Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje budowa domu?

JJACK

Recommended Posts

Cześć.Jestem cały czas na etapie wyboru projektu domu.Przy projektach gotowych zamieszczane są szacunkowe koszty budowy.Dziś dzwoniłem do "Archipelagu" z pytaniem o konkretny projekt i dowiedziałem się co następuje:koszt 1 m kw. w stanie surowym zamkniętym wynosi ok.1300zł i stanowi 40-60% wartości inwestycji,wykończeniówka stanowi ok. 50% wartości stanu surowego,tj.650 zł.za 1m kw,instalacje wewnętrzne-10%.Są to koszty bez VAT-u.Trochę się przestraszyłem,jakoś drogo mi to wychodzi.Nie chcę mieszać betonu na budowie,na złote klamki mnie nie stać.Chciałbym zbudować dom o powierzchni ok.200-210 m kw,liczyłem na wydatek rzędu 400tys.zł.Proszę o radę w tej sprawie.Kogo mam pytać o realne koszty jeśli nie dysponuję projektem technicznym?Przecież aby kupić projekt powinienem wiedzieć czy stać mnie na to.Może podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zależy nie tylko od kruszcu, z jakiego zrobisz klamki, ale również od ilości pracy własnej. Nie znaczy to, że sam musisz nosić cegły, choć i to się liczy, ale ile czasu poświęcisz na znalezienie tańszej lub lepszej ekipy i materiałów, zdolności negocjacyjnych w kontaktach z dostawcami itp. Ja np. wzorowałem się na kosztorysie zamieszczonym w http://artmedia.of.pl oraz czytając „dzienniki budowy” i to forum i ciągle zachodzę w głowę jak kiedyś ludzie budowali bez internetu. :wink:

Nie mam umiejętności i czasu żeby budować własnymi rękami.Napewno znajdę jednak czas by poszukać korzystnych ofert,z negocjacjami też powinienem sobie poradzić.I mam czas by codziennie doglądać budowy.Dzięki za realne koszty,mam już jakiś punkt zaczepienia.Staram się przeglądać forum ale materiału jest tyle,pytań jeszcze więcej.

Działkę mamy w porządku.Płaska,35 m szerokości,50 m dłudości.Wbezpośredniej okolicy(również za miedzą)stoją nowsame nowe budynki.Rozmawiałem z sąsiadami,żadnych min.Jak mam rozumieć że kosztorysy Archipelagu są niewiarygodne?Czy są przeszacowane?Brak mi własnych doświadczeń przy budowie domu,szukam jakiegoś punktu odniesienia.

Kosztorysy są dobre dla bankowców. Kiedyś ktoś podał łatwy sposób na obliczenie stanu surowego otwartego. Bierzesz projekt i cennik najbliższej hurtowni materiałów budowlanych. I liczysz. Betonu tyle a tyle, ściany tyle , strop, więźba, dachówka, robocizna i wszystko mnożysz razy dwa. Pomyliłem się o pięć tysięcy złotych. Jeśli chodzi o wykończeniówkę, to pomyliłem się o jakieś pięć.....set tysięcy złotych.

Ja wprowadziłem się do nowego domu 2 grudnia. Znam koszty budowy. Budowałem tzw. metodą gospodarczą (miałemkilku wykonawców). Myślę, że ceny użytych materiałów i robocizny były na poziomie średni. Powiem tak, przyjąc należy na pewno powyżej 2000 za mkw. Ale trzeba pamiętać, że już po wybudowaniu domu jest wiele kosztów, które trzeba ponieść aby w nim zamieszkać: wyposażenie kuchni (zabudowa, może nowy sprzęt AGD), oświetlenie, lustra, szafki łazienkowe, jakieś drobiazgi do łazienek, antena telewizyjna, pojemniki na śmieci i jeszcze wiele różnych drobnych wydatków, które w sumie dają pokaźną kwotę.

Witam,

Sam zadawalem to pytanie przed rozpoczeciem budowy a dzis widze, ze to jest tak samo latwe jak odpowiedziec na pytanie "ile kosztuje samochod?". Nie sposob odpowiedziec bez pytan dodatkowych typu - co ma w nim byc itd.

Mysle, ze kwota ktora podales wyglada rozsadnie i dasz rade ale na szalenstwa czy umeblowanie domu to sobie za nia nie pozwolisz. Sorry!

Pozdrawiam,

Przemek

mam sso i wg mnie:

1. powierzchnie trzeba liczyc po podlogach .. zadna tam uzytkowa z projektow - bo to strasznie zwodnicze okreslenie

2. 1m2 takiej powierzchni w statnie surowy otwartym mozna zrobic za 500-600 zl szukajac samemu materialow ekip i negocjujac ceny dobrze. wcale nie trzeba brac najtanszych technologii. ja mam PTH i dachowke ceramiczna i mieszcze sie w przedziale

3. Wydatki pozostale po SSO (wykonczeniowka i instalacjeZ) to conajmniej 60 % ogolnych kosztow.

koszt 1m2 takiej powierzchni przy domu ok 200 m2 spokojnie powinein sie zmiescic w ok 1800-2000 zl

a jakbys strasznie kombinowal to i mniej

Wielkie dzięki za informacje.Większość z nich będzie dla mnie oczywista ale ..po zbudowaniu domu.Teraz przynajmniej szacunkowo mogę określić na co mnie stać.Boję się sytuacji w której zostanę bez kasy z niewykończonym domem.Trzeba bardzo rozsądnie stąpać po ziemi a w głowie rodzą się ciągle nowe pomysły.I trzeba pragmatycznie odpowiadać żonie że tafla szkła od sufitu po podłogę na całej ścianie może nas drogo kosztować.Nie jestem absolutnie złośliwy,najchętniej spełniałbym te marzenia.

Wszystko zależy czego oczekujesz. Garaż na pewno zwiększa powierzchnię na piętrze. Jak chcesz mieć ogromny salon na dole i jeszcze garaż to kąt dachu niewielki aby w sumie nie wyszło katastroficznie dużo.

Moim zdaniem najważniejsze aby przed zakupem projektu sprawdzić czy jest prosty i tani w budowie. Ja założyłam po wyglądzie i wnętrzach, że jest prosty (jaka ja byłam naiwna). Kosztorys wynosił około 290tyś domek 220m2 z garażem. Wyszło o wiele więcej. :roll:

Przejrzyj projekty z muratora. Jeżeli piszą, że są łatwe i tanie w budowie to pewnie tak jest.