Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty

Greg W

Recommended Posts

wy tu "śmichy hichy", a "chłop" będzie dumał skąd tu słomę na fundamenty wziąć ?

Ale do rzeczy. W prawym górnym rogu strony masz link [szukaj]

wejdź, wpisz słowo "fundament" i znajdziesz mnóstwo informacji.

W przypadku pytań zadaj konkretne. Jak zauważyłam forumowicze chętnie dzielą się doświadczeniami ale raczej nie piszą poradników, ani podręczników.

Karina

Bartt, na pewno nie zaszkodzi i takoż piszą w poradnikach budowlanych. Myślisz, że B-20 jest całkowicie wodoodprony? Zapewniam Cię, że nie. Mam wylany strop B-20 i miałem w jednym miejscu nieszczelny dach. Zebrała się więc na poddaszu kałuża a za kilka dni kapało już na dół przez strop. Jeśli zatem fundament jest całkowicie odkryty i stoi na nim woda, nie trudno sobie chyba wyobrazić co może się dziać w jego powierzchniowej wartwie. Choć pewnie nie musi a zależy to głównie od zimy. I to raczej nie od tego jak silne są mrozy a raczej, jak czesto temeperatura waha się w okolicach punktu zamrazania.

Arzesz,

Wszystko można, tylko po co? Jeśli zostawiasz same fundamenty (ze ściankami fundamentowymi z bloczków) na zimę, to przyroda może za Ciebie wykonać pewną pracę. Jeśli bowiem wsypiesz do wnętrza przyszłego domu wartswę piasku, jak pan Bóg przykazał, to przez zimę, śnieg i woda Ci go dość porządnie ubiją. Padająca woda nie będzie się gromadzić w twoich przyszłych podłogach i ich niszczyć, tylko będzie Ci ubijać piasek i wsiąkać w ziemię. Oczywiście przed wylaniem podłogi musisz jeszcze ten piasek wyrównać i ubić mechanicznie, ale łącznie praca wykonana przez Ciebie +przyroda będzie znacznie solidniejsza, niż gdybyś to tylko sam ubijał. A porządne ubicie piasku to nie są fanaberie ani wymysły! Czytałam już posty o tym jak to komuś podłoga w jednym rogu osiada z powodu źle ubitego piasku!

Druga rzecz to wylewka. Jeśli zostawisz ją przez zimę, to pownienieś ją przykryć, bo woda będzie Ci ją niszczyć. Nie sądzę, żeby udało Ci się tą wylewkę tak zabezpieczyć żeby nie niszczała.

Dlatego polecam przezimować same fundamenty z piaskiem wewnątrz a wylewke wylać na wiosnę, lub kiedy będziesz ruszał z murami.

Pozdrawiam i powodzenia!

A.