Olinka 15.01.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Niedawno zakupiliśmy działeczkę 900m, może i piękną, niestety straszliwie zarośniętą różnymi roślinami.Kochani!Polećcie mi tytuły wydawnictw lub poradźcie jak się zabrać i od kiedy zacząć usuwanie roślinności z działki - konkretnie: ogromne półtorametrowe dzikie trawska, jakieś zakrzaczone badyle, drzewka - dzikuski (takie o fi 5 cm max), centralnie na środku działki rośnie mi ponoć 15 letni dąb o wysokości 2m (tego chciałabym móc przesadzić) i inne badziewie rosnace typu chwasty;(Jeden przyjaciel doradzał nam, żeby późnym latem je powycinać to nie odrosną, drugi znajomy mówił o zaoraniu na wiosnę, trzeci polecał karczowanie (jak karczować trawę?) Pomóżcie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 16.01.2003 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Halo! Jest tu kto? Czy to dlatego że jest zima (i zimno) nikt mi nie chce odpowiedzieć, czy dlatego, że chaszczy z działki, jak się spodziewałam, nie można usunąć? Proooooszę! Poradźcie. Może chociaż tytuły książek ogrodniczo-rolniczo-leśniczych:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 16.01.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Sposob 1-szy na pozbycie się chaszczy to podpalić, ale narazisz się ekologom i strazakom.Sposób 2-gi to sprawić sobie kosę /nie mylić z maczetą/,wtedy będzie protestował ten najblizszy, wykosić, zagrabić i po kłopocie.Potem, to juz sama radość.Mozna zaorać, przekopać,wyrownać, posiać, posadzić i cieszyć się widząc jak samo rośnie.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 16.01.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Mam dzialke rekraacyjna a na niej zapuszczony trawnik(ok.250m2). Od wielu lat nikt go nie pielegnowal, wiec jest tam kupe perzu i niezarowna i niezautwardona powierzchnia. Mozna to wszystko przeorac i potraktowac chemia, ale mysle ze moze poprostu na wiosne juz, troszke wyrownac powierzchnie dorzucajac w najwieksze dolki ziemi (mam maly jej zapas) i dosiac trawe. Potem oczywiscie trzebaby to kosic. Bo przekopywac i wybierac ten perz jakos mi sie nie usmiecha, a pozatym przekopana ziemia z zasiana trawa puzniej bedzie do uzytku niz juz zarosniete pole z wieloletnia trawa/perzem/laka. I bede mial poprostu lake - nie trzeba ja kosic co kilka dni, wystarczy 2 x do roku. I bede mial kwiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 17.01.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 olinko, ja robiłam tak jak napisał mc.Kupiłam parę lat temu dom z ogrodem.Ogród był nieuprawiany przez 4 lata. Zielsko rosło na 2 metry. Wystawały z niego tylko wierzchołki drzew. Pierwszą czynnością było zakupienie kosy.Wykosiliśmy wszystko co się dało, następnie wykopaliśmy wszystkie "dziczki", stare krzewy porzeczek i agrestów, przekopaliśmy cały ogród wybierając pieczołowicie perz, który nie rósł na szczęście na całym terenie. Założyliśmy trawnik i obsadziliśmy bylinami rabaty kwiatowe. Posadziliśmy drzewa i krzewy ozdobne. Zostawiliśmy też kilka drzew owocowych. Warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathap 17.01.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 A czy ktoś może wie, ile mniej więcej cm srednicy ma 5-letnie drzewko? Chodzi mi konkretnie o klon, którego jest zdecydowanie za dużo na naszej działce i chciałabym zgodnie z prawem trochę go przerzedzić.Z góry dzieki za ewentualneodpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 22.01.2003 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Bardzo, bardzo Wam wszystkim dziekuję za te wszystkie rady! Puki co nabyliśmy dwie piłki i jeden toporek! Widzę, że jeszcze potrzebna kosa. No i niebawem do dzieła! Chyba, że polecacie jakiś inny niż wiosna termin...(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 23.01.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 >Widzę, że jeszcze potrzebna kosa. No i niebawem do dzieła! Kosa ? Jeszcze niezapredko - poczekaj az cos wyrosnie ... Ja tez nie moge sie doczekac, az stanie sie cieplej i bedemogl chocby wyrownac teren, dosiac trawe. Bo chyba kopac niebede, poprostu zdecyduje sie na lake. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 27.01.2003 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 tak jest! kosa:smile: mam ten komfort, że nie muszę czekać Moje cudne chaszcze sięgają mi (te najmniejsze) do brody - mam prawie 1,7m! Do tego różne krzaczki, drzewka, badyle - pycha. I na serio już się nie mogę doczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 27.01.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Tez nie moge sie doczekac ...Udalo mi sie w ta niedziele. Zabralem psiaka i pojechalem na pole. Troszke pokopalem, pograbilem i poprzesadzalem drzewek.Zawiozlem tez az 2 doniczkowe choinki ktore mialem po swietach.Ciekawe czy takie drzewka sie przyjma. Staly przeciez pareladnych dni z babkami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga99 02.02.2003 02:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Przesadzałeś drzewka w styczniu??? nie wierzę... A choinki trzeba było wpierw zahartować i posadzić na wiosnę... Pozdrawiamiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 02.02.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 On 2003-02-02 03:50, iga99 wrote: Przesadzałeś drzewka w styczniu??? nie wierzę... A choinki trzeba było wpierw zahartować i posadzić na wiosnę... Pozdrawiam iga Troche sie pohartowaly stojac na balkonie. Mysle ze lepiej im bedzie tam, w ziemi, na dzialce niz na tym nieoslonietym balkonie. Zreszta zaraz zrobi sie cieplej i mysle ze mrozow juz takich nie bedzie. A kiedy mozna, najszybciej dosadzic drzewka. Mam jeszcze miejsce na kikanascie sztuk. I chce posadzic troszke "dziczkow" z lasu. Takie podobno najlepiej rosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nawrosia 06.02.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Olinka! Cały ubiegły sezon walczyłam z zapuszczonym przez kilkanaście lat ogrodem. Zaczęłam od wycinania wszystkich krzaków i innych drzew oraz od koszenia traw. Najwięcej problemów było z chwastami ( pokrzywa,perz, oset i.t.p.).Dopiero na koniec lata trafiłam na skuteczny specyfik. Kupiłam ROUNDUP, ale nie taki delikatny jaki sprzedają w marketach.Poszłam do sklepu dla rolników i kupiłam tam w 1 litrowej butelce wersję dla "profesjonalistów". Po 2-3 tygodniach od spryskania pozostała tylko ziemia i zgliszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 07.02.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Nawrosia!Tak z ciekawości w jaki sposób(chodzi mi o to czym) to pryskałaś?Jakimś ciśnieniowym rozpylaczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Pryskanie randupem ma sens tylko przy ciepłej pochodzie pow. 18-20 stopni. Najlepiej najpierw ściąć trawy a następnie popryskać rozpylaczem (należy zachować bezpieczęństwo - szczelny ubiór).Randup niszczy tylko jednoliścienne (trawy), chyba że w dużym stężeniu to też jest toksyczny, ale przez dłuższy czas nie można nic na tym miejscu sadzić. Najlepszą metodą jest systematyczne przekopywanie i wybieranie kłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 07.02.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Roundup poj. 1l można kupić w każdym sklepie ogrodniczym.Również tam,lub taniej w hipermarkecie /ok. 80PLN/ opryskiwacz,najwygodniejszy o poj. 8-10l,koniecznie ze zbiornikiem z tworzywa szt.ponieważ roundup powoduje korozję metalu.Opryski stosować można w temperaturze dodatniej,wysoka temperatura i nasłonecznienie przyspieszją działanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 10.02.2003 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Kochani, posłuchajcie! Mam już "wyrżniętą w pień" całą zgraję dzikich badyli - efekt ostatniego tygodnia walki siekierą i niespodzianka - wszystkie te krzaczyska odrastają od pni - matek, czyli ktoś kiedyś dokonał ścięcia drzew, a potem olał sprawę a pniaki zarosły... Czeka mnie karczowanie zarośniętych trawą pniaków (grube - wierzba, bo ma Kotki) Mój pies ma za to radochę, bo mu się państwo patykami bawią Myślę, że część pod dom wyrwiemy białoruśką, a resztę zasypiemy gruzem - i tak musimy podnieść teren powyżej drogi, czyli ok. pół metra. Tylko czy to nie przerośnie? Pozdrawiam:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 10.02.2003 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 A dlaczego gruzem?Zamierzasz robić skalniak na całej działce?Odrosty z pni nie poradzą sobie z warstwą 50cm ziemi nad nimi,nawet wierzby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 10.02.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 i perz napewno sie nie przecisnie. Tylko nie zapomnij aby na wierzchu dac troszke zyznej warstwy zeby "grzeczna" trawka mogla rosnac ... ( Zwolennik "dzikiej" laki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 11.02.2003 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 czyli ziemią. A to ma być jakaś specjalna ziemia, czy tzw. cokolwiek, byle grunt:smile: np. z wykopu pod hiperbudowlą?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts