Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWOCZESNE DOMY I WNĘTRZA

neuendorf

Recommended Posts

Gość plaza123
To jak mnie tak wykluczyles , to powiem tylko , ze krewetki nie sa duze , tylko medium i te sa najlepsze :p , w moim odczuciu

Nie bede komentowal. :p

Jesli juz Mimi poruszyla temat ryby :p, to my smazymy tak jak podaje sie to na najbardziej renomowanych swiatowych stolach od wiekow, czyli dziewiczy olej z oliwki wyciskany na zimno, czesc smazymy na oleju z ziaren winogronu. :p

Maslo jak wiadomo, we wszystkich kulturach ktore konsumuja ryby od wiekow w najwiekszych ilosciach na swiecie jest profanacja ryby. :p

Rybe ktora sie smazy powinna byc podawana na cieplo, jest nie dopuszczalne aby ja ponownie podrzewac, maslo pozatym jesli ktos sie tego dopusci po wystygnieciu jak wiadomo nie ma konsystencji plynnej jak szlachetne oleje i paskudzi cala rybe (odnosie sie to rowniez do niektorych gatunkow mies- to jako ciekawostka). :(

• Odpowiedzi 458
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość plaza123
To byly jednak duze ?

ze tak nie komentujesz ?

ja nie moge duzych , ale nie napisze dlaczego , zeby innych nie zniechecac 8) , bo to tylko moje takie tam :D

Sa srednie, teraz musze je wykreslic z konkursu. :( :lol:

Gość plaza123
Panie drogi , ja panierowanych nie robie (bo nie umiem ) , robie tak jak w portugalskich knajpach podaja , z czosnkiem i te sa smazone , pytanie czy tez na oleju czy na masle :D

Na oliwie. :p

PS.Portugalskie "zupki rybne" to dopiero smakolyk. :p Jadamy zawsze w 1 piatek kazdego miesiaca. 8) :p Pycha, mniam, mniam. :p

Zglodnialem, ide cos zrusztowac. :p

Narazie. :p

house...

widzę że i w dziedzinie kulinarnej się poprawawiłeś - nareszcie pyszna włoska kuchnia, a nie te obrzydlistwa z baru na telefon. Kolejny plusik masz u mimi :D Jeśli chodzi o smażenie ryby - masz absolutnie rację - tylko i wyłącznie Oliwa z Oliwek Extra Vergine, a masełko dadaję na końcu, takie cieniutkie płateczki na wierzch, odrobinkę, dla aromatu :D i smażę jak już pisałam na bieżąco - żadnego odgrzewania.

Zupki rybne - o taak, uwielbiam! Ale ta polska, świąteczna, jest inna od portugalskich, greckich czy czosnkowych - hiszpańskich. Przygotowuje się ją z karpia, jak rosół , a na końcu dodaje zasmażkę z łyżeczki masła i mąki. Do tego koniecznie świeża natka pietruszki i świeże grzaneczki z bułki pszennej. Pyyycha :D .

Co do zaproszenia do restauracji, to tak jak z tą tanią sofią, o której kiedyś wspomniałam - nie ważne jak, nie ważne gdzie, ważne z k i m :D A nie ma to jak mężczyzna sam przygotuje, we własnej, nowoczesnej kuchni, świetnie zaprojektowanej i poda kobiecie z sercem na talerzu.

Co do Finlandii - chętnie przeczytam, co byś nam polecił z tamtejszej nowoczesnej architektury - być może dodamy coś do naszej listy. Fotki zrobię sobie sama - jak zwykle liczy się dla mnie nie ilość, lecz jakość - wypróbujemy tutaj możliwości mojego DSC - R1. :D

Co do biur turystycznych - heheh, nie korzystam z takowych - nie ma to jak przyjaciele w różnych zakątkach świata :D

Machu Picchu mówisz - możesz w Stanach zobaczyć wiele więcej, bo prawie wszystkie eksponaty znajdują się bezprawnie na Uniwersytecie Yale i blade są szanse, że Peruwiańczycy dostaną je z powrotem na setną rocznicę odkrycia inkaskiej twierdzy :-?

OK..czekam house na te informacje o Finlandii - konkretne, jak zawsze u Ciebie - jaki obiekt, jakiego autora i gdzie warto zobaczyć :D Potem pokażemy mu Kraków, Tychy - muzeum browarnictwa - nowe, super zrobione i kilka takich tam miejsc w okolicy :wink:

Uciekam house...to były trzy dni dla Rodziny, teraz kolejne dla Przyjaciół. Muszę ogarnąć poświąteczny balaganik, zaopatrzyć lodówkę i barek :p

Nie mam czasu na zerkanie tutaj :p .

Baw się dobrze żegnając Stary (nie mylić z ... :wink: )

a witając Nowy Rok :D Przetańczysz chyba z żonką całą noc? :D

do usłyszenia za 2-3 miesiące - mam nadzieję, że prześlesz jednak rrmi te książki i wklei choć jedną fotkę, jeden post na temat

tutaj w tym wątku :D Ewuni też by się baardzo przydały, że nie wspomnę o Luc, tylko nie mają chyba odwagi poprosić.

Pozdrówka z zaśnieżonego Gorzowa :D

wareczka

opowiedz może na forum o nowej warzelni Warki :D Zamiast sie droczyć z Aggi :D

Ten budynek to cudeńko polskiej architektury - zwycięzca konkursu na budynek przemysłowy w Polsce :D

'Konkurs „Budowa Roku 2004” rozstrzygnięty! Warka zwyciężyła! Nagrodę I stopnia i tytuł „Budowy Roku 2004” w kategorii budynków przemysłowych i magazynowych, Kapituła Konkursu 30 maja br., przyznała niedawno postawionej warzelni Browaru w Warce. Nagroda jest wyróżnieniem nie tylko dla browaru, ale również dla miasta, które zyskało ciekawy obiekt architektoniczny, łączący nowoczesność z wielosetletnią tradycją warzenia piwa. Jubileuszową XV edycję Konkursu zorganizowali: Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa, Ministerstwo Infrastruktury oraz Główny Urząd Nadzoru Budowlanego.

30 maja br., warzelni w browarze Warka przyznano prestiżową nagrodę w konkursie „Budowa Roku 2004”. Kapituła konkursu uznała budynek warzelni za najciekawszą konstrukcję architektoniczną w kategorii obiektów przemysłowych i magazynowych. Generalnym wykonawcą inwestycji była firma Skanska S.A. - Oddział Budownictwa Ogólnego w Kielcach. Głównymi projektantami budynku są: Jarosław Malinowski i Ryszard Androsz. Realizację budowy nadzorował Robert Dmowski, Inspektor nadzoru budowlanego z browaru w Warce.

Budynek warzelni w Warce jest niecodziennym przykładem współczesnej architektury przemysłowej. Supernowoczesne urządzenia przemysłowe zostały wkomponowane

w przestrzenny, lekki w swej konstrukcji budynek, który, dzięki zastosowanym materiałom wykończeniowym przypomina klimat starego browaru w Warce. Miedź, stal i zielonkawy granit – wewnątrz, miedź i „nadgryzione zębem czasu”, czerwone cegły na zewnątrz sprawiają, że budynek o kubaturze blisko 30.000 m3 wygląda jak stary gmach, który poddano renowacji i zaadoptowano do współczesnych potrzeb.

Warzelnia w Warce została zmodernizowany nakładem 40 mln euro. Dzięki inwestycji powstał unikalny na skalę europejską system filtracji membranowej oraz ultranowoczesna warzelnia z największą na kontynencie europejskim kadzią filtracyjną o średnicy ponad 13 metrów. Nowe urządzenia wpłynęły na wzrost mocy produkcyjnych browaru z 2 mln hl piwa rocznie do 3,5 mln hl, a wiec o 1,5 mln hl. Warka tym samym stała się drugim, co do wielkości browarem w Grupie Żywiec.'

http://www.warka.com.pl/warka/home/?accept=yes

p.s. aha house..juz nie jestem jak ty to nazywałeś "multiinwestorką", hhehehe, gorzowska budowa sprzedana, jestem bardzo zadowolona, nowi nabywcy też - zaraz w nowym roku zabieram się do przeprojektowania wnętrz pod ich gusty i potrzeby :D

Jeszcze jedna taka budowa, to trzecia wyjdzie za darmo, a ile się człowiek przy tym nauczy? :wink:

tak że pamiętaj - nie lubię plotkujących facetów, nie lubię brodatych, okulary mogą być, choć Luc Skywalker coś tam plecie, że to nie sexi i bez gustu, nie przepadam za restauracjami, a jakość przedkładam nad ilość :wink:

papa, do wiosny house..

Gość plaza123
p.s. aha house..juz nie jestem jak ty to nazywałeś "multiinwestorką", hhehehe, gorzowska budowa sprzedana, jestem bardzo zadowolona, nowi nabywcy też - zaraz w nowym roku zabieram się do przeprojektowania wnętrz pod ich gusty i potrzeby :D

Jeszcze jedna taka budowa, to trzecia wyjdzie za darmo, a ile się człowiek przy tym nauczy? :wink:

tak że pamiętaj - nie lubię plotkujących facetów, nie lubię brodatych, okulary mogą być, choć Luc Skywalker coś tam plecie, że to nie sexi i bez gustu, nie przepadam za restauracjami, a jakość przedkładam nad ilość :wink:

papa, do wiosny house..

:lol: :lol: :lol: , ja nie takie budowy przechodze w ilosci "razy kilka w roku". :p 8) :lol: :lol:

A-ha, od bardzo ,bardzo dlugiego czasu :lol: :lol: 8) :lol: .

I przypomne , ze pracowalem dla tej jednej detej firmy(biura arch.)ktora kiedys opisywalas w innym watku ,ze to swiatowi architekci :lol: :lol: :lol: .Oj mam , wiele do powiedzenia. :lol: :p 8) :lol: :lol: .

A, sio do ksiegarni ,najlepiej jakiejs poza terenem Polski, bo krajowe pustkami swieca i do nauki. :lol: :lol: :p :lol: .

dosłownie kilka kilometrów obok mojego domu.... chętnie pokaże, a wieczorem piwem poczęstuję..... prawie z widokiem na te wspaniałe budynki.... Polska architektura jest jedną z najwspanialszych w Świecie... przede wszystkim w wyznaczaniu nowoczesności.... myślę że i ameryce daleko do nas....

podobne budowle widziałem w Norwegii

pamiętajmy

POLSKA JEST PIĘKNA

POLKI SA PIEKNE

pamiętajmy nioe chwalmy cudzego gdy swego nie znamy!!!

http://www.budowaroku.pl/index.php?id=laureaci&id2=nis&id3=14

Gość plaza123
dosłownie kilka kilometrów obok mojego domu.... chętnie pokaże, a wieczorem piwem poczęstuję..... prawie z widokiem na te wspaniałe budynki.... Polska architektura jest jedną z najwspanialszych w Świecie... przede wszystkim w wyznaczaniu nowoczesności.... myślę że i ameryce daleko do nas....

podobne budowle widziałem w Norwegii

pamiętajmy

POLSKA JEST PIĘKNA

POLKI SA PIEKNE

pamiętajmy nioe chwalmy cudzego gdy swego nie znamy!!!

http://www.budowaroku.pl/index.php?id=laureaci&id2=nis&id3=14

O tak napewno zablysnelismy tym przykladem chocby na europe, oczywiscie po blyszczacej najwiekszej biedzie. :p (w UE).

Wiesz co , wychodzac na co drugi rog manhatanu moge natrzaskac lepsze zdjecia i nie sa to browary tylko miejsca urzytecznosci publicznej. :p

Czy juz zaprojektowno cos co by mialo, cos wspolnego z tym wybitnym dzielem? Moze rowniez zwiazane z uzytecznoscia publiczna :p , najlepiej izbe wytrzezwien. :p

:lol: :lol:

papa, do wiosny house..

Mimi .

Ostrzegam cie , ze jezeli jeszcze raz klamliwie posluzysz sie moja osoba , w celu udowodnienia swoich imaginacji , to umieszcze tu na forum pewien cytat , ktory obedrze cie ze zludzen . W oczach pozostalych forumowiczy .

Jestem zbulwersowany sugerowaniem , ze laczy nas cos ponad pisaniem na tym samym forum . To juz nie konfabulacja - to klamstwa .

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...