mojave 14.12.2005 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Krotko - w mieszkaniu wymienilismy okna na wlasny koszt, częściowy zwrot kosztow ze spółdzielni jest przewidziany za jakies 2 lata. Mieszkanie sprzedalismy i w s-pni dowiedzialam sie,że zwrot dostana juz nowi wlasciciele. czy to zgodne z prawem? Przeciez to ja ponoslam koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 14.12.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Moja mama wymieniła okna i zwrot może sobie odliczać co miesąc od funduszu remontowego, po 20 zł co miesiąc. Za okna zapłaciła ok. 4 tys., więc łatwo polczyć, że całą kwotę odzyska za prawie 20 lat! Czy to jest zgodne z prawem? Podobno, jeżeli zapisane w statucie spółdzielni, to - tak. Może sprzedając mieszkanie poinformuj nabywców o tym fakcie i odpowiednio podnieś cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 14.12.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Krotko - w mieszkaniu wymienilismy okna na wlasny koszt, częściowy zwrot kosztow ze spółdzielni jest przewidziany za jakies 2 lata. Mieszkanie sprzedalismy i w s-pni dowiedzialam sie,że zwrot dostana juz nowi wlasciciele. czy to zgodne z prawem? Przeciez to ja ponoslam koszty? A na jakiej podstawie? W mojej spółdzielni aby dostać zwrot trzeba przedstawić fakture za okna. Mam dokładnie ten sam problem. Półtora roku temu kupiłem mieszkanie i wymieniłem okna. Za pół roku je sprzedaje, a do tego czasu zwrotu na pewno nie dostane. Nie pytałem się jeszcze w spółdzielni co z tym zwrotem będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 14.12.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Wydaje się to zgodne z prawe.Prawo do lokalu ma nowy właściciel (przeszły na niego w momencie sprzedaży mieszkania i przejścia prawa ze starego członaka spółdzielni na nowego) i wszelkie roszczenie sa wobec niego zarówno jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju opłaty jak i nadpłaty.Jeżeli chcieliście zagwarantować sobie zwrot tego wydatku od nowego właściciela to wydaje mi się, że należało zrobić odpowiedni zapis w akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 14.12.2005 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Ciekawe jak bedzie ze zwrotem z odebranej ulgi remontowej z urzedu skarbowego.Bo jak dostalismy cos z podatku, i po jakims czasie Spoldzielnia nam cos/komus odda - to trzeba skorygowac czyli zwrocic czesc do izby skarbowej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 15.12.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Co do Urzędu skarbowego to nie ma problemu, niestety spółdzielnie rządzą się swoimi prawami. U mnie np. spółdzielnia nie zwraca nic za wymianę okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts