Marek K 21.01.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Cześć.Witku!, ten wątek o GWC żwirowo-przeponowym to moja działka. Teraz się zarejestrowałem!.Pisałem, że to wypiętrzenie to ostateczność, i tak jest naprawdę. Jeżeli nie uda mi się osiągnąć zamieżonego celu innymi środkami to dopiero wtedy wypiętrzenie.Nie zależy mi na wentylacji- mam nie za bardzo szczelne okna, wentylację grawitacyjną, i nie chcę budować kanałów rozprowadzających.Zależy mi tylko na podgrzaniu powietrza do pieca gazowego CO, w ten sposób- żeby powietrze miało > 0 oC.Powietrza potrzeba ok. 30 m3/h- podczas grzania CW, i połowę tego- podczas grzania CO.Myślę, że w takim przypadku to taki mały GWC żwir-przep. powinien wystarczyć. Ale jak go zrobić, i czy nie lepiej podgrzać powietrze elektrycznie?. A może mały żwirowy?.Pozdrawiam.Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 21.01.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 No tak - poszło w światWitek [ Ta wiadomość była edytowana przez: taniaklima.pl dnia 2003-02-19 10:13 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 22.01.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 marku k a ja się zastanawiam nad sensem robienia gwc do tego celu o którym ty mówisz, ponieważ zyski energetyczne z tego przedsięwzięcia są żadne.wyobraż sobie że nie pracuje kominek więc nie korzystasz z gwcale jak palisz w kominku to różnica temperatur jaką uzyskujesz np: 300st bez GWC a z GWC 310 st czy to się połaca.w moim przypadku własnie jak będę palił w kominku to powietrze bądę czerpał z innej czerpni a GWC będzie odpoczywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 25.01.2003 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Witek,czy są jakieś dane na temat wilgotności powietrza po przejściu przez bezprzeponowy GWC ?Doczytałem się tylko, że w zimie nawilża powietrze ale nie znalazłem jak bardzo ? Czy potrzebne jest dowilżanie w zimie, czy to naturlane nawilżanie wystarczy dok zapewnienia dobrej wilgotności powietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkris 27.01.2003 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Dzisiaj trafiłem na forum dotyczące tematu ,,gruntowego wymiennika ciepła i masy" i gdy patrzę na wiele sceptycznych wypowiedzi,to odnaszę wrażenie jak gdyby zaproponowac uzytkownikowi POLONEZA że jego auto będzie palić 5litrów/100 km , a on miał pretensje że dlaczego nie 4 .Od wielu lat zajmuję się klimatyzacjami i uważam , że jest to alternatywatak samo fenomenalna w prostocie jak i efektach.Ponieważ każdegoposiadacza domu , przy odrobinie chęci będzie stać na wykopanierowu (kogo nie stać to zamiast oglądać ..... ,łopata w ręce i sru),zasypac to żwirem i czerpać energię geotermalną.Rozważania o drogich systemach automatyki(które mogą wielu zrazić do wykonania GWCiM)raczej nie są na miejscu.Można wykorzystać sterowniki swobodnie programowalne sterowane przez internet lub telefon , ale można też pójść i przekręcić jakąś ,,wajchę "gdy latem pot kapie z .... Zaznaczam jest to alternatywa ,można przecież zamówić projekt i montaż pompy ciepła , tylko dla kogo ta mowa .Jeżeli ktos obawia się że w czerpni zdechnie mu szczur to niechteż nie je chleba ,bo podobno ktoś się udławił spinką od mankietów piekarza.A każdemu zainteresowanemu o mniej zasobnym portfelu polecam odwiedziny na złomowiskach gdzie można niejednokrotnie za groszekupić kanały wentylacyjne , wentylatory(na chodzie-czasami wymiana łożysk)i wiele innych rzeczy(sam czasami takie sprzęty oddaję na złom).Wszystkich pozdrawiam KRIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyk99999 12.11.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 1. Przede wszystkim ma sterować przepustnicą – w zależności od temp. ma ona przełączać się na powietrze zewnętrzne lub z GWC. Inaczej będzie robił to latem inaczej zimą-będzie przycisk: zima/lato. A czy elektronik, któy projektuje sterownik ma jakiś problem z wykonaniem urządzenia, które będzie pamiętało datę? Najtańszy zegarek elektroniczny kosztuje ok 5 zł! Dlaczego do zmiany Zima-LAto musi być ręczny przełącznik zamiast możliwości zaprogramowania na sterowniku, że "Lato" zaczyna się 1 czerwca a "Zima" 30 września? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyk99999 12.11.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Dlaczego niektórzy piszą, żę projekt taniaklima.pl za 240 PLN to jest beletrystyka ( http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=108385#108385 ) a inni, że nie wiedzą gdzie ma być geowłóknina, z boku czy na dnie (tutaj pożyżej) - czy projekt taniaklima.pl nie wystarcza do tego aby wykonawca wiedział wszystko co ma wykonać? Tzn jakie wymiary, gdzie izolacja itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 13.11.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witam wszystkichInstrukcja montażu jest dokladnie opisana krok po kroku.Co zawiera ta dokumentacja jest tu opisane:http://www.taniaklima.pl/prywat-gwc.htmPozdrawiamWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts