Emil 14.12.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Witam,Pomożcie jesli ktoś ma kocioł vaillanta TURBO i komin NIE-Vaillanta. Mam kocioł Vaillanta TUrbo (zamknięta kom.sp) - niekondensacyjny. Do tego aby zaoszczędzić zakupiłem komin Turbo Spiroflexu, system pobiera powietrze szachtem z komina a wyprowadza rurą spalinową. No i pojawił się problem z odprowadzeniem kondensatu. Spiroflex chce mi sprzedać jak sądzę prosty kawałek rury z rurką do odprowadzenia kondensatu do zainstalowania na poziomym odcinku rury, instalator vaillanta twierdzi, że trzeba kupić odpowiedni osprzęt vaillanta z jakimś magicznym syfonem i rurką odpowiedniej długości co zapobiegnie niechcianemu wylotowi spalin i może być zainstalowany tylko pionowo. Czy rzeczywiście muszę kupić ten vaillantowy system?Dodam, że komin ma 3m i w zależności od tego z kim się rozmawia na infolinii vaillanta, to róznie mówią, czy odprowadzenie skroplin jest potrzebne czy nie.Emil Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45278-vaillant-turbo-inny-komin-a-kondensat/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 14.12.2005 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Witam, Pomożcie jesli ktoś ma kocioł vaillanta TURBO i komin NIE-Vaillanta. Mam kocioł Vaillanta TUrbo (zamknięta kom.sp) - niekondensacyjny. Do tego aby zaoszczędzić zakupiłem komin Turbo Spiroflexu, system pobiera powietrze szachtem z komina a wyprowadza rurą spalinową. No i pojawił się problem z odprowadzeniem kondensatu. Spiroflex chce mi sprzedać jak sądzę prosty kawałek rury z rurką do odprowadzenia kondensatu do zainstalowania na poziomym odcinku rury, instalator vaillanta twierdzi, że trzeba kupić odpowiedni osprzęt vaillanta z jakimś magicznym syfonem i rurką odpowiedniej długości co zapobiegnie niechcianemu wylotowi spalin i może być zainstalowany tylko pionowo. Czy rzeczywiście muszę kupić ten vaillantowy system? Dodam, że komin ma 3m i w zależności od tego z kim się rozmawia na infolinii vaillanta, to róznie mówią, czy odprowadzenie skroplin jest potrzebne czy nie. Emil jak nie kondensuje (bo tak jest skonstruowany) to nie wytwarza kondesatu - tak na chłopski rozum jeśli chodzi o fachową odpowiedź to podeślę Ci na priva Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45278-vaillant-turbo-inny-komin-a-kondensat/#findComment-932880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 14.12.2005 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 sąsiedzie dzięki z góry za pomoc. CO do kondensatu, to chodziło mi o skropliny- czytałem głosy, że kondensacyjny "wypala" kondensat w piecu a TURBO ma tych skroplin więcej emil Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45278-vaillant-turbo-inny-komin-a-kondensat/#findComment-932893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts