marynarz21 15.12.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Witam,mieszkam w mieszkaniu komunalnym,które ma być przeznaczone do sprzedaży.Czekamy na decyzje. Trafiła nam się możliwość kupienia atrakcyjnego mieszkania na rynku pierwotnym,nie mieliśmy czasu na odłożenie tej decyzji na termin póżniejszy,musieliśmy kupić teraz. Bardzo zależy nam na wykupieniu naszego mieszkania(5%wartości).Na zakup nowego mieszkania wzięliśmy 100% kredytu w banku BPH. Jak pogodzić sytuację gdzie z jednej strony bardzo zależy nam na wykupie mieszkania komunalnego,a z drugiej strony należałoby uwłaszczyć mieszkanie nowo zakupione? Jak i czy wogóle możemy przeciągnąc moment uwłaszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 15.12.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 witamZamiast opóźniać uwłaszczenie (pisząc uwłaszczenie masz chyba na myśli kupno - umowa notarialna) może lepiej przyśpieszyć wykup mieszkania komunalnego? Np pisząc o przyspieszenie rozpoznania wniosku przez prezydenta, burmistrza, czy wójta. lub w inny sposób.Zapytaj developera jak on zapatruje sie na Twój problem. Może razem coś wymyśliciepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Ja poza finansowym problemem innego nie widzę Jedno z drugim nie koliduje. Jeśli wykupisz mieszkanie komunalne, nie będziesz musiał udowadniać, że nie masz innego lokalu. Możesz mieć kilka mieszkań, na każde oddzielny akt notarialny. Forma własności nowych mieszkań to najczęściej pełna własność z udziałem w gruncie - po prostu w momencie zakupu podpisujesz akt notarialny i już jesteś "uwłaszczony". Do hipoteki będziesz musiał wpisać bank . Czy mógłbyś bardziej naświetlić sedno sprawy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynarz21 16.12.2005 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Witam,obecnie problem jest z wykupem mieszkania komunalnego ponieważ mieliśmy obietnicę zakupu mieszkania do końca 2005 r.W tamtym tygodniu Rada Miejska nie podjęła stosownej uchwały i przesunęła to w czasie. Problem polega na tym,że jeśli podpiszemy akt notarialny,to wg przepisów w ciągu miesiąca będziemy zmuszeni wyprowadzić sie z mieszkania komunalnego.Czy jest jakaś możliwość opóznić te działania, "żeby wilk był syty i owieczka cała" ?Wcześniej w rozmowie z developerem wspominałem, że mam taki kłopot, odpowiedział mi,że wiele osób nawet do 5 lat nie podpisują aktu notarialnego, a też kupują mieszkania w kredycie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts