Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fila brasileiro - miot A u nowych włascicieli

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jak w kwestii karmienia psow czy pożerają takie ilości jak ich wielkość ?

i kwestie zdrowotne bo mialam juz rasy duzych psow i wiem ze ich stawy czasami mają problemy,

a i jeszcze jak by sie dogadał taki dwuletni owczarek z taka sunią?

i czy ten pies moze być trzymany na dworzu- oczywiście w odpowiednich warunkach...

Hej:)

1.Wbrew złudnemu:) wrażeniu nie pozerają takich ilości:)

Sa oczywiście dwie szkoły karmienia - albo suche granulki albo normalne, przy czym normalne dzielimy na gotowane i surowe(BARF)

My karmimy BARFem, maluch zjada teraz dwa korpusy kurze, ktore w zalezności od wielkości mają od 1-1,2 do 1,8kg(ale to rzadko). Do tego dostaje gotowany ryż, zmieloną solidnie marchewkę oraz inne warzywa, jakiś mały owoc, trochę nabiału w rożnej postaci, dodatek wapniowy Ca:P 3:1.

Szczególy chętnie wyśle na mejla, polecam na dzień dobry:

http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/barf.html ,

my rozsyłamy przykładowy jadłospis na 7 dni.

Jeśli chodzi o stawy: dobrze psa nie zatuczyć, mieć psa po dobrych rodzicach z badaną dysplazją (szczerze przyznaję, że moja suka jest przed badaniami, ma już ponad 3 lata i żadnych objawów dysplazji, tatuś zaś maluchów jest przebadany i jest wolny od dysplazji). Dobrze też podawać np. galaretkę z kurzych łapek, bądź jesli sie nie chce gotować - preparaty osłonowe z chodroityną i glukozaminą, swietny jest np. Dolfosu, gdzie kuracja na miesiąc kosztuje (przy założeniu szczenię 30kg wagi) 20-25PLN.

Nie wiem jakby się dogadał owczarek niemiecki z filą (został już tylko pies), ale fila akceptuje zwierzęta domowe - prosze spojrzeć na wczesniejsze zdjecia z kotem i starą 12 letnia suką. U nas żyją np. z tchórzofretkami:)

Fila moze mieszkac na dworzu, nalezy jednak postawić jej ocieploną budę z wiatrołapem. Ponizej -10, -15 stopni dobrze zapewnić ogrzewanie lub mozliwość np. wchodzenia do garażu.

Pozdrawiam

Pawel Adamski

dzieki za odpowiedz coprawda jeszcze z rok został nam do przeprowadzki ale powoli rozglądam sie za drugim pieskiem i powiem ze ta rasa przypadla mi do gustu, ale jestem typem zeby najpierw lepiej sie zorientować niż pozniej zwierzak musialby ciepiec przez moją niewiedzę ...

• 2 weeks później...

Witamy, z radościa i duma informujemy, że wszystkie nasze maluszki trafiły do nowych właścicieli. Jestesmy bardzo zadowoleni, że większość jest w Polsce - łatwo nam monitorować ich dalszy rozwój.

Dziękujemy za wszystkie posty, mejle i privy które od Was dostaliśmy:):)

Serdecznie pozdrawiamy!!