyszczalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malop 12.12.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Ktoś w urzędzie wymyślił paranoiczny przepis . Z całą bezwzględnościa należy się na niego nie zgodzić . Prawo gospodarcze nie ma nic wspólnego z prawem o zagospodarowaniu przestrzennym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 13.12.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Na "naszym" terenie do wydania WZiZT niezbędne było jeszcze przedstawienie zobowiązania z energetyki, gazowni i wodociągów do doprowadzenia na działkę mediów. Teraz mówił mi architekt, że Gmina sama ma obowiązek wystąpić z odpowiednim zapytaniem do tych instytucji, tylko im się nie chce, dlatego obciążają inwestorów oddatkowymi formalnościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 13.12.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Masz dwa wyjścia:1) "olać" żądanie urzędu lub też zacząć "drążyć" pytając o podstawę (prawną) tego wymogu. Efekt: w najlepszym razie opóźnienie wydania decyzji (czas na przepychanki z urzędem i zastanawianie się urzędnika), w najgorszym - decyzja negatywna i długotrwała procedura odwoławcza. 2) zastosować się do wymagań, spisać umowę, warunkując jednak jej wykonanie uzyskaniem odpowiednich zgód i pozwoleń (tylko wtedy wykonawca będzie mógł przystąpić do pracy.Ja wybrałbym wariant nr 1 (jeśli masz czas) lub nr 2 (jeśli chciałbym rozpocząć budowę na wiosnę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 14.12.2005 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 K74z Aquanetu już im załatwiłem. Do prądu oprócz opinii zawołali umowę na uzbrojenie gruntu. No i jeszcze dodatkowo to szambo.Tak jakby szukali dziury w całym. Rozumiem, gdybym występował teraz o pozwolenie na budowę, a nie o wz. oskar0259sęk w tym, że nie bardzo mam czas się użerać z nimi, znaczy odwoływać itd. Ja potrzebuję wz do kupna działki. Umowa przedwstępna już podpisana właśnie pod warunkiem otrzymania wz. Potem jeszcze warunkowa umowa z prawem pierwokupu przez miasto. Ze wszystkim mam czas do 15 marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 14.12.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Rzeczywiście, w tej sytuacji możęsz zastosować tylko wariant nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 14.12.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Zdeptać obcasem. Jeśli czegoś takiego żądaja do WZ to czego się można spodziewać po pozwoleniu na budowę?! Chyba bym zastosował metodę na "cwanego gapcia": "Proszę Pani, jaka jest podstawa prawna tego wymogu i czy na pewno musi być, bo już rozmawiałem z jednym wykonawcą ale wyśmiał mnie z tą umową o dzieło, które być może nie dojdzie do skutku. No to co mam robić - uda się jakoś bez tego papierka?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 14.12.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Każda metoda wiodąca do słusznego celu jest dobra, obawiam się jednak, że "na głupa" się nie powiedzie, tym bardziej, że Acidtea nie ma czasu na zabiegi.Wydawanie WZ to w najlepszym razie 1,5 miesiąca, pozwolenia - miesiąc. Po drodze jeszcze uprawomocnianie obu decyzji (w sumie miesiąc).I jesteśmy już w kwietniu 2006 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 15.12.2005 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 oskar0259na szczęście pozwolenia na budowę na razie nie potrzebuję. Zakładam taki wariant: jeśli chcę kupić działkę muszę mieć wz (nie ma mpzp). Jeśli dostanę wz, kupuję działkę, wybieram projekt i zabieram się za procedurę załatwiania pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 15.12.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Spisz ze szwagrem/ bratem/ siostra/ dziadkim... umowe o tresci:"Ja szwagier zobowiazuej sie wykonac szambo na dzialce... w termienie do roku 2050 za flaszke." Data, miesjce...I juz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 15.12.2005 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 1. To co radzi Ci mój poprzednik mieści się w ramach "mojego" wariantu nr 2.2. Nie lekceważył bym na Twoim miejscu upływu czasu wskutek przedłuzających się utrudnień biurokratycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 16.12.2005 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 K74Jeszcze raz wielkie dzięki za umowę. Oskar0259czy orientujesz się może, jakie są dokładne części składowe procedury ustalania wz? Jakie rzeczy urząd i z kim musi ustalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 16.12.