anestar 13.12.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Now własnie - było sporo na forum o podłogach, ale nic o ścianach. Kiedyś sprawa była prosta - lamperie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 13.12.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Ja mam w garazu ktory jest w bryle budynku: - na scianie wspolnej z pomieszczeniami mieszkalnymi styropian 10 cm klej , gips i farba - na pozostalych tynk cementowo-wapienny gips i farba Gwoli informacji na podlodze kafelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anestar 13.12.2005 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 No własnie - farba, ale jaka? A może coś innego, żeby łatwo zmyć zabrudzenia i trudno było uszkodzić? Może nie sprecyzowałem w pierwszym poście, ale chodzi mi o tą ostatnia warstwę wewnątrz. Jak się sprawdzają np. płytki i do jakiej wysokości. Ktoś mi proponował tynk strukturalny. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 14.12.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Musisz zastanowić się co będziesz w tym garażu robił. Od samego trzymania samochodu nawet zwykla biała farba się nie ubrudzi. Natomiast jeśli będziesz ciął flexem to nawet na suficie będziesz miał slady Polecan natomiast niewielki cokół z płuyek lub jakieś zmywalnej farby. Sczezrze mówiąc odradzam wszelakiej maści lamperie, bo nie wygląda to zbyt elegancko. Natomiast co do płytek to czemu nie? Pozostaje tylko kwestia kosztów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.12.2005 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Tynk cementowy (mocniejszy niż cementowo-wapienny) + farba lateksowa. Płytki na ścianach to bardzo droga impreza, Ewentualnie tynk kamyczkowy/mozaikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 21.12.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 ja jednak polecam płytki - rozwišzanie bardzo praktyczne i latwo utrzymac czystoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 21.12.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 Tynk cementowy (mocniejszy niż cementowo-wapienny) + farba lateksowa. Płytki na ścianach to bardzo droga impreza, Ewentualnie tynk kamyczkowy/mozaikowy. Co do kosztów to tynk mozaikowy wychodzi cenowo jak średnie płytki w 2 gatunku - nie jest to tania inwestycja. Można dać do pewnej wysokości płytki gresowe z marketu "takie na podłogę" - tanio, schludnie i solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 21.12.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 ...jak nie ma tynku, to może plajsticzną boazerię na drewnianym ruszcie Tanie, praktyczne ( zmywalne ) no i samemu można położyć J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 21.12.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 mam na biało zmywalna farbą i po dwóch latach jest OK, ale od kiedy zmywam myjką podłogę- fakt przydałby sie cokół z płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.12.2005 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 ja jednak polecam płytki - rozwišzanie bardzo praktyczne i latwo utrzymac czystoć Farba lateksowa dobrego producenta, też praktycznaie kosztuje parę razy mniej. Nie oznacza, że płytki są złe - są za drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 22.12.2005 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2005 Tynk cementowy (mocniejszy niż cementowo-wapienny) + farba lateksowa. Płytki na ścianach to bardzo droga impreza, Ewentualnie tynk kamyczkowy/mozaikowy. Co do kosztów to tynk mozaikowy wychodzi cenowo jak średnie płytki w 2 gatunku - nie jest to tania inwestycja. Można dać do pewnej wysokości płytki gresowe z marketu "takie na podłogę" - tanio, schludnie i solidnie. Tynk drobny 1,5 mm gubości dobrych producentów to 3 kg/m2, dla standardowychj 5-6 kg/m2. Nawet przy drogim, jakościowym dostawcy daje to ok 25 pln/2 + vat + robota. Jeszcze brakuje do płytek... Ponadto robi sie tego po parędziesiąt m2 na dzień. Płytki to zabawa z reguły na tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 27.12.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Nawet przy drogim, jakościowym dostawcy daje to ok 25 pln/2 + vat + robota. Jeszcze brakuje do płytek... Płytki gresowe 16zł m2 z VAT + klej 11zł za 25kg (starczy na ok 6m2) + średnia fuga 20zł / 5kg (starczy na ok 20m2) = ok 21zł/m2 z Vat bez robocizny. Płytki to zabawa z reguły na tygodnie. średnio wprawiony fachowiec na prostych ścianach (tzn. bez udziwnień- a takie są na ogół w garażach) kładzie do 20m2 na dniówkę. - przerabiałem to z autopsji Fakt że robocizna przy tynku to ok 10zł/m2 a przy płytkach ok 15zł/m2 ale to tylko garaż i dla osoby z zacięciem majsterkowicza to czysta przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 27.12.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Tynk cementowy (mocniejszy niż cementowo-wapienny) + farba lateksowa. Płytki na ścianach to bardzo droga impreza, Ewentualnie tynk kamyczkowy/mozaikowy. Co do kosztów to tynk mozaikowy wychodzi cenowo jak średnie płytki w 2 gatunku - nie jest to tania inwestycja. Można dać do pewnej wysokości płytki gresowe z marketu "takie na podłogę" - tanio, schludnie i solidnie. Tynk drobny 1,5 mm gubości dobrych producentów to 3 kg/m2, dla standardowychj 5-6 kg/m2. Nawet przy drogim, jakościowym dostawcy daje to ok 25 pln/2 + vat + robota. Jeszcze brakuje do płytek... Ponadto robi sie tego po parędziesiąt m2 na dzień. Płytki to zabawa z reguły na tygodnie. Ten tynk o którym mówisz, to rozumiem taki, który po ułożeniu ma fakturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.01.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 odświeżam wątek. Przymierzam się do położenia tynku kamyczkowego na ścianach w garażu. Co sądzicie o tym tynku, jak się sprawdza w użytkowaniu, czy można samemu go położyć i jak to się robi? Jakie są kolory i jakiej firmy polecacie? Czy można tynk kamyczkowy położyć także w kotłowni na paliwa stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 28.01.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 odświeżam wątek. Przymierzam się do położenia tynku kamyczkowego na ścianach w garażu. Co sądzicie o tym tynku, jak się sprawdza w użytkowaniu, czy można samemu go położyć i jak to się robi? Jakie są kolory i jakiej firmy polecacie? Czy można tynk kamyczkowy położyć także w kotłowni na paliwa stałe? Również o tym myślałem, ale moim zdaniem nie jest to najlepszy pomysł z uwagi na trudności z wyczyszczeniem takiej ściany, szczególnie w kotłowni - z kurzu od węgla ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 28.01.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 płytka najtańsza ale to zawsze płytka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.01.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 płytka najtańsza ale to zawsze płytka Zgadzam się i potwierdzam - u nas na posadzce jak i na ścianach gres. Rozwiązanie na pewno droższe od farby ale o wiele praktyczniejsze . Jakikolwiek brud czy zanieczyszczenie - mop i woda z detergentem - chwila moment i ściany czyściutkie aż lśnią Bardzo łatwe w utrzymaniu czystości i praktycznie wieczne ... - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 28.01.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Wosto napisał:Również o tym myślałem, ale moim zdaniem nie jest to najlepszy pomysł z uwagi na trudności z wyczyszczeniem takiej ściany, szczególnie w kotłowni - z kurzu od węgla ... Pozdrawiam. ale to co, myślisz, że on jest zbyt porowaty-chropowaty i będzie się brudził? Słyszałem też, że się go dobrze myje-spłukuje samą wodą. Także na takiej strukturze nie widać tak bardzo brudu jak np. na glazurze. Poza tym, żeby płytki dobrze wyglądały, to też trzeba włożyć trochę pracy, a szczególnie jeśli chodzi o fugi. Także garaż w płytkach, też do mnie nie przemawia. Przypomina mi trochę masarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 28.01.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Dekoracyjne tynki mozajkowe są świetną alternatywą dla płytek na cokole jest sporo kombinacji kolorystycznych. Układanie tego tynku wymaga jednak pewnej wprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 29.01.2008 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ale to co, myślisz, że on jest zbyt porowaty-chropowaty i będzie się brudził? Dokładnie. Na zewnątrz spłucze się go wodą (lub deszcz to zrobi i po sprawie); natomiast w środku moim zdaniem tylko płytki - sam też będę je kładł na wiosnę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts