Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie umieścić bojler?

pik33

Recommended Posts

Chcę grzać wodę w bojlerze elektrycznym, ok. 150 litrów. Najchętniej umieściłbym go na parterze, w pomieszczeniu gospodarczym, ale na górze ma być też łazienka.

Czy muszę tę ciężką bombę instalować w łazience na poddaszu - u sufitu - żeby woda z niej ciekła w dół - czy są jakieś rozwiązania które pozwolą mieć bojler na parterze?

A może nad poddaszem, na stryszku??

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-15 21:47 ]

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bojler, czy zasobnik wody, jest przecież połączony do sieci wodociągowej i w nim panuje takie same ciśnienie jak w sieci.

Nie widzę żadnego problemu, chyba że będzie umieszczony tak wysoko, że nie dopłynie do niego woda. Swobodnie woda nie spływa z bojlera, bo jej ciśnienie byłoby żałosne. Są podgrzewacze zakładane na kran (mam taki na działce i ma zbiornik na 5 litrów) ale myśle, takiego nie będziesz zakładał.

Bojler nalepiej mieć w takim centralnym miejscu względem wszystkich punktów czerpalnych - odpada system cyrkulacji, chyba że ktoś chce mieć wygodę

pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: woreczek dnia 2003-01-15 22:15 ]

a może przepływowe ogrzewacze wody ? są niewielkie.

weź pod uwagę aby do punktu czerpnego nie była zbyt duża odleglość. Co prawda mamy gaz + ok. 3,5 m rurki izolowanej do wanny, ale zanim zimna woda spłynie to wybije na liczniku kilka litrów. Przy wannie może to mieć mniejsze znaczenie, ale w przypadku prysznicu, umywalki, zlewozmywaka !!!

Karian

Przepływowe ogrzewacze wody tak, ale trzeba mieć dość duży przydział mocy. Ja bym zastosował, ale mają jedną wadę i to uciążliwą. Może się zadrzyć że braknie wody i się zapowietrzy. A co sie wtedy stanie?. Mój kumpel chwalił się, że ma to ustrojstwo zabezpieczenia, moc regulowaną elektroniczne do 15kW i tak dalej, ale jak przyszło co do czego to "zabezpieczenie" zadziałało tylko raz po czym było czuć swąd palonego plastiku, a gwarancja tego nie obejmuje. Zresztą z niego jest taki "pechowiec" co kupi to szlag trafi.

a dlaczego chcesz przygotowywać cwu prądem, musisz czy dla idei, przecież to najdroższy sposób ogrzania wody ? Mieliśmy i zmieniliśmy na gaz, gdyż boiler to było około 30 % całej energii w domu. Jeśli musisz, załóż nocną taryfę.

Obecnie tak planujemy dom, aby jadłuższy odcinek rurki dla ciepłej cwu nie przekraczał 2m ( zmieniamy projekt, również z powodów innych, a to przy okazji ), w przeciwnym razie należałoby stosować cyrkulację, lub pogodzić się z małym dyskomfortem i pożegnaniem się z kilkoma litrami wody codziennie - doświadczenia obecne.

Karina

U nas bojler 200l (poziomy!) zmiescil sie nad poddaszem w pawlaczu, tam tez lezy rekuperator i rury od niego. Polecam to rozwiazanie, jak masz taki schowek, w innym przypadku, takie cuda wygladaja okropnie w nowoczesnych lazienkach. Aha, poszukaj sobie na www o bojlerach MIROTERM. Mamy taki, ma zupelnie inna budowe,opatentowana przez Czechow, jest dosc drogi (nasz kosztowal 1700zl!), ale zwraca sie, bo jest enerooszczedny (30% w stosunku do innych bojlerow), woda bez flory bakteryjnej, bez kamienia(!!!!), 10lat gwarancji, no i mozna podlaczyc do niego kolektory sloneczne.Polecam.

On 2003-01-15 23:46, KarinaZ wrote:

a dlaczego chcesz przygotowywać cwu prądem, musisz czy dla idei, przecież to najdroższy sposób ogrzania wody ? Mieliśmy i zmieniliśmy na gaz, gdyż boiler to było około 30 % całej energii w domu. Jeśli musisz, załóż nocną taryfę.

Obecnie tak planujemy dom, aby jadłuższy odcinek rurki dla ciepłej cwu nie przekraczał 2m ( zmieniamy projekt, również z powodów innych, a to przy okazji ), w przeciwnym razie należałoby stosować cyrkulację, lub pogodzić się z małym dyskomfortem i pożegnaniem się z kilkoma litrami wody codziennie - doświadczenia obecne.

Karina

Nie mam tam gazu. Albo propan, albo prąd. Na razie zakładam że prąd, mniej z nim biedy. Energia z nocnej taryfy kosztuje tyle co i z propanu. Na dodatek mam zamiar mieć porządny kominek. W tej sytuacji założenia będę zmieniał jak nie dostanę przydziału mocy.

Jeśli masz 4 osobową rodzinę to przy założeniu 60l c.w.u. na osobę na dobę mamy 240 litrów. Energia potrzebna do ogrzania litra wody (dokładnie nie pamiętam ale chyba o 30 stopni. Założenie c.w.u=40C a temperatura wody zimnej to 10C) 1,736 W/h co daje prawie 10kWh dla 4 osób na dobę. Przy prądzie jednotaryfowym (0,3739zł/kWh) płacisz 3,74zł na dobę (112zł miesięcznie) tylko za c.w.u. Przy dwóch taryfach (ładowanie bojlera na nocnej taryfie gdzie 1kWh=0,228zł) dziennie 2,28zł a miesięcznie 68,39zł.

On 2003-01-16 20:22, KarinaZ wrote:

policz wartość instalacji na propan, jeśli tylko do przygotowania cwu, to prawdopodobnie nie opłąca się - lepiej na prąd. Pomyśl o wykorzystaniu do tego celu kominka z płaszczem wodnym. Trochę o tym było na forum...

Karina

1 kWh z propanu kosztuje mniej więcej to samo co z II taryfy. Co do kominka z płaszczem, wymaga prądu do pracy, a ja z każdym dniem pozbywam się bajerów z projektowanego domku - zdaje się założę temat w dziale psychologicznym.

Po prostu chcę żeby w domku z prądem było ok, ale i bez prądu było dobrze.

Będę miał oba te wynalazki.. :wink: 150/osoba wynika z mojego zużycia jako osoby samotnej w bloku. Szło mi 3 metry ciepłej wody na miesiąc i drugie tyle zimnej. Ale tamta woda miała ponad 50, a ja założyłem do obliczeń wodę do wanny o temperaturze 38 stopni, stąd poprawka na ilość. A że osoby będą dwie, a w bojlerze woda ma ok. 75 stopni.. dlatego planuję 150 litrów.

Może masz rację, jak będzie prysznic to sę pod nim będziemy kąpać zamiast w wannie... wtedy pójdzie mniej wody.

PS. Ile "w realu" zużywacie CWU w domkach?