Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jan Miodek poszukiwany...

wbrat

Recommended Posts

Witam, mam problem. Dostalem wlasnie z sadu rejonowego pismo, ktorego za nic nie moge zrozumiec. Rozumiem jedynie, ze mam dostarczyc wyrys z mapy ewidencyjnej, ale w zasadzie po co i dlaczego to juz sie troche gubie. Od 1 kwietnia (czyli ponad pol roku!!!) posiadam akt notarialny do dzialki i myslalem, ze to zalatwia juz sprawe. Na dzialce postawilem juz dom a tu nagle takie pismo.

Dlatego mam pytania:

1. moze ktos w skrocie przetlumaczyc z polskiego na polski o co w tym liscie chodzi

2. dlaczego musze cos dostarczac, skoro dostalem od notariusza akt wlasnosci dzialki - czy to nie notariusz powinien ta sprawe zalatwic do konca?

3. jesli nie notariusz tylko ja, to ile cos takiego moze kosztowac? Pytalem jednego geodete (sasiad) i on mowi, ze to cos ok. 700zl wyjdzie :o. Czy to mozliwe? A jak tak, to czemu niby to ja mam za to placic?? :evil:

Zarządzenie

z dnia 02 listopada 2005 r.

Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa XV Wydział Ksiąg Wieczystych wzywa wnioskodawcę do złożenia wyrysu z mapy ewidencyjnej dla nieruchomości opisanej w księdze wieczystej WA6M/00396771/6 jako działka ewidencyjna nr 24 w oryginalnym odpisie zaopatrzoną w klauzulę właściwego organu prowadzącego ewidencję gruntów i budynków stwierdzającą, że przeznaczona jest do dokonywania wpisów w księgach wieczystych, albowiem zgodnie z §36 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 września 2001 r. w sprawie prowadzenia ksiąg wieczystych i zbiorów dokumentów (Dz. U. z dnia 21 września 2001 r.) część nieruchomości może być odłączona tylko wtedy, gdy zostaną przedstawione dokumenty stanowiące podstawę oznaczenia nieruchomości zarówno co do części odłączonej, jak i co do części pozostałej, ponieważ w aktach księgi znajduje się jedynie mapa, która dotyczy działek ewidencyjnych nr 20/1, 20/2 i 20/3, w terminie 1 miesiąca pod rygorem zwrotu wniosku

Z gory dziekuje.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako mąż polonistki, czyli niewątpliwy autorytet stwierdzam:

Cytowane zdanie jest poprawne pod względem składniowym. To, że zawiłe to inna bajka.

To mi ulżyło :wink:. Problem polega na tym, ze jest wiele teorii np. w fizyce, matematyce ktorych udowodnienie jest mozliwe, ale nie koniecznie zrozumiale dla "przecietnego" obywatela. I mysle, ze z taka sytuacja mam tu do czynienia. A pismo to (a w zasadzie zdanie) wyglada na moj gust tak, jakby ktos zlosliwie uparl sie, zeby je mocno skomplikowac.

Witam, mam problem. Dostalem wlasnie z sadu rejonowego pismo, ktorego za nic nie moge zrozumiec. Rozumiem jedynie, ze mam dostarczyc wyrys z mapy ewidencyjnej, ale w zasadzie po co i dlaczego to juz sie troche gubie. Od 1 kwietnia (czyli ponad pol roku!!!) posiadam akt notarialny do dzialki i myslalem, ze to zalatwia juz sprawe. Na dzialce postawilem juz dom a tu nagle takie pismo.

Dlatego mam pytania:

1. moze ktos w skrocie przetlumaczyc z polskiego na polski o co w tym liscie chodzi

2. dlaczego musze cos dostarczac, skoro dostalem od notariusza akt wlasnosci dzialki - czy to nie notariusz powinien ta sprawe zalatwic do konca?

3. jesli nie notariusz tylko ja, to ile cos takiego moze kosztowac? Pytalem jednego geodete (sasiad) i on mowi, ze to cos ok. 700zl wyjdzie :o. Czy to mozliwe? A jak tak, to czemu niby to ja mam za to placic?? :evil:

Zarządzenie

z dnia 02 listopada 2005 r.

Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa XV Wydział Ksiąg Wieczystych wzywa wnioskodawcę do złożenia wyrysu z mapy ewidencyjnej dla nieruchomości opisanej w księdze wieczystej WA6M/00396771/6 jako działka ewidencyjna nr 24 w oryginalnym odpisie zaopatrzoną w klauzulę właściwego organu prowadzącego ewidencję gruntów i budynków stwierdzającą, że przeznaczona jest do dokonywania wpisów w księgach wieczystych, albowiem zgodnie z §36 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 17 września 2001 r. w sprawie prowadzenia ksiąg wieczystych i zbiorów dokumentów (Dz. U. z dnia 21 września 2001 r.) część nieruchomości może być odłączona tylko wtedy, gdy zostaną przedstawione dokumenty stanowiące podstawę oznaczenia nieruchomości zarówno co do części odłączonej, jak i co do części pozostałej, ponieważ w aktach księgi znajduje się jedynie mapa, która dotyczy działek ewidencyjnych nr 20/1, 20/2 i 20/3, w terminie 1 miesiąca pod rygorem zwrotu wniosku

Z gory dziekuje.

a możesz powiedzieć czego dotyczył składany przez ciebie wniosek?

... wydaje mi sie że chodzi im o dostarczenie mapy geodezyjnej powykonawczej

sprawa jest bardzo prosta

masz kiepskiego notariusza który powinien wyłapać tak prosty błąd

urzędy żeby mieć ciągły dochód wydają te same dokumenty lecz o różnym przeznaczeniu i z określonym terminem przydatności urzędowej i w twoim przypadku najprawdopodobniej został przedstawiony WYRYS który nie jest podpisany magicznym zdaniem przeznaczona jest do dokonywania wpisów w księgach wieczystych tylko np. do celów projektowych albo do jakiegoś tam wglądu.

Albo daliście niewłaściwy wyrys lub niekompletny

Moja notariusz doradzała mi żeby każdy dokument składać w oryginale nawet różne oświadczenia, ponieważ właśnie może wystąpić taka sytuacja.

pozdrawiam

No wlanie w tym rzecz, ze nie pamietam, zebym cokolwiek tam skladal. Moze jakis wniosek skladal notariusz przy przepisywaniu dzialki. Troche papierkow u notariusza skladalem, ale po pierwsze to bylo ponad pol roku temu, po drugie akt notarialny dostalem, po trzecie pozwolenie na budowe dostalem, wiec nie wiem o co niby moze chodzic

Co znaczy mapa powykonawcza? Po wykonaniu czego? Wydaje mi sie ze budowa nie ma z tym nic wspolnego :o

żeby powstał akt notarialny musisz złożyć komplet dokumentów potem notariusz pisze akt notarialny ale to jeszcze nie wszystko ponieważ notariusz wysyła wniosek z całym udokumentowanym aktem do Sądu o założenie księgi wieczystej i tam jest to weryfikowane przez Sąd i Wydział Ksiąg Wieczystych a oni stwierdzili brak jednego dokumentu albo że w/w dokument jest niewłaściwy!!!

Moja wersja jest taka, że chcesz załóżyć kw dla swojej działki, bo ta kw która jest w tej chwili obejmuje nie tylko twoją działkę nr ewidencyjny 24, ale jest tam większy kawał ziemi i dlatego z dotychczasowej kw ma być wyodrębniona nowa kw dla nowo wyodrębnionej działki, dla której nie posiadają mapki.

CZY mam rację nie wiem, ale czuje, ze jestem gdzieś blisko?

Spróbuj dowiedzieć się czy mapka robiona przez geodetę do celów projektowych, którą robiłeś do pozwolenia na budowę jest dla nich wystarczająca. U mnie była taka tendencyjna mapka tylko z kształtem działki. Dostarczył ją sprzdający. Musi mieć oczywiście odpowiednie pieczątki z tego ośrodka geodezji i kartografi ( czy jak tam on sie zwie).

Trzymam kciuki i jestm ciakawa co z tego wyniknie.

No wlanie w tym rzecz, ze nie pamietam, zebym cokolwiek tam skladal. Moze jakis wniosek skladal notariusz przy przepisywaniu dzialki. Troche papierkow u notariusza skladalem, ale po pierwsze to bylo ponad pol roku temu, po drugie akt notarialny dostalem, po trzecie pozwolenie na budowe dostalem, wiec nie wiem o co niby moze chodzic

o :o

akt notarialny dostałeś od notariusza, a pozwolenie dostałeś na podstawie aktu notarialnego

tylko została jeszcze jedna sprawa do zakończenia a mianowicie wpis do Księgi Wieczystej Informująca o tym że zmienił się właściciel , albo założenie nowej księgi na ciebie, to w zależności jaki wniosek złożył w twoim imieniu notariusz, ale to masz napisane w akcie notarialnym na końcu, gdyby wszystkie dokumenty złożone przez was były OK dostałbyś tylko informację o wpisie do starej KW lub o założeniu nowej KW i dostałbyś ksero tej nowej KW

a tak musisz dostarczyć zaległy dokument

Moja wersja jest taka, że chcesz załóżyć kw dla swojej działki, bo ta kw która jest w tej chwili obejmuje nie tylko twoją działkę nr ewidencyjny 24, ale jest tam większy kawał ziemi i dlatego z dotychczasowej kw ma być wyodrębniona nowa kw dla nowo wyodrębnionej działki, dla której nie posiadają mapki.

CZY mam rację nie wiem, ale czuje, ze jestem gdzieś blisko?

Spróbuj dowiedzieć się czy mapka robiona przez geodetę do celów projektowych, którą robiłeś do pozwolenia na budowę jest dla nich wystarczająca. U mnie była taka tendencyjna mapka tylko z kształtem działki. Dostarczył ją sprzdający. Musi mieć oczywiście odpowiednie pieczątki z tego ośrodka geodezji i kartografi ( czy jak tam on sie zwie).

Trzymam kciuki i jestm ciakawa co z tego wyniknie.

Co do pierwszej części wypowiedzi to mam takie same zdanie .Sąd zapewne dokładnie nie wie co znajduje sie w KW oprócz działek 20/1,20/2,20/3 i tu niestety bedzie potrzebna mapa zrobiona przez geodetę,chyba że Ewidencji Gruntów i Budynków już takie wyrysy wydaje.

Co do drugiej części wypowiedzi mapa d/c projektowych nie jest mapą wystarczajacą dla Sądu.

Ok. Dziekuje bardzo za informacje. Faktycznie po to bralem notariusza, zeby sie nie bawic w nic samemu, bo sie na tym zupelnie nie znam :evil:. Czyli po prostu musze dostarczyc im wyrys z mapy ewidencyjnej (tak myslalem, ale dalsza czesc tekstu zupelnie mnie zbila z tropu). Czy taki wyrys moge zdobyc samemu, czy musi to zrobic geodeta? Jesli moge samemu, to gdzie w ogole takie rzeczy sie znajduja, a jesli tylko geodeta, to ile powinna taka usluga kosztowac? 700zl wydaje mi sie dosc wygorowana sumą...

ps. kolejna ciekawostka: na pismie, ktore dostalem nie ma zadnego telefonu, pod ktory moglbym zadzwonic. Zdobede go inaczej, ale moim zdaniem powinni go podawac.

Czy taki wyrys moge zdobyc samemu, czy musi to zrobic geodeta? Jesli moge samemu, to gdzie w ogole takie rzeczy sie znajduja, a jesli tylko geodeta, to ile powinna taka usluga kosztowac? 700zl wydaje mi sie dosc wygorowana sumą...

Dowiedz się gdzie w W-wie jest Ewidencji Gruntów i Budynków i idź tam porozmawiaj. może już oni wykonuja wyrysy. Jeżeli nie to cena 700 jest ceną minimalna która ja jako geodeta wziałbym od klienta za sporzadzenie wyrysu.

Miałem tak samo, poszedłem z tym do notariusza, żeby zapytać, o co chodzi. Babka wskazała, że w akcie jest zapisane, do których dokumentów dołączona jest mapa (też tak powinieneś mieć- sprzedający dokonał podziału i musiał dostarczyć całą mapę do sądu) Ja byłem w szoku, bo w akcie to było jasno napisane, do której księgi (chyba - piszę z pamięci) dołączone są mapy danej nieruchomości. Napisałem oddzielne pismo, wskazując na konkretny paragraf w akcie i poszło. Oni nie umieją czytać :evil: :evil: :evil: Albo im się nie chce.

No i jeszcze jedno, tam w sądzie to nie ma z kim o tym pogadać bo to sąd. Tam tylko kancelaria, w której składasz dokumenty i pogadać nie ma z kim, co by uświadomił. Notariusz wziął kasę i za wszystko odpowiada.

powodzenia