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Niestety, nie pracuję w urzędzie gminy wydającym warunki zabudowy. Znam się bardziej na następnym szczeblu administracji, ze szczególnym uwzględnieniem geodezji i architektury (choć nie tylko - procedury administracyjnej także).A o WZ wiem sporo z racji tego, że wystąpiłem o nie daaaleko od miejsca stałego zamieszkania ("u mnie" jest plan zagospodarowania) i... dostałem kosza (czyli decyzję negatywną).Wracając jednak do zadanego przez Ciebie tematu.1) złożenie przez Ciebie wniosku o wydanie WZ powinno spowodować zawiadomienie przez urząd sąsiadów (którzy od tej pory stają się stronami postepowania) o wszczęciu postępowania,2) urząd powinien zlecić urbaniście wykonanie tzw. analizy urbanistycznej (która określi parametry zabudowy na twojej działce na podstawie zabudowy istniejącej na działkach sąsiednich - zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem podpisanym swego czasu przez wicepremiera M. Pola),3) projekt decyzji z taką analizą musi być uzgodniony/zaopiniowany przez instytucje zewnętrzne, np. wojewodę i powiat w określonych zakresach (odrolnienie, odziaływanie na środowisko itp. - uzyskanie opinii wymaga art. 53 ust. 4 ustawy z dn. 27.03.03 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym - zgodność z przepisami odrębnymi - prawo wodne, energetyczne, ochr. przyrody, zabytków, ustawa o drogach publicznych, itp.),4) ostatecznie decyzja jest przesyłana Tobie i pozostałym stronom (które, tak jak Ty, mają prawo od niej odwołać się).5) pomijam procedurę odwoławczą (SKO) i skargową do sądu administracyjnego.Czas tej procedury (pkt 1-4), bardzo uproszczonej, bo urząd może sobie zażyczyć np. rozprawy administracyjnej (zawiadomienia, termin, upływ czasu) czy też wyznaczyć czas na zapoznanie sie z zebranymi materiałami przed wydaniem decyzji (znów zawiadomienia, odpowiednio odległy termin i upływ czasu), moze trwać od (minimum) 2 miesięcy do pół roku a nawet dłużej.Stąd wyżej radziłem Ci, aby unikać przeciągania wstępnej procedury (urząd jest na etapie kompletowania dokumentów do wniosku z pkt 1) jeśli zalecane działanie jest być może idiotyczne (umowa o dzieło) ale obojętne finansowo (nic nie tracisz na sporządzeniu umowy warunkowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 21.12.2005 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 oskar0259 na szczęście wczoraj dostarczyłem brakujące umowy. Za to dostałem zawiadomienie, że UM wysłał mój wniosek do uzgodnienia z ZDM i Geopoz (miejski zakład geodezyjny). A i dodatkowo napisali, że wyniki analizy wskazują na możliwość realizacji inwestycji. To było ważne, bo tak naprawdę w tej okolicy ciężko o bezpośrednio zabudowane sąsiedztwo Trochę się wystraszyłem takiej ilości uzgodnień, jaką podałeś. Mam nadzieję, że na początku roku dostanę te wz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 21.12.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Jeśli urząd gminy napisał w projekcie decyzji (z analizą urbanistyczną)wysłanej do uzgodnień, że istnieje możliwość realizacji inwestycji, to na 99 proc. ją masz - rzadko zdarza się, żeby podmioty uzgadniające sprzeciwiły się.Przy normalnej procedurze decyzję dostaniesz około lub po 15 stycznia, a uprawomocni się ona w ciągu kolejnych 3-4 tygodni (decyzja zostanie przesłana sąsiadom uznanym za strony pocztą, mozliwe jest nie odebranie korespondencji itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 27.12.2005 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 a nie idzie troche przyspieszyc procedury? Moze ja sie zabawie w listonosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.12.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 To jest możliwe. Wystarczyłoby oświadczenie (może na kopii decyzji, że zapoznali sie z treścią decyzji i nie będą sie od niej odwoływać). Takie samo oświadczenie składasz ty - stwierdzasz, że decyzja jest zgodna z twoim żądaniem. Ale brak potwierdzenia choćby od jednego sąsiada spowoduje, że terminy będą musiały upłynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 29.12.2005 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 oskar0259tak w ogóle dzięki bardzo za pomoc.Wczoraj przyszło uzgodnienie z geodezji z informacją, że nie trzeba ziemi odralniać (a tego się wcześniej też trochę obawiałem). Jeszcze tylko został zarząd dróg miejskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 27.01.2006 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 oskar0259 Właśnie się dowiedziałem, że moje wz są podpisane, mam zadzwonić w poniedziałek i umówić się z gościem na odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.01.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts