pik33 15.01.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Chcę grzać wodę w bojlerze elektrycznym, ok. 150 litrów. Najchętniej umieściłbym go na parterze, w pomieszczeniu gospodarczym, ale na górze ma być też łazienka. Czy muszę tę ciężką bombę instalować w łazience na poddaszu - u sufitu - żeby woda z niej ciekła w dół - czy są jakieś rozwiązania które pozwolą mieć bojler na parterze? A może nad poddaszem, na stryszku?? [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-15 21:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 15.01.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Bojler, czy zasobnik wody, jest przecież połączony do sieci wodociągowej i w nim panuje takie same ciśnienie jak w sieci.Nie widzę żadnego problemu, chyba że będzie umieszczony tak wysoko, że nie dopłynie do niego woda. Swobodnie woda nie spływa z bojlera, bo jej ciśnienie byłoby żałosne. Są podgrzewacze zakładane na kran (mam taki na działce i ma zbiornik na 5 litrów) ale myśle, takiego nie będziesz zakładał. Bojler nalepiej mieć w takim centralnym miejscu względem wszystkich punktów czerpalnych - odpada system cyrkulacji, chyba że ktoś chce mieć wygodę pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: woreczek dnia 2003-01-15 22:15 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.01.2003 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Dzięki. "Skołowały" mnie obejrzane w ilości sztuk kilku duże, 50-100 .litrowe bojlery, wszystkie one wisiały pod samym sufitem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 15.01.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 a może przepływowe ogrzewacze wody ? są niewielkie.weź pod uwagę aby do punktu czerpnego nie była zbyt duża odleglość. Co prawda mamy gaz + ok. 3,5 m rurki izolowanej do wanny, ale zanim zimna woda spłynie to wybije na liczniku kilka litrów. Przy wannie może to mieć mniejsze znaczenie, ale w przypadku prysznicu, umywalki, zlewozmywaka !!! Karian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.01.2003 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Za mało wydajne do wanny. Do prysznica będzie "przez ścianę", ze 2 metry. Do wanny "przez sufit", 4,5 metrów, no i jakieś 5 metrów do zlewu w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 15.01.2003 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Przepływowe ogrzewacze wody tak, ale trzeba mieć dość duży przydział mocy. Ja bym zastosował, ale mają jedną wadę i to uciążliwą. Może się zadrzyć że braknie wody i się zapowietrzy. A co sie wtedy stanie?. Mój kumpel chwalił się, że ma to ustrojstwo zabezpieczenia, moc regulowaną elektroniczne do 15kW i tak dalej, ale jak przyszło co do czego to "zabezpieczenie" zadziałało tylko raz po czym było czuć swąd palonego plastiku, a gwarancja tego nie obejmuje. Zresztą z niego jest taki "pechowiec" co kupi to szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 15.01.2003 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 a dlaczego chcesz przygotowywać cwu prądem, musisz czy dla idei, przecież to najdroższy sposób ogrzania wody ? Mieliśmy i zmieniliśmy na gaz, gdyż boiler to było około 30 % całej energii w domu. Jeśli musisz, załóż nocną taryfę.Obecnie tak planujemy dom, aby jadłuższy odcinek rurki dla ciepłej cwu nie przekraczał 2m ( zmieniamy projekt, również z powodów innych, a to przy okazji ), w przeciwnym razie należałoby stosować cyrkulację, lub pogodzić się z małym dyskomfortem i pożegnaniem się z kilkoma litrami wody codziennie - doświadczenia obecne. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 16.01.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 powieś bpjler gdzie chcesz i zrób cyrkulację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 16.01.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 5 m do zlewu w kuchni to bardzo duzo. powinien byc najblizej tych odbiornikow z ktorych sie korzysta najczesciej, czyli zlew, umywalka. daleko od wanny, prysznica - to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 16.01.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 U nas bojler 200l (poziomy!) zmiescil sie nad poddaszem w pawlaczu, tam tez lezy rekuperator i rury od niego. Polecam to rozwiazanie, jak masz taki schowek, w innym przypadku, takie cuda wygladaja okropnie w nowoczesnych lazienkach. Aha, poszukaj sobie na www o bojlerach MIROTERM. Mamy taki, ma zupelnie inna budowe,opatentowana przez Czechow, jest dosc drogi (nasz kosztowal 1700zl!), ale zwraca sie, bo jest enerooszczedny (30% w stosunku do innych bojlerow), woda bez flory bakteryjnej, bez kamienia(!!!!), 10lat gwarancji, no i mozna podlaczyc do niego kolektory sloneczne.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 16.01.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 a na czym jest oparta ta oszczednosc? przeciez bojler to grzalka + ocieplenie. jakos nie wierze zeby na ktorymkolwiek z tych elementow dalo sie osiagniac 30% polepszenie sprawnosci w stosunku do popularnych rozwiazan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 On 2003-01-15 23:46, KarinaZ wrote: a dlaczego chcesz przygotowywać cwu prądem, musisz czy dla idei, przecież to najdroższy sposób ogrzania wody ? Mieliśmy i zmieniliśmy na gaz, gdyż boiler to było około 30 % całej energii w domu. Jeśli musisz, załóż nocną taryfę. Obecnie tak planujemy dom, aby jadłuższy odcinek rurki dla ciepłej cwu nie przekraczał 2m ( zmieniamy projekt, również z powodów innych, a to przy okazji ), w przeciwnym razie należałoby stosować cyrkulację, lub pogodzić się z małym dyskomfortem i pożegnaniem się z kilkoma litrami wody codziennie - doświadczenia obecne. Karina Nie mam tam gazu. Albo propan, albo prąd. Na razie zakładam że prąd, mniej z nim biedy. Energia z nocnej taryfy kosztuje tyle co i z propanu. Na dodatek mam zamiar mieć porządny kominek. W tej sytuacji założenia będę zmieniał jak nie dostanę przydziału mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.01.2003 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Nie zalogowało. Powyżej to ja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 16.01.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 policz wartość instalacji na propan, jeśli tylko do przygotowania cwu, to prawdopodobnie nie opłąca się - lepiej na prąd. Pomyśl o wykorzystaniu do tego celu kominka z płaszczem wodnym. Trochę o tym było na forum... Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.01.2003 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Jeśli masz 4 osobową rodzinę to przy założeniu 60l c.w.u. na osobę na dobę mamy 240 litrów. Energia potrzebna do ogrzania litra wody (dokładnie nie pamiętam ale chyba o 30 stopni. Założenie c.w.u=40C a temperatura wody zimnej to 10C) 1,736 W/h co daje prawie 10kWh dla 4 osób na dobę. Przy prądzie jednotaryfowym (0,3739zł/kWh) płacisz 3,74zł na dobę (112zł miesięcznie) tylko za c.w.u. Przy dwóch taryfach (ładowanie bojlera na nocnej taryfie gdzie 1kWh=0,228zł) dziennie 2,28zł a miesięcznie 68,39zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.01.2003 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Mam 2 osoby. Liczyem 150 litrów na osobę i na dobę - ok. 300 kWh, ok. 70 PLN (II taryfa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.01.2003 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 On 2003-01-16 20:22, KarinaZ wrote: policz wartość instalacji na propan, jeśli tylko do przygotowania cwu, to prawdopodobnie nie opłąca się - lepiej na prąd. Pomyśl o wykorzystaniu do tego celu kominka z płaszczem wodnym. Trochę o tym było na forum... Karina 1 kWh z propanu kosztuje mniej więcej to samo co z II taryfy. Co do kominka z płaszczem, wymaga prądu do pracy, a ja z każdym dniem pozbywam się bajerów z projektowanego domku - zdaje się założę temat w dziale psychologicznym. Po prostu chcę żeby w domku z prądem było ok, ale i bez prądu było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 16.01.2003 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Moje zużycie 60l na osobę na dobę wynika z pomiarów ostatniego roku z mojego mieszkania. Fakt, że nie mamy wanny w mieszkaniu i tylko prysznic jest 3 razy (2 dorosłe i dziecko) dziennie brany... Więc myślę, że do mojego domu założę jakieś 80 litrów i to powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.01.2003 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Będę miał oba te wynalazki.. 150/osoba wynika z mojego zużycia jako osoby samotnej w bloku. Szło mi 3 metry ciepłej wody na miesiąc i drugie tyle zimnej. Ale tamta woda miała ponad 50, a ja założyłem do obliczeń wodę do wanny o temperaturze 38 stopni, stąd poprawka na ilość. A że osoby będą dwie, a w bojlerze woda ma ok. 75 stopni.. dlatego planuję 150 litrów. Może masz rację, jak będzie prysznic to sę pod nim będziemy kąpać zamiast w wannie... wtedy pójdzie mniej wody. PS. Ile "w realu" zużywacie CWU w domkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.01.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Może zadaj to pytanie w Sondażach z nowym tematem. Myślę, że to bardzo ciekawe będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts