Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje budowa domu?

JJACK

Recommended Posts

JJACK - a jesteś pewien że musisz mieć 200 m2 uzytkowej ? Bo może 100 czy 150 starczy ? To naprostsza droga do ograniczenia kosztów (bo potem te 200 m2 trzeba umeblować, ogrzać i ..... posprzątać od czasu do czasu)

Zawsze można wziąć projekt i udać się do paru firm i zapytać ile by kosztowało zbudowanie ...

pozdr - Krzysiek

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem gdzie budujecie te domy ale 400 kpln to dom m innymi z drewnienymi debowymi podlogami odkurzaczem centralnym i kominkiem w ktorym kratka ozdobna kosztowala 1100 zl poza tym automatyczna brama hormana i okna oraz drzwi z drewna klejonego dach ceramika powierzchnia ok 340 m2 naprawde nie wiem co mozna jeszcze wsadzic w dom a ogrodzenie tez drewno i brama automat w malej lazience wloski kamien piaskowy... DZIWIE SIE NAPRAWDE BUDUJ CHLOPIE Z TAKIM BUDZETEM SPOKOJNIE TYLKO PAMIETAJ ZE NP UDZIWNIANIE DACHU JEKIMIS PIERDOLAMI TYPU WIEZYCZKI ITP to utopia finansowa

nie wiem gdzie budujecie te domy ale 400 kpln to dom m innymi z drewnienymi debowymi podlogami odkurzaczem centralnym i kominkiem w ktorym kratka ozdobna kosztowala 1100 zl poza tym automatyczna brama hormana i okna oraz drzwi z drewna klejonego dach ceramika powierzchnia ok 340 m2 naprawde nie wiem co mozna jeszcze wsadzic w dom a ogrodzenie tez drewno i brama automat w malej lazience wloski kamien piaskowy... DZIWIE SIE NAPRAWDE BUDUJ CHLOPIE Z TAKIM BUDZETEM SPOKOJNIE TYLKO PAMIETAJ ZE NP UDZIWNIANIE DACHU JEKIMIS PIERDOLAMI TYPU WIEZYCZKI ITP to utopia finansowa

Chciałbym zobaczyć ten dom.

Albo nie.

Lepiej nie.

wydaje mi się że rzadko kto bierze pod uwagę takie wydatki, jak np;

1. opłaty administracyjne przed, w trakcie, po;

2. koszt geodety;

3. koszt projektu/ adaptacji;

4. nadzór/ kierownik;

5. media prąd, gaz, kanaliz, szambo, woda;

6. ogrodzenie, brama;

7. notariusz;

8. koszty kredytu

9. domofon;

10. antena

11. utwardzenie podjazdu (nie da się inaczej zamieszkać, szczególnie w pierwszym sezonie)

12. z min. 5 % na niespodzianki (typu przywiezienie/wywiezienie ziemi, odwodnienie, wyrównanie, naprawienie, zalanie, podwyższenie, obniżenie opłat podatków itp)

13 z 10 % na "a co tam raz się w życiu buduję, nie będę żałował i kupię ten lepszy/lepszą .......(tu sobie każdy może wpisać)

14 koszty transportu

15 itp

ponadto do zamieszkanie każdy musi coś kupić z wyposażenia

te dodatkowe koszty są b. znaczące

musisz uwierzyc a jesli chodzi o dom to nie ma sie czego wstydzic...projekt zzarl 9500 wiec jest dopracowny do szczegolu dom powstal w 9 mcyJAK KTOS JEST NIEDOWIARKIEM TO TRUDNO A DLA OSLODY NIECH DODA DZIALKE 1100 M2 ZA 25 TYS.(GAZ PRAD I WODA NA MIEJSCU) MOJ SASIAD -KOLEGA WYDAL 280 TYS NA 260 M2 ALE NIE MA DEBU NA PODLODZE...

U mnie było tak. Znalazłem gotowy projekt , który oglądało kilku architektów. Żaden z nich nie potrafił w przybliżeniu nawet powiedzieć ile będzie kosztowało wybudowanie domu. W końcu trafiłem na takiego który wiedział ( podawał chyba 1200zl/m2 ). Stanęło jednak na tym , że sam podjął się wykonać projekt. Dom miał kosztować 170-200tys.

Z jego projektowaniem było jednak "cienko", bo sam właściwie rozrysowałem co gdzie ma być. Technicznie projekt był słaby , np projekt instalacji gazowej musiałem zlecić innemu fachowcowi a otwory okienne i drzwiowe były na różnych wysokościach.

Najgorzej jednak wypadło z kosztami .... do 200 tys doszedłem jeszcze przed wstawieniem okien. Fakt , zdecydowałem się na piwnice , których pierwotnie miało nie być , ale to chyba jednak nie tłumaczy takiej rozbieżności.

Do tej pory nie rozumiem jak to jest , że architekci ( przynajmniej ci z którymi miałem do czynienia ) mają takie blade pojęcie o kosztach swoich projektów.

Rozumiem , że ten sam dom można wybudować za różne pieniądze i zależy to od wielu czynników , ale chyba mniej więcej , co ma ile kosztować to architekt wiedzieć powinien.

Każdemu kto stoi teraz przed wyborem projektu radzę cierpliwie i wnikliwie przestudiować setki ( tysiące ) postów na tym forum a wszelkie kosztorysy ( zazwyczaj zbyt optymistyczne ) , rady architektów , budowlańców , fachowców , a także samych forumowiczów traktować z ostrożnością i dystansem. Na koniec i tak pewnie okaże się , że dom jest droższy niż planowano a pewne rzeczy można było zrobić lepiej i/lub taniej.

Dodam jeszcze , że każdy kosztorys warto przemnożyć przez " współczynnik szczęścia do wykonawców" , często się bowiem chyba zdarza , że jakaś ekipa coś tam "spartoli" a poprawki niestety kosztują.

Życzę wszystkim udanych projektów , jak najbardziej realnych kosztorysów i wspólczynnika szczęścia równego 1 :D

czesc -to jest dobry temat !!!!!

moje koszty domu - plyta fumdamentowa, piwnica, sciany silka, strop monolit, pow zabudowy 220 m, pow uzytkowa 300m2. wiezba, drewna imptegnowane cisn z atestem , dachowka creaton karpiówka, rynny rheizink, okan veka / polecam producenta z lowicza/ i inne duperele koszt za metr - 1000 zl ,czyli na razie 300 000 , potem wykonczeniowka za jakies 750 zl /m2,

pozdro kkk :evil:

OK 71kkk - czy kwota co ja podajesz to robocizna + materiały ? sam budujesz czy firma czy może różne ekipy ?

A jak z przyłączami, instalacjami , działką, ogrodzeniem, podjazdem itp ?

Pozdr - Krzysiek

to sa koszty wszystkiego do dachu - buduje z dwoma ekipami- pierwsza wywalilem tracac 3000 - ukradli mi beton, sasiad ma z niego podmurowke pod ogrodzenie, druga ekipa jest super-. w tych kosztach koszty pozwolen, adaptacji, projektow, kierownika budowy, pionow kanalizy do stanu zero, tynki zewnt / tylko welna i siatka, bez tynku bo za zimno/

pozostale koszty tzw wykonczeniowki to : hydraulik, elektryk, tynki wew, posadzki, i reszta.

Sniegiem,oczywiscie.Juz sie ciesze ze nie dostalem dzialki polozonej nieco wyzej i dalej od glownej drogi.Od razu widzialem oczami wyobrazni jak co godzine przekopuje sie autem zeby rano dojechac do pracy.Jak na euforycznego laika to na poczatek mialem troche wyobrazni.Tak powaznie to staram sie czytac forum,Muratora,itd.Nic nie zastapi jednak wlasnych doswiadczen.A ja ich nie mam,czas tez ograniczony.Dom chce miec w granicach 200 m,mam 4-letniego,fantastycznego synka,zone,w perspektywie opieke nad rodzicami,tesciami(duze prawdopodobienstwo).Dom bez zadnych wiezyczek,nie daj Boze,dach w miare prosty ale nie stodola.Zona marzy o duzych oknach i garderobie.Oboje chcemy miec duzy salon.To generalne zalozenia.Projekt,kupno dzialki(juz jest),inne"

drobniejsze" wydatki ida z biezacych dochodow.Te 400 tys. to moja wewnetrzna granica bezpieczenstwa.Zeby jeszcze zostalo na biezace zycie.Po co mi dom,gdy bede klepac biede.I tak zakladam ze 400 tys sie wyciagnie.I wiem ze wiele bedzie dzielem przypadku.Jeden nieodpowiedzialny palant na budowie wystarczy.Po Waszych radach ograniczylem apetyt o jakies 20-30 m,tj.zostalo ok.180 m bez garazu.To dla mnie cenne rady.

Dotychczas wydaliśmy 128tys. , w tym :

1. Papierologia (projekty, uzgodnienia, pozwolenia)

2. Stan surowy otwarty i wszystko co sie w nim zawiera

3. Przyłącza : szambo, woda i prąd

4. Ocieplone fundamnety

5. Ocieplona ściana szczytowa nad i w garazu (ok40m2)

6. Podbitka (a raczej nadbitka, bo zamiast deskowania) z boazerii

7. Barakowóz

Dane szczegółowe :

Powierzchnia zabudowy – 134,60 m2 + taras 17,34 m2

Powierzchnia użytkowa – 167,25 m2 + taras

Parter : 72,24 m2 + 37,3 m2 = 109,54 m2 + taras

Poddasze 57,71m2

Powierzchnia całkowita 191,72 m2 + taras

Kubatura – 740 m3

Dane statystyczne :

765zł/m2 powierzchni użytkowej

668zł/m2 pow. całkowitej

ok 615zł/m2 pow. całkowitej łącznie z tarasem

To powyżej to cytat z mojego dziennika budowy i prawdziwe koszty budowy domu.

Dom niepodpiwniczony z gazobetonu, dach 250m2 deskowany, kryty papą i dachówką ceramiczną, 4 okna dachowe.

Mój stan na dziś 80 tys. dom zamkniety, ocieplony z tynkiem zewnętrzym , ścianki działowe, podłogi, tynk wewnetrzny, gaz, prąd, woda, kominek.

Brak regipsów na stropie (ocieplony wełną, kostrukcja wiazarowa) i przydomowej oczyszczalni.

Gratuluje - a jaki domek cie tyle kosztował, mozna gdzies projekt looknąć?