Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:D To i tak masz dużo czasu, bo aż 3 dni. Ja miałem na podjecie decyzji ok. pół godziny. Też chodziło o dach. Byłem w hurtowni zapłacić za jakieś materiały i zobaczyłem, ze jest ostatni dzień promocji na wszystkie dachówki Robena. Wcześniej byłem zdecydowany na dachówke betonową, ale ponieważ różnica w cenie wyszła mi tylko ok. 2tyś, więc zdecydowałem wziąść ceramiczną. Dostałem rabat 26% od nowej (obniżonej) ceny katalogowej na dachówke czarno-brązową. Sprzedawca poszedł mi na reke i zgodził się abym zapłacił za nią w poniedziałek rano (zamówienie składałem w sobote przed samym zamknięciem hurtowni, bo musiało pójść tego dnia). Tak że czasami zdarzają się takie okazje, jednak co do PSB to byłbym ostrozny. Gdy robiłem przed budową rekonesans po hurtwoniach, to tą wykluczyłem od razu. Sprzedawcy są bardzo niekompetentni (nie mieli pojecia co to jest polistyren ekstrudowany zwany też styrodurem), mały wybór towaru, wysokie ceny i mała elastycznośc przy negocjacjach (pisze o hurtowni w Stargardzie).

pozdrawiam

Konrad

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-932694

Pamiętajcie, że PSB to grupa ponad 300 składów ( http://www.psb.com.pl ) i każdy z nich ma swoją politykę sprzedaży i każdy jest w zasadzie niezależny od centrali Grupy. Czytają to ludzie w całej Polsce i ich skład PSB może być zupełnie inny niż ten Wasz po sąsiedzku.

Po drugie: czasem zdarza się tak, że kończy się okres promocji, zapas produktu kupiony po okazyjnej cenie przez skład, dodatkowy rabat itp.

Warto rozeznać sytuację na rynku okolicznym i wtedy podjąć decyzję.

Rupp Ceramika i Ceraton to wysoka półka jakościowa i jednocześnie cenowa. Przestrzegam jednak przed Robenem, z którym mieliśmy sporo kłopotów. Oczywiście TRZEBA porównywać ceny kompletnych dachów ( z kształtkami i dodadkami typu kosze, spinki, uszczelki, klamry, itp.)

Wtedy dopiero można ocenić atrakcyjność ofert.

pozdrawiam!

pokar

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-932742

w budowlance promocję sa zawsze ... jak nie jedni to drudzy gonia plany

konkurencja coraz ostrzejsza ... czasami markowe produkty kupisz taniej niż te ze średniej półki

a jak jest większa promocja ... to zazwyczaj kosztem jakości produktu, jego terminu wazności etc

podejrzewam że w lutym marcu ceny spadna na "pysk" :oops:

zwłaszcza produktów wykończeniówki ( mnie kazali się wstrzymac z pewnymi zakupami bo co niektórzy w końcówce roku usztywnili polityke sprzedaży dając mniejsze rabaty

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-932756

Często też pod koniec roku ponosi się nieco ceny, żeby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu:

- więcej się nachapać na końcówce ( ostatnie odpisy )

- mieć z czego spuścić w trakcie martwego okresu styczeń - marzec.

pokar

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-932763

Weź również pod uwagę, że niedługo ceny spadną, bo skończy się boom związany z ulgą remontową. Ja na przykład wydałem dużo więcej niż powiniennem, tylko dlatego żeby z niej skorzystać. Podejrzewam, że wraz ze spadkiem popytu, spadną ceny. A takie chwyty marketingowe to niech dobie w d... wsadzi!

Prawdopodobnie (prawdopodobnie zaznaczam) popyt na dachówki jest słabo związany z ulgą remontową. Ulga remontowa wykorzystywana jest przede wszystkim do tego, aby wyremontować łazienkę, pokój, przedpokój, kuchnię. To głównie płytki, panele, parkiety kupuje się teraz na potęgę, a nie dachówkę. Nie sądzę więc, żeby popyt, a co za nim idzie cena dachówek jakoś drastycznie spadła po pierwszym stycznia.

Pozdrawiam

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Każdy kto korzysta z ulgi remontowej jeśli akurat chce kupić dachówkę to ją kupi, a następnie odliczy.

Ulga nie dotyczy jedynie materiałów do wnętrz, więc nie ma problemu w ujęciu dachówki w ramach ulgi, a ponieważ jest to zakup dość drogi, więc zdrowy rozsądek nakazuje ją również odliczać!

Nie da się zaprzeczyć, że obecnie hurtownie mat. budowlanych przeżywają swoiste oblężenie, a w zimę będzie okres "posuchy", co dla nas klientów oznacza.... - większe rabaty!

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-932814

DZIĘKUJĘ wam bardzo za opinie,sory że tak późno ale w pracy nie mam komputera a muszę duużo pracować żeby na niego zarobić :wink:

Pośpiech jest złym doradcą.Zadaliście sobie przynajmniej trud sprawdzenia innych cen?Przy mniejszych zakupach można sobie darować, ale przy dachówce?...Ileż to razy słyszałem 'taniej pan nie znajdzie".I co się okazywało? Taniej, czasami bardzo taniej.

oczywiście że ten temat już drązymy od dłuższego czasu i wydajr nam sie ta cena dosyć atrakcyjna dlatego zgłupieliśmy,KLAUS napisał że jego kosztuje 2,57 netto nasza2,93 brutto,ale trzeba pamiętać o tym że diabeł tkwi w szczegółacgh czyli dachówkach systemowych

a teraz konkrety;to jet dach dwuspadowy bardzo prosty bez pierdół i okien bo to parterówka,powierzchnia 174m

PSB zaoferowało

-dach.połaciowa 2,93x2016=5906,88zł

-dach.wentylacyjna 24,86x12=298,32

-dach.szczytowe 20,18x96=1937,28

-zaslepki gąsiora 25,15x3=75,45

-kominek wentylacyjny fi100 263,13

-gąsior+klamry 19,42x41=796,22

-spinka dachówki 270zł

-kosz 370,94zł

-klin uszcz.do kosza 57zł

-membrama dach. 665zł

-taśma pod gąsior 391zł

-grzebień wietrzenia okapu 52,80zł

-pas narynnowy 337zł

-podpórka ławy kalenicowe 57,80zł

-ława kominiarska 170zł

-wyłaz 300zł

I takim sposobem wyszło ok. 12000 BRUTTO ALE 22% VAT

inny tutejszy ponoć dobry

-dachówka podstawowa 5280zł

-dach.krawędziowa L i P 1900zł

-dach.wentylacyjna 334,92zł

-gąsior+zakończenie 728,34zł

-łaty i kontr. 1725zł

-folia 900zł

-uchwyty 381zł

-taśma kalenicowa 408zł

-blacha 464zł

-wyłaz+ława 485zł

I takim sposobem wyszło ponad 12500 BRUTTO ALE 7% VAT bo tam chcą nam to wykonać położenie dachu za 7500 bez więźby

CZEKAM NA KOMENTARZE I PORÓWNANIA

pozdrowienia

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-933161

Weź również pod uwagę, że niedługo ceny spadną, bo skończy się boom związany z ulgą remontową. Ja na przykład wydałem dużo więcej niż powiniennem, tylko dlatego żeby z niej skorzystać. Podejrzewam, że wraz ze spadkiem popytu, spadną ceny. A takie chwyty marketingowe to niech dobie w d... wsadzi!

Prawdopodobnie (prawdopodobnie zaznaczam) popyt na dachówki jest słabo związany z ulgą remontową. Ulga remontowa wykorzystywana jest przede wszystkim do tego, aby wyremontować łazienkę, pokój, przedpokój, kuchnię. To głównie płytki, panele, parkiety kupuje się teraz na potęgę, a nie dachówkę. Nie sądzę więc, żeby popyt, a co za nim idzie cena dachówek jakoś drastycznie spadła po pierwszym stycznia.

Pozdrawiam

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Każdy kto korzysta z ulgi remontowej jeśli akurat chce kupić dachówkę to ją kupi, a następnie odliczy.

Ulga nie dotyczy jedynie materiałów do wnętrz, więc nie ma problemu w ujęciu dachówki w ramach ulgi, a ponieważ jest to zakup dość drogi, więc zdrowy rozsądek nakazuje ją również odliczać!

Nie da się zaprzeczyć, że obecnie hurtownie mat. budowlanych przeżywają swoiste oblężenie, a w zimę będzie okres "posuchy", co dla nas klientów oznacza.... - większe rabaty!

A ile jest osób remontujących dom i kupujących dachówki? Wg mnie bardzo niewiele. W Polsce starsze domy to domy kostki. W takich domach bez gruntownej przeróbki dachu dachówki się nie założy. Są oczywiście starsze domy z dachem dwu- czterospadowym, ale jaki procent właścicieli takich domów stać na założenie dachówki?

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-933266

Ja korzystałem ze składu PSB ale tylko w zakresie szeroko pojętych murów i stropów. Dachówkę kupowałem w specjalistycznej hurtowni ponieważ tam był większy rabat niż w hurtowni z sieci PSB.

