Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje budowa domu?

JJACK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kosztorysy Archipelagu są nic nie warte.

Buduję Polę-wiem coś na ten temat.

Szczegółem,na który nikt nie zwraca uwagi jest działka.

A dokładnie warunki terenowo-wodno-glebowe na niej.

Niekorzystne potrafią narobić wiele dodatkowych kosztów.

ja wybudowałam Irme z archipelagu i tez sie zgadzam.kosztorys jest do bani -

Wiam.

Czytam Wasze posty i podam swoje wyliczenia jakie ponieśliśmy do tej pory.

Budowa domu Studio Atrum GL 118 przez dobrego wykonawce, częściowo on kupował materiały, a trochę ja. Dogadałem się kto załatwi taniej ten dostarcza na budowe. Upusty jakie dostałem w hurtowniach to Porotherm 30 upust 35% od cennika w listopadzie 2004r, braas 23% od cennika i dodatki kupiłem osobno innej firmy, drewno bez rachunku 550 za m3 plus własna impregnacja. Na inne elementy miałem w składach budowlanych około 10% rabatu.

Robocizne utargowałem na 27 tyś w tej cenie geodeta od wykonawcy, kierownik budowy, koparka, skoczek, betoniarka i buda na czas budowy dla ekipy.

Reasumując koszty wyszły z podłaczenie mediów, papierami, uzgodnieniami 95 tyś, co daje za metr powierzchni zabudowy 590 zł, a powierzchni użytkowej z powiększonym garażem 698 zł.

A czy da się taniej? napewno ale ja nic nie robiłem do tej pory na budowie tylo kontrola raz dziennie. Jestem zadowolony zwłaszcza z ekipy budowlanej. Pozdrawiam i życzę przemyśleń przez zimowy okres.

Przeczytałem inne posty holusio.

Jeśli masz:

z drewnienymi debowymi podlogami odkurzaczem centralnym i kominkiem w ktorym kratka ozdobna kosztowala 1100 zl poza tym automatyczna brama hormana i okna oraz drzwi z drewna klejonego dach ceramika powierzchnia ok 340 m2 naprawde nie wiem co mozna jeszcze wsadzic w dom a ogrodzenie tez drewno i brama automat w malej lazience wloski kamien piaskowy...

...taki dom,to czemu pytasz o koszt kominka z płaszczem lub DGP,co tańsze blachodachówka czy dachówka betonowa i co kto sądzi o piecu na drzewo??? :roll:

• 5 years później...