hankamaciek 15.12.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Nam tak mowili czy to optymalne?Mamy chudy beton i na niego ma przyjsc:1) papa niekoniecznie termo2) folia3) styropian 10cm4) folia5) ogrzewanie podlogowe6) wylewka 5cm czemu niektorzy robia 5 i 5 - dziela folia? i eliminuja mostki termiczne na laczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.12.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 dzielenie warstw styropianu folia jest zbyteczne, folia na styropiamn przed wylewka.faktycznie eliminuje się mostki termiczne ...alea w jakim zakresie tego ni wiem - też kładłem 2 x 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 16.12.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 A czy ta papa musi być konieczna? Rozumiem ,że w łazienkach,ale wszędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.12.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 papa jest izolacją główną najlepiej dodatkowo położyć papę na dysperbicie, wersja max to SBS termozgrzewlana- folia warstwą odzielającą papę od styropiany, sama folia się będzie przecierać przy ruchach posadzki, warstwa folii bezpośrednio pod wylewka jest warstwą ślizgową i zabezpieczająca przez wchodzeniem betonu pomiędzy szczeliny styro co może powodowac mostki termiczne ( problem nie istnieje lub jest mniejszy przy 2 warstwach styropianu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 16.12.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 A tę folię to polecam również w 2 warstwach, taka czarną, grubą, budowlaną. No i powoli robi się trend na więcej niż 10 cm styro, ostatnio był post o układaniu 20 cm !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 16.12.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 To ja mam jeszcze pytanie. Poki co planuje ten etap budowy wykonac samemu. No i najwiekszy dylemat mam z papa wlasnie: czy powinna byc termozgrzewalna, czy nie. Jesli termozgrzewalna, to moje pytanie..... czym ją się zgrzewa Jesli nie termo, to czy ja sie jakos klei do chudziaka, czy po prostu rozwija? Rezi pisze o papie na dysperbicie - czyli smaruje chudziak dysperbitem a potem na to papa, tak? Czy czekac az dysperbit wyschnie, czy nie? Ile razy mazac dysperbitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 16.12.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 No i powoli robi się trend na więcej niż 10 cm styro, ostatnio był post o układaniu 20 cm !! A u mnie w projekcie jest 5cm styro! Glupi ten architekt czy co? Na tym mam wylewki 4 cm... czy jesli dam 10cm styro zamiast 5cm to bede musial pogrubic tez wylewke?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.12.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 To ja mam jeszcze pytanie. Poki co planuje ten etap budowy wykonac samemu. No i najwiekszy dylemat mam z papa wlasnie: czy powinna byc termozgrzewalna, czy nie. Jesli termozgrzewalna, to moje pytanie..... czym ją się zgrzewa Jesli nie termo, to czy ja sie jakos klei do chudziaka, czy po prostu rozwija? Rezi pisze o papie na dysperbicie - czyli smaruje chudziak dysperbitem a potem na to papa, tak? Czy czekac az dysperbit wyschnie, czy nie? Ile razy mazac dysperbitem? dysperbit jest warswą zwiększają przyczepność papę termozgrzewalną opala się palnikiem gazowym i przykleja rozwijasz rolke papy opalając grzbiet rolki i przyklejasz, łaczenia na 10 cm zakłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.12.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 No i powoli robi się trend na więcej niż 10 cm styro, ostatnio był post o układaniu 20 cm !! A u mnie w projekcie jest 5cm styro! Glupi ten architekt czy co? Na tym mam wylewki 4 cm... czy jesli dam 10cm styro zamiast 5cm to bede musial pogrubic tez wylewke?? niestety tak min 5cm opimum 6 cm 4 cm wylewki na styropianie to stanowczo za mało winno byc 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 16.12.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 min 5cm opimum 6 cm Rozumiem ze chodzi o wylewke? W projekcie mam 5 cm w pomieszczeniach gdzie bedzie terakota. Tam gdzie przewidziany jest parkiet jest 4 cm wylewki. Ale nic... trzeba bedzie podniesc o 7 cm (5 styro + 2 wylewki) - tylko kurcze wszystkie okna i taras mi sie porąbią... no i sufit nizej... grrr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 16.12.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 min 5cm opimum 6 cm Rozumiem ze chodzi o wylewke? W projekcie mam 5 cm w pomieszczeniach gdzie bedzie terakota. Tam gdzie przewidziany jest parkiet jest 4 cm wylewki. Ale nic... trzeba bedzie podniesc o 7 cm (5 styro + 2 wylewki) - tylko kurcze wszystkie okna i taras mi sie porąbią... no i sufit nizej... grrr! 6 cm pod terakote, 5 pod parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 23.12.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Nie daje mi spac ta grubosc ocieplenia. Ze tez tego wczesniej nie zauwazylem! . Jak tak teraz mysle, to nie za bardzo moge podnosic az tak podloge, bo mam wylane schody w domu i przez pogrubienie warstwy styro i wylewki zmniejsze wysokosc pierwszego stopnia . W zwiazku z tym mam kolejne pytanie: czy moze jest jakis inny material o grubosci 5 cm, ktory moglby zastapic styropian, dajmy o grubosci 8-10 cm? I jesli jest (blagam, zeby byl...) to czy na taki material o grubosci 5 cm wylewka 4-5cm by starczyla?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konzad 23.12.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 polistyren ekstrudowany ma duzo lepsze własciowsci cieplne i ponadto jest zdecydowanie twardszy (no i droższy ) ale nie wiem czy dzieki temu mozna zmniejszyc grubosc wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 23.12.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ech, tak przegladam forum i przegladam i powoli dojrzewam do tego, zeby zostawic te 5 cm (FS30), no ewentualnie dac 6 cm... Podlogowki nie przewiduje, wiec moze nie bedzie tak zle. Jak dam 6 cm styro + 6 cm wylewki, to podniose podloge jedynie o 2 cm, a tyle to jeszcze przeboleje... Faktycznie styro ekstrudowany by byl alternatywa, ale pamietam jak przezylem kupno takowego na ocieplenie fundamentow... chyba drugi raz tego samego bym juz nie przebolal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 23.12.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ech, tak przegladam forum i przegladam i powoli dojrzewam do tego, zeby zostawic te 5 cm (FS30), no ewentualnie dac 6 cm... Ważniejsze w Twoim wypadku będzie ocieplenie ścian fundamentowych na ich obwodzie. Jeden centymetr styropianu więcej lub mniej w posadzce nie będzie miał takiego znaczenia, gdyż różnice temperatur nie będą tak znaczne (w pomieszczeniu załóżmy 20 stopni a pod domem pewno stała ok. 3-4 stopni niezależnie od mrozów na zewnątrz). Istotne jest aby zlikwidować mostki termiczne na obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 23.12.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ważniejsze w Twoim wypadku będzie ocieplenie ścian fundamentowych na ich obwodzie. Na szczescie ocieplenie scian fundamentowych na obwodzie juz mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 27.12.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 jak powinna być wykonana dobra posadzka można odnaleźć po wpisaniu w wyszukiwarce wyzej słowa jastrychpozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts