Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Współwłasność działki a kredyt na budowę

stuk

Recommended Posts

Witam. Mam dziś nietypową sprawę. Ale po kolei.

Pytanie pierwsze jest takie - czy jeśli działka jest współwłasnością dwóch osób, a jedna z nich chce się tam budować na kredyt, to czy obie te osoby muszą byc kredytobiorcami? Wg banku BPH tak, wg logiki to bez sensu, jedna z osób bierze kredyt, a druga daje tylko zgodę na budowę, obciążenie hipoteki itd. ale nie musi chyba być kredytobiorcą?

Druga sprawa jest taka - jeśli kredyt pod hipotekę jest już wzięty przez te 3 osoby (właścicielkę, jej męża i drugą właścicielkę), to czy da się "wycofać" jedną z nich z listy kredytobiorców (spłaca i tak druga osoba, zabezpieczenie jest pod hipotekę nieruchomości).

Rzecz w tym że dawno temu biorąć kredyt, geniusze z banku stwierdzili, że wszyscy współwłaściciele nieruchomości muszą być jako kredytobiorcy, a teraz stało się to kłopotem, bo osoba wciągnięta w ten kredyt "na siłę" chce wziąść własny kredyt, a bycie współkredytobiorcą obniża jej zdolność kredytową...

witam

Ad 1 - Oczywiście, że wszystkie wymienione osoby nie muszą być stroną umowy. Moim zdaniem przesadne zabezpieczenie sie przez bank. Jeśli bank wymusi swoja koncepcje to za chwile będą problemy jak w punkcie 2

Ad 2 - Kwestia dogadanie się z bankiem. Jesli duża kwota jest już spłacona to myślę, że może sie udać. Poza tym "właściwi" kredytobiorcy mogą zaproponować inne zabezpieczenie (np. hipoteka na innej nieruchomości)

pozdrawiam

A dla mnie to zrozumiale.

Jesli bank udzieli ci kredytu hipotecznego na budowe domu na dzialce ktora stanowi wspolwlasnosc innego czlowieka jeszcze, to w chwili gdy ty nie bedziesz sie wywiazywal z placenia rat kredytowych - normalnie bank licytuje i sprzedaje dom - a jak to zrobi jesli dzialka bedzie nalezala do innego kogos jeszcze? bank bedzie mial probelmy.

Co za interes dla banku?

Są banki w których współwłaściciele tylko wyrażają zgodę ( przy umowie kredytowej ) na obciążenie nieruchomości hipoteką na rzecz danego banku . W takiej sytuacji cześć banków zażąda aby do czasu prawomocnego wpisu hipoteki współwłaściciele byli poręczycielami kredytu ( zabezpieczenie w okresie przejsciowym ). Poręczyciele nie są brani pod uwagę pod kątem zdolności kredytowej .

Co pkt. 2 - jeśli kredyt bedzie na 3 kredytobiorców to raczej marne szanse aby bank zgodził się na to aby wspólwłaściciel działki odstąpił od kredytu - bo nie jest to zabezpieczenie ze względu na zdolność kredytową tylko na sytuację prawną nieruchomości

Polecam skorzystanie z banku , który nie wymaga aby współwłaściciel przystepował do kredytu :wink:

pozdrwaiam

Agnieszka

Są banki w których współwłaściciele tylko wyrażają zgodę ( przy umowie kredytowej ) na obciążenie nieruchomości hipoteką na rzecz danego banku

W każdym razie nie BPH - po raz kolejny nie polecam tego gniota.

Polecam skorzystanie z banku , który nie wymaga aby współwłaściciel przystepował do kredytu

Musztarda po obiedzie :(

Chyba ratunkiem będzie kredyt w innym banku dla 2z3 kredytobiorców i spłacenie BPH-u...

Witam

poniewaz jestem w podobnej sytacji tzn wraz z zona i moimi rodziacmie jestesmy wspolwlascicielami dzialki i bedziemy chcieli wziasc kredyt na budowe wiec dzis wybralem sie do mojego oddzialu BPH i uzyskalem satysfakcjonujaca mnie odpowiedz tzn.: kredyt biore ja z zona i my jestes kredytobiorcami i tylko my podpisujemy umowe a rozdzice musza tylko jako wspolwlasciciele wyrazic zgode na egzekucje na korzysc banku czyli poprostu wyrazic zgode na zatawienie hipoteczne dzialki dla banku.

• 7 years później...

Odgrzebię trochę temat.

Mam taką sytuację. Jeden kredytobiorca przystępuje do kredytu, ale działka ma współwłaściciela. Współwłaściciel zgadza się na egzekucję działki w razie jeśli kredytobiorca nie będzie spłacał. Nie zgadza się jednak na jakiekolwiek poza działką zajęcia przez komornika. W końcu nie jest kredytobiorcą. Jeden bank twierdzi, że każdy współwłaściciel musi przystąpić do kredytu. Drugi twierdzi, że wystarczy oświadczenie o poddaniu się egzekucji. I tu moje pytanie, czy ta egzekucja dla tego co nie jest kredytobiorcą ogranicza się do nieruchomości, czy komornik też tu może wejść na pensję? Czy znacie jakiś bank, który obciąży jedynie współwłaściciela ryzykiem zabrania nieruchomości i niczym więcej?

Czy nie prościej byłoby aby współwłaściciel nie biorący kredytu poprostu się odpisał od tej działki i byłby problem z głowy. Przecież i tak pozwala na zajęcie działki w razie niespłacania kredytu. Więcej niż jeden właściciel do jednej nieruchomości ( z wyłączeniem małżeństwa ), to zawsze jest problem i przechlapane do końca życia.

• 2 weeks później...
Ze współwłaścicielami na działce to zawsze może być problem. Radziłbym dwa rozwiązania w takich wypadkach. 1. Podział działki 2. Odkupienie działki od współwłaściciela. Tak będzie prościej i bez wewnętrznych konfliktów. doradztwo finansowe opole

Ze współwłaścicielami na działce to zawsze może być problem. Radziłbym dwa rozwiązania w takich wypadkach. 1. Podział działki 2. Odkupienie działki od współwłaściciela. Tak będzie prościej i bez wewnętrznych konfliktów.

Zgadzam się to najlepsze wyjście z tej sytuacji, inne to tylko większe komplikacje.

• 2 months później...

Moja żona stała się właścicielem działki [darowizna od brata], udało nam się usunąć służebność z księgi wieczystej lecz został nam wpis w nowej KW "ograniczone prawo rzeczowe" o treści:

"prawo współużytkowania podwórza na nieruchomości .............53, następnie placu budowlanego i studni dla właścicieli nieruchomości ..............63. Z powodu zamknięcia księgi wieczystej .............63 tu wpisano dnia 23 marca 1972 r."

Notariusz stwierdził że bank nie powinien robić problemów z kredytem, miał ktoś podobną sytuacje ??