Kochani - jak najdalej od konsultantów programu PSB. To banda złodziei i naciągaczy. Preferencyjne traktowanie, upusty 15 - 20% a i tak ich cena netto była ceną brutto u innych dystrybutorów. A dachówkę też sami kupowaliśmy.

Pozdrawiam

TadekL

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-933948

A ile jest osób remontujących dom i kupujących dachówki? Wg mnie bardzo niewiele. W Polsce starsze domy to domy kostki. W takich domach bez gruntownej przeróbki dachu dachówki się nie założy. Są oczywiście starsze domy z dachem dwu- czterospadowym, ale jaki procent właścicieli takich domów stać na założenie dachówki?

Nie powiem, masz sporo racji, jednak zapominasz, że Polak potrafi!

Przykłady: mieszkający w domu rodzicow czy wujków (albo nawet tylko tam zameldowani) budujący dom kupują dachówkę, dachówkę kupują budujący dom na sąsiada który z racji, że zarabia 1200zł. o remoncie może tylko pomarzyć... i tak dalej.

A popyt rośnie. Poza tym mówiłem róznież o ruchu w hurtowniach jaki obecnie panuje. Gdy popyt spadnie drastycznie również sprzedawcy będzie bardziej opłacało się zjechać ze swojej marży, żeby tylko sprzedać. Teraz on nie ma nawet czasu na negocjacje z kupującym dachówkę, bo czeka już 10 klientów nerwowo drepczących w miejscu, nie targujących się specjalnie, bo zależy im tylko na tym, żeby zdążyć przed 31 grudnia.

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-934110

Jestem po zakupie dachówek Creatona (Kera Pfanne) przed ponad 2 tygodniami.

Cena tej dachówki zależna jest od koloru - najtańsza jest czerwona, w średniej cenie miedziana i brązowa angobowana a najdroższe: antracytowa, w kolorze łupka, brązowa i mangan matowe oraz brązowa glazurowana typu Finesse. Rozmawiałam wielokrotnie z przedstawicielem Creatona, który "pilotował" mój zakup. Spodziewałam się, że jak inni producenci, Creaton będzie obniżał ceny w martwym sezonie, jednak poinformowano mnie, że polityka cenowa tej firmy jest inna. W listopadzie kończy się popyt na dachówkę w Niemczech (główny rynek zbytu) i fabryki produkują tylko "na plac", nastawiając się na sprzedaż i promocje od nowego sezonu. Poza tym ważne jest, że firma raz lub dwa razy do roku ustala sztywny przelicznik Euro, niezależny od wahań kursu w danym kraju i to również może zmieniac atrakcyjnośc cenową dachówki. Podam Ci oficjalny cennik Creatona obowiązujący w listopadzie. Uwzględniono w nim 30% rabat producenta (akurat na tę dachówkę rabat miał obowiązywac do końca listopada ale może coś się zmieniło). Podaję kolejno ceny dla koloru czerwonego i najdroższych (niektóre tylko dla dachówek najdroższych).

podstawowa: 2,8 - 3,248

wentylacyjna: 23,80 - 28,00

zaślepka gąsiora: 24,08 - 28,56

kominek wentylacyjny fi 100: (wartośc tylko dla droższej) 305,20

kominek went. fi 125: (dla droższej) 366,80

gąsior początkowy: 56,56 - 64,68

gąsior podstawowy: 17,64 - 21,56

kalenicowa wentylacyjna: 8,40 - 8,96

kalenicowa wentylacyjna boczna: 26,60 - 29,12

boczna: 19,32 - 20,44

trójnik uniwersalny: (wartośc dla najdroższej) 302,40

antenowa: (wartośc dla najdroższej) 240,80

przelotowa do kominów gazowych fi 110: (j.w.) 316,40

- " - fi 125" : (j.w.) 358,40.

To są ceny producenta, od których trzeba targowac rabat ze sprzedawcą. Najlepiej zadzwoń do przedstawiciela Creatona na swoim terenie i poproś o polecenie miejsca zakupu. Ja skorzystałam z takiej pomocy i oceniam, że była rzetelna i sensowna.

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-934294

dzięki bardzo skonfrontowałam sobie te ceny z moimi na lekką moją niekorzyść,ale to dobry pomysł żeby zadzwonić do przedstawiciela i na pewno skorzystam,po tym telefonie mam nadzieję że nikt już mnie nie naciągnie na "super okazje"

DZIĘKUJE BARDZO za porady to właśnie dzięki wam forumowiczom mamy szansę uniknąć różnych pułapek głównie tych finansowych.

https://forum.murator.pl/topic/45240-da%C5%82-nam-3-dni/page/2/#findComment-939673