Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana okien a zwrot ze spółdzielni

mojave

Recommended Posts

Moja mama wymieniła okna i zwrot może sobie odliczać co miesąc od funduszu remontowego, po 20 zł co miesiąc. :lol: Za okna zapłaciła ok. 4 tys., więc łatwo polczyć, że całą kwotę odzyska za prawie 20 lat! :evil:

Czy to jest zgodne z prawem? Podobno, jeżeli zapisane w statucie spółdzielni, to - tak.

Może sprzedając mieszkanie poinformuj nabywców o tym fakcie i odpowiednio podnieś cenę.

Krotko - w mieszkaniu wymienilismy okna na wlasny koszt, częściowy zwrot kosztow ze spółdzielni jest przewidziany za jakies 2 lata. Mieszkanie sprzedalismy i w s-pni dowiedzialam sie,że zwrot dostana juz nowi wlasciciele. czy to zgodne z prawem? Przeciez to ja ponoslam koszty?

A na jakiej podstawie? W mojej spółdzielni aby dostać zwrot trzeba przedstawić fakture za okna.

Mam dokładnie ten sam problem. Półtora roku temu kupiłem mieszkanie i wymieniłem okna. Za pół roku je sprzedaje, a do tego czasu zwrotu na pewno nie dostane. Nie pytałem się jeszcze w spółdzielni co z tym zwrotem będzie.

Wydaje się to zgodne z prawe.

Prawo do lokalu ma nowy właściciel (przeszły na niego w momencie sprzedaży mieszkania i przejścia prawa ze starego członaka spółdzielni na nowego) i wszelkie roszczenie sa wobec niego zarówno jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju opłaty jak i nadpłaty.

Jeżeli chcieliście zagwarantować sobie zwrot tego wydatku od nowego właściciela to wydaje mi się, że należało zrobić odpowiedni zapis w akcie notarialnym.