Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sie sprawdza zamiast glazury przy prysznicu !!!!

Recommended Posts

Witam! :lol:

Pojawiły się niedawno farby specjalnie do takich pomieszczeń. Farby 'Dulux" do kuchni i łaźienki - tak pisze na puszce. Niedawno miałem taki problem z łyszczącą się farbą akrylową w łazience. Zdrapałem co było trzeba, umyłem porządnie ścianę bo pojawił się czarny nalot - do wody dodałem płynu do naczyń, to jest pierwsze mycie. Drugie już czystą wodą. Kupiłem Duluxa i gips budowlany. Gips zmieszałem z wodą miejwięcej w połowie z farbą na gęstą śmietanę. Zaciągłem na ścianę i zostawiłem do wyscnięcia. Papier ścierny i powtórka szpachlowania, aż do gładkości. Nie potrzeba gruntowania.Teraz dopiero właściwa farba bez wody. Trzyma jak diabli. A farba jest szorowalna.

Powodzenia :wink:

KIedyś nie chciało mi się malować, więc poprosiłem znajomego malarza (w ramach odrobienia długu) żeby mi pomalował łazienkę. Zaproponował przy tym zrobienie gładzi z gipsaru i pomalowaniu farbą akrylową. Po miesiącu w miejscach najbardziej narażonych na wodę tj. koło prysznica, przy umywalce pojawiły się wybrzuszenia, zaczęło pękać i odłazić razem z gipsarem. Zadne prośby nic nie pomogły , bo jakoś nie miał czasu na poprawkę. Doszedłem do wniosku, że z niego taki malarz jak z koziej p... trąba! :cry: Zrobiłem to po swojemu i wyszło. Farba nie lubi kurzu, mydła, sadzy, tłuszczu itp. naleciałości na podłożu. Dlatego trzeba ją zmyć jakimś dobrym detergentem- kiedyś myło się wodą z mydłem, ja umyłem z płynem do naczyń i też dobrze. Można też ścianę zwilżyć wodą(tylko przy wodnych farbach) przed samym malowaniem, bo z farby nie odciąga się zbyt szybko woda i dzięki temu jest bardziej spójna ze ścianą.

Pozdro. :lol:

ja mam kafelki do połowy ale nie za bardzo zgrywa sie ta połowa z wanną :D na górze ma być tynk strukturalny (patrz kolekcja latte opoczno aranżacje) i nie wiem czym go pomalaować ew. co dać na ten kawałek nad kafelkami .

Wyłącznie farbę tzw. lateksową.

Witam! :lol:

Pojawiły się niedawno farby specjalnie do takich pomieszczeń. Farby 'Dulux" do kuchni i łaźienki - tak pisze na puszce. Niedawno miałem taki problem z łyszczącą się farbą akrylową w łazience. Zdrapałem co było trzeba, umyłem porządnie ścianę bo pojawił się czarny nalot - do wody dodałem płynu do naczyń, to jest pierwsze mycie. Drugie już czystą wodą. Kupiłem Duluxa i gips budowlany. Gips zmieszałem z wodą miejwięcej w połowie z farbą na gęstą śmietanę. Zaciągłem na ścianę i zostawiłem do wyscnięcia. Papier ścierny i powtórka szpachlowania, aż do gładkości. Nie potrzeba gruntowania.Teraz dopiero właściwa farba bez wody. Trzyma jak diabli. A farba jest szorowalna.

Powodzenia :wink:

Dobrze brzmi.

Inny scenariusz.

Najmniejsza nieszczelność/ niedokładność pokrycia spowoduje gigantyczne zasysanie wody przez gips. Zwłaszcza niegruntowany.

Uchodząca para będzie miała zwiększone opory przenikania przez ten typ farby. Powstająca para będzie odsadzać powłokę powstaną pęcherze i odpadające płaty farby,również razem z znakomitym gipsem.

Rozwiązanie napewno się nie kwalifikuje do stosowania w żadnych pomieszczeniach wilgotnych. Nie mówiąc już o prysznicu.