Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy majster chce więcej zarobić?

Recommended Posts

Witam,

Chodzi mi następującą sprawę. Jeżeli instalator może kupić "rzecz" do zainstalowania za cenę katalogową netto 5.000 zł i kupi to z 30% rabatem to zapłaci netto 3.500 zł. Zapłaci co prawda 22% VAT, ale chyba go później i tak odzyskuje (w całości?). Jeżeli wystawi na usługę (z materiałami) fakturę z 7% VAT to ile byłoby z jego strony w porządku zainkasować za tą "rzecz". Tak z ciekawości potargowałem się w sklepie i dali mi 25% rabatu (czyli netto 3.750 zł) + 22%VAt to brutto 4.575 zł i faktura imienna na mnie. Coś czuję, że majster chce mi to policzyć 5.000 - 30% + 22% = 4.270 i dać na fakturę 7%. Czy nie za dużo? Co sądzicie?

Czy aby nie powinno się podejść do wyliczeń następująco: cena netto katalogowa 5.000 zł - 30% rabat + 7% VAT + 7,5% (połowa różnicy pomiędzy VAT-ami 22 a 7%).

Kiedyś na forum był taki wątek dotyczący wystawiania faktur z 7% VAT za robocizne i materiały oraz ile majster powinien dać upustu. Może ktoś pomoże znaleść ten post.

No to zapytajmy majstra: Szanowny Panie Majster, czy nie byłoby w porządku z Pana strony zainkasować troszeczkę mniej ? Drugie pytanie do majstra: Panie Majster, ile powinien Pan dać upustu. Odpowiedź majstra. W porządku, to jest nie dawać upustu w ogóle. Weźmie ile zechce, dasz ile uważasz. Chyba, że któraś ze stron przystąpi do negocjacji z dziewięciomilimetrowym argumentem na przykład.

Coś czuję, że majster chce mi to policzyć 5.000 - 30% + 22% = 4.270 i dać na fakturę 7%. Czy nie za dużo? Co sądzicie?

Czy aby nie powinno się podejść do wyliczeń następująco: cena netto katalogowa 5.000 zł - 30% rabat + 7% VAT + 7,5% (połowa różnicy pomiędzy VAT-ami 22 a 7%).

Ostatnio kupowałem dachówkę, właśnie przez majstra. Żeby zdążyć w okresie promocji wpłaciłem majstrowi kwotę netto - rabat % + 22%VAT za materiał, który zakupił na siebie. Dach kryłem po miesiącu. Po wykonaniu dachu majster wykonał rozliczenie i naliczył do zapłacenia: kwotę netto - rabat% za materiał + koszt robocizny netto + 7% VAT.

Nie było więc mowy o żadnym rozliczaniu połowy różnicy pomiędzy VAT-ami 22 a 7%. Po prostu do ceny netto danego materiału i kosztów robocizny netto dolicza się 7% VAT. Na pewno mój dekarz nie był stratny na takim rozliczeniu. Może więc Twoje domysły się nie sprawdzą :)

Zrobiłem symulację i wyszło mi, że jeżeli sprzedawcy dają rabaty na materiały na poziomie ok. 30% , a usługodawca kupi je w imieniu inwestora i pomniejszy powyższy rabat o 10% (bo chce też coś z tego mieć , a umawiamy się, że odstąpi je na usługę 7%) - to opłaca się już kupować samemu na 22% VAT.

Jeżeli natomiast od US planujemy jeszcze odzyskać w przyszłości różnicę pomiędzy VAT 7 a 22% to usługodawca musiałby odbać nam cały przyznany przez sprzedającego rabat, co mu sie nie opłaca.

Tak więc moja konkluzja - chyba jednak lepiej samemu negocjować i kupować z 22% VAT. Należy tylko ustalić ile dadzą rabatu tobie a ile znajomemu majstrowi.

wtrace swoje trzy grosze

przyjmijmy cene katalogowa netto 5000zl upust 30% daje nam 3500zl+vat 22% =4270zl jezeli wystawia na ta sama kwote rachunek ale z 7%vatem musi zaplacic wiekszy podatek od kwoty netto 3990,65 bo przy 7%vat jest mniejszy 279,35 wiec jego zarobek jest tez mniejszy nie 525zl [15% sumy 1 netto] lecz 397,46zl po odtraceniu podatku to jezeli jestesmy na ksiedze podatkowej na ryczalcie to jeszcze gorzej wychodzi bo musi odprowadzic podatek od calej sumy netto zarobek tylko 271,17zl

2]na zwrot vatu trzeba czekac 2 miesiace i to tez kosztuje

3] przewaznie hurtownie niechca z takim rabatem jak dla instalatora sprzedawac materialu klientom

4] jest grono osob co nie maja ulgi wogole i kazdy grosz sie dla nich liczy

5]ceny sa umowne jezeli ci to nie pasuje to przeciez nie musisz kupowac majstra tylko u kogo innego

No cóż szukam tylko optymalnych rozwiązań, dla siebie czyli inwestora. Telefonicznie uzyskałem rabat 25%, dzisiaj bezpośrednia wizyta w 2 punktach już mogę kupić tę samą rzecz z 28% rabatem. Co prawda sprzedaca argumentował, że nie powinien udzielić mi rabatu takiego jak instalatorom i rozumię takie opory moralne, ale odebrałem to też jako sygnał, że mogę dojść do 30%. Czyli jeszcze raz w sklepie, może mała flaszeczka dla pana sprzedawcy i mogę kupić z 30% rabatem + 22% VAT, do tego rzecz jest na mnie imiennie (czyli gwarancja bezpośrednia). Wychodzę na cenę "majstra" i mniej to zawiłe dla mnie i dla niego. Dodatkowo nie tracę szansy na zwrot różnicy VAT-u. Czy nie mylę się ?

Kiedyś myślałem, że na usługę z 7% VAT mogę kupić materiały zdecydowanie taniej. Okazuje się, że nie. A co do natury ludzkiej. Dla mnie te 200 zł to nie istotne, ale wolę je dać "otwarcie" jako premię za dobrą robotę. Tak było z Panem, który robił ogrodzenie. Został "skarcony za kombinacje matematyczne" i opryskliwość. Zrewidował swoje podejście do tematu i inwestora, ale finalnie dostał ile planował pierwotnie, tyle że 200 zł było za jakość i uprzejmość. No może z tą uprzejmością to przesadziłem, doceniłem tylko jego kontrolę nad jego naturą (mam na myśli opryskliwość).