bladyy78 14.12.2005 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Mam pytanie odnosnie darowizny. Rodzice chce mi dac pewna sume peiniedzy na dokonczenie budowy domu. Wiem ze 9600zl to jest suma jaka moge dostac bez podatku od rociów tylko niewiem czy to dotyczy jednego czy 2 rodziców tzn czy od nich wsólnie nie moge dostac 18200zl. I jeszcze jedno czy to trzeba jakos udokumentowac ta darowize zeby pozniej urzad skarbowy nie czepial sie mnie skad mialem na wykonczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 14.12.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Mozesz dostac od kazdego 9600. A jezeli chodzi o dokument to poprostu zwykla umowa darowizny spisana miedzy toba a rodzicami i miesiac albo 14 dni nie pamietam teraz na zgloszenie umowy do Urzedu Skarbowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziar 14.12.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Chcę dodać,że na cele mieszkaniowe jest jeszcze dodatkowo 2x9600, ale sprawdż to w swoim Urzędzie Skarbowym.Przerabialimy to kiedy córka kupowała mieszkanie /dwa lata temu/.Poza tym można jeszcze pożyczyć dzieciom /lub komu z najbliższej rodziny/ 2x9600-należy spisać umowę i zarejestrować w Urzędzie Skarbowym pod który "podlega" osoba która pienišdze otrzymuje.W sumie dalimy ok.58 tys. oficjalnie /na wszystko mamy umowy zarejestrowane w Urzędach Skarbowych/ i bezpodatkowo. Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.12.2005 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Dzieki serdeczne za odpowiedzi na moje pytanie bardzo mi to rozjasnilo sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts