Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety teraz mam następny problem (ale nie pilny)

mam Regulator Vitotronic 200 typ KC1, znaczy to że może pogodowo sterować tylko jednym obiegiem, czyli grzejnikami na górze, ale pozostaje podłogówka, słyszałem "plotki", że jak jest nowy nierozpakowany regulator to można go wymienić (za odpłatą) u przedstawicieli vissmana, a wtedy miałbym problem z głowy, tylko że prawdopodobnie KC1 już wyszedł z produkcji i pewnie nikt go nie będzie chciał wymienić na KC2, więc będe musiał mieć podłogówkę stałotemperaturową, przez mieszacz albo RTLa

ale to chyba też nie jest złą opcją, biorąc pod uwagę dużą bezwładność cieplną podłogówki.

ale pewnie macie jakieś inne rozwiązania

Grzejniki możesz spokojnie sterować sobie zaworami termostatycznymi, to właśnie podłogówkę podłącz do sterowania pogodowego.

ale przecież temperatura na zewnątrz jest punktem odniesienia i jeżeli chodzi o grzejniki to mamy do czynienia z szybką reakcją tego źróła ciepła, a podłogówka i tak ma długą reakcje na zmianę temperatury więc jej wymagania co do zmiany temperatury w obiegu nie wiele nam chyba wnoszą

nie wiem jak ten system mieszający wpływa na temp. podłogówki ale jeżeli przez grzejniki płynie woda o niższej temp. to potem również w obieg podłogówki wchodzi woda o niższej temperaturze (tutaj mamy doczynienia z moją niewiedzą na temat mieszania się czynnika wchodzącego w obieg podłogówki)

Zawory termostatyczne w grzejnikach reagują na temperaturę otoczenia, nie na temp. wody w obiegu, więc nie ma ona aż takiego znaczenia.

Regulacja pogodowa ma za zadanie regulować z wyprzedzeniem temperaturę wody w obiegu, zanim spadnie temp. w pomieszczeniach. Podłogówka ze względu na bezwładność powinna być regulowana pogodowo, grzejniki w domu jednorodzinnym - taka regulacja nie ma sensu.

Podłogówka i grzejniki są niezależne, nie jest tak jak piszesz o temperaturze obiegu.

Zawory termostatyczne w grzejnikach reagują na temperaturę otoczenia, nie na temp. wody w obiegu, więc nie ma ona aż takiego znaczenia.

Regulacja pogodowa ma za zadanie regulować z wyprzedzeniem temperaturę wody w obiegu, zanim spadnie temp. w pomieszczeniach. Podłogówka ze względu na bezwładność powinna być regulowana pogodowo, grzejniki w domu jednorodzinnym - taka regulacja nie ma sensu.

Podłogówka i grzejniki są niezależne, nie jest tak jak piszesz o temperaturze obiegu.

czyli podłogówkę regulować pogodowo a grzejniki termostatami w pokojach, ponieważ i tak w każdym pokoju potrzebna inna temperatura (sypialnia pokój

nie używany tymczasowo itp. ) to miało by sens w gruncie rzeczy.

Dzięki za pozdrowienia - nad morzem brudno,szaro i ponuro.Pada deszcz.

Co do sterownika KW2 to najprościej zapytaj w samym viessmannie (Komorniki k.Poznania lub Wrocław (centrala) - ze strony http://www.viessmann.pl.

Rozumiem że ów sterownik to jeszcze "szuflada"?

Myślę że jeśli mieliby na magazynie nie byłoby problemów.

Ale czy nie lepiej grzejniki wysterować z vitotronika a podłogówkę za pomocą termostatu pokojowego oraz pompy? Oczywiście ujest to rozwiązanie najprostsze choć nie bez wad...

Aha i przy pierwszym uruchomieniu/ustawieniu porozmawiaj z serwisantem o 3 stopniowej,fabrycznej zwłoce temperatury oraz ustawieniu temperatury p-zamarzaniowej (lepiej obniż bo przy zerowych temp. kociołek może sie za często włączać i zapierniczać do 46 st).
Aha i przy pierwszym uruchomieniu/ustawieniu porozmawiaj z serwisantem o 3 stopniowej,fabrycznej zwłoce temperatury oraz ustawieniu temperatury p-zamarzaniowej (lepiej obniż bo przy zerowych temp. kociołek może sie za często włączać i zapierniczać do 46 st).

temp.-przeciwzamr. to problem jak się okazuje też innych producentów

Dzięki za pozdrowienia - nad morzem brudno,szaro i ponuro.Pada deszcz.

Co do sterownika KW2 to najprościej zapytaj w samym viessmannie (Komorniki k.Poznania lub Wrocław (centrala) - ze strony http://www.viessmann.pl.

Rozumiem że ów sterownik to jeszcze "szuflada"?

Myślę że jeśli mieliby na magazynie nie byłoby problemów.

Ale czy nie lepiej grzejniki wysterować z vitotronika a podłogówkę za pomocą termostatu pokojowego oraz pompy? Oczywiście ujest to rozwiązanie najprostsze choć nie bez wad...

Sterownik jest jeszcze nie rozpakowany, tylko mam obawy że nie będą chcieli go wymienić, ponieważ podobno wyszedł z produkcji, ale podzwonie po świętach, gdyż teraz z nikim się nie można dogadać.

Rozmawiałem ze specem co to oglądał ten piec dla pewności przed moim zakupem (skroił 70pln. za 20 min konsultacji) i powiedział że on ma

swój patent na to i za 2000 zrobi mi to "jak ta lala", dla mnie to mógł nawet i 7000 powiedzieć, czub jeden przecież jakbym dołożył te 2000 to bym miał nowy sterownik z gwarancją, albo inny piec z odpowiednim sterownikaiem.

Moja żona kocha morze bez względu na warunki, ja zresztą też.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...

Pawel237

Napisz coś o zuzycie i kosztach oraz o samym piecu jak się spisał w zimie.

Nabyłem teraz ten piec i jestem mocno zainteresowany wszelkimi informacjami o tym piecu.

Pozdrawiam

Mobby

• 1 month później...