Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcialbym zapytac wszystkich budujacych i tych ktorzy juz wybudowali , czy zastanawialiscie sie nad wartoscia rynkowa waszych domow. Interesuje mnie, czy w razie sprzedazy bylby zysk i ile procent? Przypuszczam, ze budujac dla siebie nie mysli sie o tym ale gdybyscie budowali z mysla o ewentualnej sprzedazy to stosowane bylyby najtansze materialy. Zastanawiam sie czy stosujac lepsze materialy proporcjonalnie wzrasta wartosc budynku czy tez mozna w ten sposob przeinwestowac.

Ps. Jezeli ten temat lub podobny juz byl to prosze o odeslanie do zrodla.

Poltomy.

-------------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze.

A chciałbyś mieszkać w t akim domu z najtańszych materiałów?

Po co Ci to potrzebne? Skoro zaglądasz na forum budowlane to chyba po to, by zdobyć wiedzę jak zrobić dobrze (za rozsądne pieniądze), a nie jak odwalić fuszerę, byle taniej, prawda?

Chyba o robieniu badziewia dla siebie nikt tu nie myśli.

Masz racje chyba zle ten post zostal zrozumiany. Osobiscie tez bym chcial wybudowac dom z np.silki,cegly elewacyjnej,dachowki ceramicznej i z podpiwniczeniem. Interesuje mnie czy ludzie chcacy kupic dom sa sklonni zaplacic wiecej za lepsze materialy a szczeze to ciekaw jestem czy oplacaloby sie budowac domy na sprzedaz.

Poltomy.

-----------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze

Moim zdaniem spokojnie 150%.

Skąd to wiem?

Bo niedaleczko ode mnie człowiek sprzedał dom w stanie surowym (moim zdaniem wydał na niego nie więcej niż 90 tys: są ściany, stropy i dach obity papą, kawałek płotka) z działką 800 m2 (wartość działki to ok. 50-60 tys.) za 280 tys. Na kupca nie czekał wcale długo.

Dużo ludzi woli kupić gotowy (czy nawet półgotowy), niż mieć w perspektywie kilknaście miesięcy budowania.

Wiadomo , polozenie i wartosc dzialki podwyzszaja cene. Jezeli by kupic teraz powiedzmy w okolicy miasta , gdzie ceny nie sa jeszcze takie wysokie , poczekac , wybudowac i za kilka lat sprzedac , to pewnie wartosc dzialki tez bedzie wyzsza, chyba ze wybuduja w poblizu wysypisko lub cos w tym stylu.

Poltomy

---------------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze.

• 3 weeks później...

Nie tak łatwo jest dobrze sprzedać dom.Budowaliśmy dla siebie-dobre materiały,drzwi sama projektowałam.zabrakło na dalsze wykończenie,przeliczyliśmy sie,zarobki spadły,choroba ....... :evil: Od pół roku przychodzą ,oglądaja,już byli jedni od biura nieruchomości napaleni,ale biuro ani myślało obniżyć swoją prowije(my proponowalismy obniżkę ze swojej strony) - i kupili gdzie inndziej od diwlopera.

Daję ogłoszenia w necie gdzie tylko sie da.

Drugi dom mam gdzie budować bo mam działkę 1000mkw :D

Potrzeba tylko tej kasy ze sprzedaży pierwszego.A i oddać z tego kredyt. :roll:

Po co Ci to potrzebne? Skoro zaglądasz na forum budowlane to chyba po to, by zdobyć wiedzę jak zrobić dobrze (za rozsądne pieniądze), a nie jak odwalić fuszerę, byle taniej, prawda?

I tutaj się mylisz.

Wielu tak chce mieszkać.

Wielu tak buduje.

Poczytaj te entuzjastyczne posty o zamiarze wybudowania domu za 100 000 zł.

Poczytaj te posty w których "zieloni" forumowicze zwracają się po poradę jak samemu pokryć dach. Jak samemu ocieplić i otynkować ściany. Jak samemu .....

Jaki jest tego rezultat?

Powstają domy o kiepskim standardzie. Po krótkim czasie trzeba przeprowadzać remonty. Budowy ciągna się w nieskończoność a inwestorzy znaczny procent swojego dorosłego życia poświęcają na budowę, często wprost mieszkając wraz ze swoimi rodzinami na placach budowy.

Nie kupiłbym takiego domu.

Z tym zarobkiem na budowie domu sadze ze bywa roznie. Moze jesli ktos buduje najtaniej, z najtanszych materialow (tak jak juz wczesniej mowiono) i stan surowy ma za 70-100 000, a potem to wszystko zaslania ladna wykonczeniowka to pewnie duzo zarobi. Mam znajomych ktorzy kupili taki wlasnie domek (domek nie mial jeszcze 10 lat), ale juz po roku od kupna okazalo sie ze trzeba bedzie robic generalny remont z remontem dachu na czele!

My budujemy dom z optymalnie drogich materialow, do tego ze wzgledu na wyjatkowo niekorzystne warunki hydrogeolog. Bardzo duzo wydalismy na fundamenty (specjalne systemy izolacji). Teraz przymierzamy sie do pompy ciepla. Oszczedzac zaczne na kafelkach, farbach itp-wszystko to co zawsze mozna wymienic, naprawic.

Daltego sadze ze nie zarobilabym zbytnio na sprzedazy. Za to chce w miare mozliwosci nie dopuscic do sytuacji, ze za kilka lat bede musiala przeprowadzac powazne reomnty. Poprostu nie bede miala ani nerwow ani czasu, anie pieniedzy. Mnie nie stac zeby kupowac tanie materialy

Swoj domek nie buduje bowiem z mysla o sprzedazy, tylko o spokojnym w nim mieszkaniu ;).

P.S. Potwierdzam opinie ze domu wbrew pozorom tak szybko sie nie sprzedaje, a na pewno nie tak szybko njak mieszkanie.

I tutaj się mylisz.

Wielu tak chce mieszkać.

Wielu tak buduje.

Poczytaj te posty w których "zieloni" forumowicze zwracają się po poradę jak samemu pokryć dach. Jak samemu ocieplić i otynkować ściany. Jak samemu .....

Jaki jest tego rezultat?

Powstają domy o kiepskim standardzie. Po krótkim czasie trzeba przeprowadzać remonty. Budowy ciągna się w nieskończoność a inwestorzy znaczny procent swojego dorosłego życia poświęcają na budowę, często wprost mieszkając wraz ze swoimi rodzinami na placach budowy.

Nie zgodzę się z Tobą w stwierdzeniu, że zrobienie czegoś samodzielnie oznacza automatycznie spartolenie roboty. Znakomita część prac nie wymaga niesamowitej wiedzy czy sdolności manualnych, ale jedynie dokładności. I tyle.

Ale w opowieści o wybudowaniu domu za 100.000 również nie wierzę, bo już trochę za mną i orientuję się, że tylko w teorii jest pięknie.

I tutaj się mylisz.

Wielu tak chce mieszkać.

Wielu tak buduje.

Jaki jest tego rezultat?

jogi moze dom ktory ty bys wybudowal bylby w krotkim czasie doremontu

alejakja cosbuduje to mucha nie siada

Gość 2mm
Bardzo opłacalne jest budowanie domów na sprzedaż. Jako dowód mogę przedstawić Łódź. Ostatnio bardzo modne jest u nas kupowanie upadłych fabryk, i po wyburzeniu budowanie na ich miejscu osiedli apartamentowców. Większość tych mieszkań jest sprzedawana zanim wyleją fundamenty.

tak z ciekawości - gdzie wyburza się te fabrykli i buduje te apartamentowce?

Gość 2mm
Ulica Tylna, wiesz gdzie to jest ??

wiem, okolica jak na apartamentowiec raczej średnia. Zresztą w Łodzi dość trudno znaleźc dobrą lokalizację na tego typu budynek.

Od Tymienieckiego buduje chyba JW Construction no ale oni nie budują apartamentowcow tylko zwykle bloki zwane apartamentowcami.

pozdrawiam