Gość bogbogo 13.12.2005 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Wiatm, Czy ktoś z forumowiczów wie, co wymaga konserwator zabytków przy remoncie lokalu w kamienicy wpisanej do rejestru zabytków? Chodzi o postawienie scianek ( płyty gk lub beton komórkowy ), wymiana stolarki okiennej i witryny, wylewki, hydraulika no i oczywiscie malowanie płytki itd. Lokal jest do generalnego remontu, po podrzędnym barze. za wszelkie informacje z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 13.12.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 To zależy co jest objęte ochroną konserwatorską w danym obiekcie. Najczęściej w kamienicach jest to ochrona obiektu jako całości (bryły) i charakteru elewacji, czasami także klatek schodowych. Natomiast w przypadku mieszkań i innych wnętrz nie ma często stawianych warunków.W przypadku wymiany stolarki okiennej (witryny) należy odnieść się (prawdopodobnie) do wytycznych konserwatorskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bogbogo 13.12.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 To zależy co jest objęte ochroną konserwatorską w danym obiekcie. Najczęściej w kamienicach jest to ochrona obiektu jako całości (bryły) i charakteru elewacji, czasami także klatek schodowych. Natomiast w przypadku mieszkań i innych wnętrz nie ma często stawianych warunków. W przypadku wymiany stolarki okiennej (witryny) należy odnieść się (prawdopodobnie) do wytycznych konserwatorskich. Witam, Pani w urzędzie, najprawdopodobniej nastrojona pozytywnie przez nadchodzące swięta krzyczała coś nerwowo do słuchawki, praktycznie nie wysłuchując mojego pytania do końca, nie zdążyłem jej powiedzieć co to za obiekt i gdzie jest zlokalizowany, tak więc nie dowiedziałem się nic o tym co może być objęte ochroną a co nie. na moje pytanie o możliwość stawiania scianek wykrzyczała coś o wniosku, kierowniku budowy ( tutaj większośc jej wypowiedzi była nie zrozumiała ), zakresie prac, planie ( wykonanym przez architekta ) Nie chciałbym komplikować sprawy przez zabieranie się za niepotrzebne rzeczy( płacenie za nie też ), a odebrałem jej odpowiedź tak jakby mnie w urzędniczy sposób "skwitowała" dlatego też sie pytam mając nadzieję że ktoś przez to już przeszedł albo wie. w każdym razie dziękuję za każdą informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 13.12.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Właściwie cała procedura do otrzymania decyzji o pozwoleniu na budowę/przebudowę dla takiego obiektu nie różni się wiele od „normalnego” budynku. Urząd jedynie określi wytyczne konserwatorskie na podstawie zapisów planu miejscowego czy studium uwarunkowań oraz karty obiektu i tym wytycznym musi podporządkować się architekt wykonujący projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bogbogo 13.12.2005 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Właściwie cała procedura do otrzymania decyzji o pozwoleniu na budowę/przebudowę dla takiego obiektu nie różni się wiele od „normalnego” budynku. Czy mam rozumieć że potrzebne mi będzie poza decyzją konserwatora normalne pozwolenie na budowe/przebudowe tylko po to żeby wykonać remont wnętrza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.12.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 To zalezy jaki bedzie zakres remontu. Jesli chodzi o wymiane elementow konstrukcyjnych (a juz nadproze nad otworem drzwiowym takim elementem jest) lub o przerobienie instalacji gazowej to wymagane jest pozwolenie na budowe. Rowniez w przypadku zmiany sposobu uzytkownia dotychczasowego obiektu. W pozostalych przypadkach wymagane jest zgloszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bogbogo 14.12.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 No nic, dzięki za wszystko. Przynajmniej teraz już coś wiem ...teraz tylko chodzić po urzędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.01.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 No nic, dzięki za wszystko. Przynajmniej teraz już coś wiem ...teraz tylko chodzić po urzędach W tym przypadku z reguły kończy się na wykonaniu rzutu + opis robót z potwierdzeniem tego,iż nie wykonuje sie robót elewacyjnych + pare zdjęć dla konserwator - powinno przejśc i wtedy w starostwie wystarczy zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts