Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wykończenie ścian w garażu?

Recommended Posts

No własnie - farba, ale jaka? A może coś innego, żeby łatwo zmyć zabrudzenia i trudno było uszkodzić? Może nie sprecyzowałem w pierwszym poście, ale chodzi mi o tą ostatnia warstwę wewnątrz. Jak się sprawdzają np. płytki i do jakiej wysokości. Ktoś mi proponował tynk strukturalny. Co Wy na to?

Musisz zastanowić się co będziesz w tym garażu robił. Od samego trzymania samochodu nawet zwykla biała farba się nie ubrudzi. Natomiast jeśli będziesz ciął flexem to nawet na suficie będziesz miał slady :D

Polecan natomiast niewielki cokół z płuyek lub jakieś zmywalnej farby.

Sczezrze mówiąc odradzam wszelakiej maści lamperie, bo nie wygląda to zbyt elegancko. Natomiast co do płytek to czemu nie? Pozostaje tylko kwestia kosztów...

Tynk cementowy (mocniejszy niż cementowo-wapienny) + farba lateksowa. Płytki na ścianach to bardzo droga impreza,

Ewentualnie tynk kamyczkowy/mozaikowy.

Co do kosztów to tynk mozaikowy wychodzi cenowo jak średnie płytki w 2 gatunku - nie jest to tania inwestycja.

Można dać do pewnej wysokości płytki gresowe z marketu "takie na podłogę" - tanio, schludnie i solidnie.

Tynk cementowy (mocniejszy niż cementowo-wapienny) + farba lateksowa. Płytki na ścianach to bardzo droga impreza,

Co do kosztów to tynk mozaikowy wychodzi cenowo jak średnie płytki w 2 gatunku - nie jest to tania inwestycja.

Można dać do pewnej wysokości płytki gresowe z marketu "takie na podłogę" - tanio, schludnie i solidnie.

Tynk drobny 1,5 mm gubości dobrych producentów to 3 kg/m2, dla standardowychj 5-6 kg/m2. Nawet przy drogim, jakościowym dostawcy daje to ok 25 pln/2 + vat + robota. Jeszcze brakuje do płytek...

Ponadto robi sie tego po parędziesiąt m2 na dzień. Płytki to zabawa z reguły na tygodnie.

Nawet przy drogim, jakościowym dostawcy daje to ok 25 pln/2 + vat + robota. Jeszcze brakuje do płytek...

Płytki gresowe 16zł m2 z VAT + klej 11zł za 25kg (starczy na ok 6m2) + średnia fuga 20zł / 5kg (starczy na ok 20m2) = ok 21zł/m2 z Vat bez robocizny.

Płytki to zabawa z reguły na tygodnie.
średnio wprawiony fachowiec na prostych ścianach (tzn. bez udziwnień- a takie są na ogół w garażach) kładzie do 20m2 na dniówkę. - przerabiałem to z autopsji :wink:

Fakt że robocizna przy tynku to ok 10zł/m2 a przy płytkach ok 15zł/m2 ale to tylko garaż i dla osoby z zacięciem majsterkowicza to czysta przyjemność :)

Tynk drobny 1,5 mm gubości dobrych producentów to 3 kg/m2, dla standardowychj 5-6 kg/m2. Nawet przy drogim, jakościowym dostawcy daje to ok 25 pln/2 + vat + robota. Jeszcze brakuje do płytek...

Ponadto robi sie tego po parędziesiąt m2 na dzień. Płytki to zabawa z reguły na tygodnie.

Ten tynk o którym mówisz, to rozumiem taki, który po ułożeniu ma fakturę?

• 2 years później...

odświeżam wątek. :D

Przymierzam się do położenia tynku kamyczkowego na ścianach w garażu.

Co sądzicie o tym tynku, jak się sprawdza w użytkowaniu, czy można samemu go położyć i jak to się robi?

Jakie są kolory i jakiej firmy polecacie?

Czy można tynk kamyczkowy położyć także w kotłowni na paliwa stałe?

odświeżam wątek. :D

Przymierzam się do położenia tynku kamyczkowego na ścianach w garażu.

Co sądzicie o tym tynku, jak się sprawdza w użytkowaniu, czy można samemu go położyć i jak to się robi?

Jakie są kolory i jakiej firmy polecacie?

Czy można tynk kamyczkowy położyć także w kotłowni na paliwa stałe?

Również o tym myślałem, ale moim zdaniem nie jest to najlepszy pomysł z uwagi na trudności z wyczyszczeniem takiej ściany, szczególnie w kotłowni - z kurzu od węgla ...

Pozdrawiam.

płytka najtańsza ale to zawsze płytka

Zgadzam się i potwierdzam - u nas na posadzce jak i na ścianach gres. Rozwiązanie na pewno droższe od farby ale o wiele praktyczniejsze . Jakikolwiek brud czy zanieczyszczenie - mop i woda z detergentem - chwila moment i ściany czyściutkie aż lśnią :)

Bardzo łatwe w utrzymaniu czystości i praktycznie wieczne ...

- polecam :lol:

Wosto napisał:

Również o tym myślałem, ale moim zdaniem nie jest to najlepszy pomysł z uwagi na trudności z wyczyszczeniem takiej ściany, szczególnie w kotłowni - z kurzu od węgla ...

Pozdrawiam.

ale to co, myślisz, że on jest zbyt porowaty-chropowaty i będzie się brudził?

Słyszałem też, że się go dobrze myje-spłukuje samą wodą.

Także na takiej strukturze nie widać tak bardzo brudu jak np. na glazurze.

Poza tym, żeby płytki dobrze wyglądały, to też trzeba włożyć trochę pracy, a szczególnie jeśli chodzi o fugi.

Także garaż w płytkach, też do mnie nie przemawia.

Przypomina mi trochę masarnię.