Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa schodów "zrób to sam"

demol

Recommended Posts

Mój jest projekt, (niektóre elementy wzornictwa i stylu zapożyczone) i montaż, oczywiście masę ręcznej roboty ale stolarz u którego zamawiałem stopnie chce zrobić fotki i czasem pokazywać klientom nie bardzo zdecydowanym na to jakie chcą schody. Drugi który toczył poręcze (na codzień robi tralki) też chętnie zrobiłby więcej. Wszyscy narzekają na złe czasy, ale przy odrobinie chęci + kilka wystaw w salonach budowlanych i można robić takie schody dziesiątkami.

Co do uniwersalności projektu, to wystraczy niewielka zmiana w mocowaniu i możliwy jest do uzyskania praktycznie dowolny kąt z regulacją na śrubach wysokości stopnia i podkładkami. Tym sposobem byłby to znacznie lepszy i stabilniejszy projekt od tych skręcanych z pojedynczych elementów (celowo nie wymianię nazwy) oferowanych jako uniwersalne.

----

PS. Jak stracę pracę, to kto wie czy nie będę musiał dorabiać by mieć co do garnka włożyć ;) Ale wtedy taka praca może mi już przestanie sprawiać przyjemność bo stanie się obowiązkiem.

• 2 months później...

Rav - piękne schody (demolowe zresztą też). Patent z linkami jest bardzo inspirujący, łatwy, tani i efektowny. Mam pytanie czy takie linki to też od jachtów?

Pytanie kolejne do bardziej doświadczonych

jak samemu zamocować drewniany słupek poręczy w betonowe schody? Będę samodzielnie wykonywać poręcz zainspirowana przez Reva. Tak łopatologicznie i ze szczegółami proszę.

• 3 weeks później...
Rav - piękne schody (demolowe zresztą też). Patent z linkami jest bardzo inspirujący, łatwy, tani i efektowny. Mam pytanie czy takie linki to też od jachtów?

Pytanie kolejne do bardziej doświadczonych

jak samemu zamocować drewniany słupek poręczy w betonowe schody? Będę samodzielnie wykonywać poręcz zainspirowana przez Reva. Tak łopatologicznie i ze szczegółami proszę.

Sorry, że tak późno odpowiadam, ale rzadko ostatnio wchodzę na Forum...

Co do linek to nie trzeba jechać do sklepu żeglarskiego... :D Można takie linki kupić w marketach budowlanych. Ja kupowałem w Liroy Merlin. Warunkiem jest, żeby linka była miękka - ma się dobrze układać i naciągać, oraz żeby miała koszulkę z tworzywa, przezroczystą. Inaczej będzie brudzić.

Słupki drewniane zawsze mocuję na kołki rozporowe, podwójne śruby i klej.