Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka

Recommended Posts

papa jest izolacją główną najlepiej dodatkowo położyć papę na dysperbicie, wersja max to SBS termozgrzewlana- folia warstwą odzielającą papę od styropiany, sama folia się będzie przecierać przy ruchach posadzki, warstwa folii bezpośrednio pod wylewka jest warstwą ślizgową i zabezpieczająca przez wchodzeniem betonu pomiędzy szczeliny styro co może powodowac mostki termiczne ( problem nie istnieje lub jest mniejszy przy 2 warstwach styropianu)

To ja mam jeszcze pytanie. Poki co planuje ten etap budowy wykonac samemu. No i najwiekszy dylemat mam z papa wlasnie: czy powinna byc termozgrzewalna, czy nie.

Jesli termozgrzewalna, to moje pytanie..... czym ją się zgrzewa :lol:

Jesli nie termo, to czy ja sie jakos klei do chudziaka, czy po prostu rozwija? Rezi pisze o papie na dysperbicie - czyli smaruje chudziak dysperbitem a potem na to papa, tak? Czy czekac az dysperbit wyschnie, czy nie? Ile razy mazac dysperbitem?

To ja mam jeszcze pytanie. Poki co planuje ten etap budowy wykonac samemu. No i najwiekszy dylemat mam z papa wlasnie: czy powinna byc termozgrzewalna, czy nie.

Jesli termozgrzewalna, to moje pytanie..... czym ją się zgrzewa :lol:

Jesli nie termo, to czy ja sie jakos klei do chudziaka, czy po prostu rozwija? Rezi pisze o papie na dysperbicie - czyli smaruje chudziak dysperbitem a potem na to papa, tak? Czy czekac az dysperbit wyschnie, czy nie? Ile razy mazac dysperbitem?

dysperbit jest warswą zwiększają przyczepność

papę termozgrzewalną opala się palnikiem gazowym i przykleja

rozwijasz rolke papy opalając grzbiet rolki i przyklejasz, łaczenia na 10 cm zakłady

No i powoli robi się trend na więcej niż 10 cm styro, ostatnio był post o układaniu 20 cm !!

A u mnie w projekcie jest 5cm styro! Glupi ten architekt czy co? :evil: :evil: :evil:

Na tym mam wylewki 4 cm... czy jesli dam 10cm styro zamiast 5cm to bede musial pogrubic tez wylewke?? :-?

niestety tak

min 5cm opimum 6 cm

4 cm wylewki na styropianie to stanowczo za mało winno byc 5 cm

min 5cm opimum 6 cm

Rozumiem ze chodzi o wylewke? W projekcie mam 5 cm w pomieszczeniach gdzie bedzie terakota. Tam gdzie przewidziany jest parkiet jest 4 cm wylewki. Ale nic... trzeba bedzie podniesc o 7 cm (5 styro + 2 wylewki) - tylko kurcze wszystkie okna i taras mi sie porąbią... no i sufit nizej... grrr! :evil:

min 5cm opimum 6 cm

Rozumiem ze chodzi o wylewke? W projekcie mam 5 cm w pomieszczeniach gdzie bedzie terakota. Tam gdzie przewidziany jest parkiet jest 4 cm wylewki. Ale nic... trzeba bedzie podniesc o 7 cm (5 styro + 2 wylewki) - tylko kurcze wszystkie okna i taras mi sie porąbią... no i sufit nizej... grrr! :evil:

6 cm pod terakote, 5 pod parkiet

Nie daje mi spac ta grubosc ocieplenia. Ze tez tego wczesniej nie zauwazylem! :evil:. Jak tak teraz mysle, to nie za bardzo moge podnosic az tak podloge, bo mam wylane schody w domu i przez pogrubienie warstwy styro i wylewki zmniejsze wysokosc pierwszego stopnia :( :( :(.

W zwiazku z tym mam kolejne pytanie: czy moze jest jakis inny material o grubosci 5 cm, ktory moglby zastapic styropian, dajmy o grubosci 8-10 cm? I jesli jest (blagam, zeby byl...) to czy na taki material o grubosci 5 cm wylewka 4-5cm by starczyla??

Ech, tak przegladam forum i przegladam i powoli dojrzewam do tego, zeby zostawic te 5 cm (FS30), no ewentualnie dac 6 cm... Podlogowki nie przewiduje, wiec moze nie bedzie tak zle. Jak dam 6 cm styro + 6 cm wylewki, to podniose podloge jedynie o 2 cm, a tyle to jeszcze przeboleje...

Faktycznie styro ekstrudowany by byl alternatywa, ale pamietam jak przezylem kupno takowego na ocieplenie fundamentow... chyba drugi raz tego samego bym juz nie przebolal...

Ech, tak przegladam forum i przegladam i powoli dojrzewam do tego, zeby zostawic te 5 cm (FS30), no ewentualnie dac 6 cm...

Ważniejsze w Twoim wypadku będzie ocieplenie ścian fundamentowych na ich obwodzie. Jeden centymetr styropianu więcej lub mniej w posadzce nie będzie miał takiego znaczenia, gdyż różnice temperatur nie będą tak znaczne (w pomieszczeniu załóżmy 20 stopni a pod domem pewno stała ok. 3-4 stopni niezależnie od mrozów na zewnątrz). Istotne jest aby zlikwidować mostki termiczne na obwodzie.