Greg W 15.01.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Dzień dobry.Proszę o kilka rad co do fundamentów:chcę wylewać w tym roku a z budową domu ruszać w przyszłym rokuproszę więc o wszystkie za i przeciw Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 16.01.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 ale jakiego typu mają to byc rady. Musisz dać punkt zaczepienia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.01.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Zrób je koniecznie , inaczej dom może ci pójść w długą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 16.01.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Rób chłopie rób. Tylko na zimę przykryj ładnie folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 16.01.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Rób chłopie rób. Tylko na zimę przykryj ładnie folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 16.01.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Rób chłopie rób. Tylko na zimę przykryj ładnie folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.01.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 A na folię jeszcze trochę słomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inzynier 16.01.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Zapowiada się dobry rok na fundamenty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 16.01.2003 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 wy tu "śmichy hichy", a "chłop" będzie dumał skąd tu słomę na fundamenty wziąć ?Ale do rzeczy. W prawym górnym rogu strony masz link [szukaj]wejdź, wpisz słowo "fundament" i znajdziesz mnóstwo informacji. W przypadku pytań zadaj konkretne. Jak zauważyłam forumowicze chętnie dzielą się doświadczeniami ale raczej nie piszą poradników, ani podręczników. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.01.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 KarinaZ, ja ze słomą wcale nie żartowałem. Jeśli fundament ma przetrwać nienaruszony zimę to jest to najlepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 17.01.2003 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 przepraszam,bardziej mi to na żarty wyglądało.P.S.Kolejna cenna uwaga i doświadczenie.A w niektórych regionach słomę raczej trudno dostać ... Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 17.01.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 ckwadrat lub opal, czy ocieplenie fundamentu np. słomą ma sens przy laniu z gruchy B20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.01.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Bartt, na pewno nie zaszkodzi i takoż piszą w poradnikach budowlanych. Myślisz, że B-20 jest całkowicie wodoodprony? Zapewniam Cię, że nie. Mam wylany strop B-20 i miałem w jednym miejscu nieszczelny dach. Zebrała się więc na poddaszu kałuża a za kilka dni kapało już na dół przez strop. Jeśli zatem fundament jest całkowicie odkryty i stoi na nim woda, nie trudno sobie chyba wyobrazić co może się dziać w jego powierzchniowej wartwie. Choć pewnie nie musi a zależy to głównie od zimy. I to raczej nie od tego jak silne są mrozy a raczej, jak czesto temeperatura waha się w okolicach punktu zamrazania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 17.01.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Dzięki ckwadrat, zacznę poszukiwania otuliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 17.01.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 A co sie stanie fundamentom nie przykrytym folia/słomą?Przyznam, że najczęściej widywałam "gołe" fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 20.01.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Fundament (ława fundamentowa) zamoknie, nasiąknie (za bardzo) i przy odpowiednio niskiej temperaturze może paść, a musi trochę udźwignąć (domek). Lepiej go przykryć folią, słomą czy czymś podobnym.Poza tym logika wskazuje chronić coś na co się wydaje kasę.Hejpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 20.01.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Moja informacja dotyczyła okresu jesieni lub zimy, czyli niskich temperatur, przymrozków itp. Ale fundamenty w wodzie nie powinny stać w ogóle stąd folia czy inna izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 20.01.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 a czy można ( w sensie, czy nie jest nie wskazane) zostawić na zimę poziom zero (tzn. fundamenty + bloczki fundamentowe i wylana podłoga) czy lepiej zostawić same ławy lub od razu wybudować ściany i zadaszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 20.01.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 arzesz - spokojnie możesz zostawić stan 0 na zimę. Zazwyczaj tak się robi w cyklu 2-letnim: jesień stan 0, wiosna surowy, potem wykońcczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicjanka 20.01.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Arzesz, Wszystko można, tylko po co? Jeśli zostawiasz same fundamenty (ze ściankami fundamentowymi z bloczków) na zimę, to przyroda może za Ciebie wykonać pewną pracę. Jeśli bowiem wsypiesz do wnętrza przyszłego domu wartswę piasku, jak pan Bóg przykazał, to przez zimę, śnieg i woda Ci go dość porządnie ubiją. Padająca woda nie będzie się gromadzić w twoich przyszłych podłogach i ich niszczyć, tylko będzie Ci ubijać piasek i wsiąkać w ziemię. Oczywiście przed wylaniem podłogi musisz jeszcze ten piasek wyrównać i ubić mechanicznie, ale łącznie praca wykonana przez Ciebie +przyroda będzie znacznie solidniejsza, niż gdybyś to tylko sam ubijał. A porządne ubicie piasku to nie są fanaberie ani wymysły! Czytałam już posty o tym jak to komuś podłoga w jednym rogu osiada z powodu źle ubitego piasku! Druga rzecz to wylewka. Jeśli zostawisz ją przez zimę, to pownienieś ją przykryć, bo woda będzie Ci ją niszczyć. Nie sądzę, żeby udało Ci się tą wylewkę tak zabezpieczyć żeby nie niszczała.Dlatego polecam przezimować same fundamenty z piaskiem wewnątrz a wylewke wylać na wiosnę, lub kiedy będziesz ruszał z murami.Pozdrawiam i powodzenia!A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts