zibi 19.01.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Do Alexa a także do innych .Alex gdzie znajdę informację o bojlerze elektrycznym MIROTERM ?Ktoś niedawno na forum opisywał dobrze izolowany bojler , którytraci chyba 0,5 C na godz. i podawał adres strony http://www., chyba wKrakowie. Szukam tego adresu.Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 19.01.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Dlaczego zakladacie ,ze w bojlerze bedzie woda o temp. 38 stC i zuzyjecie taka ilosc cieplej jaka jest pojemnosc zbiornika. Nie lepiej jest miec zbiornik np: 120l, podgrzac go w nocy do 77-80 st.C i korzystac w ciagu calego dnia? Po wymieszaniu z zimna woda mam do dyspozycji 240-250 l cieplej wody (35-38 stC) a zuzylem energie z II taryfy....To chyba optymalne rozwiaznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.01.2003 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Wiadomo, że lepiej i tak będzie, ale łatwiej mi było obliczyć zużycie energii na podgrzanie wody w wannie z 8 do 38 stopni, niż liczyć to z uwzględnieniem mieszania - energia i tak ta sama. Dlatego, jak mam w wannie 150 litrów, 2 osoby, i 75 stopni w bojlerze - wybrałem 150-litrowy bojler. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-19 22:10 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.01.2003 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 On 2003-01-19 18:43, zibi wrote: Do Alexa a także do innych . Alex gdzie znajdę informację o bojlerze elektrycznym MIROTERM ? Ktoś niedawno na forum opisywał dobrze izolowany bojler , który traci chyba 0,5 C na godz. i podawał adres strony http://www., chyba w Krakowie. Szukam tego adresu.Zibi To ja gdzieś tu wrzucałem linka do bojlerów tracących 0.2 stopnia na godzinę. Poszukaj, gdzieś tu jest. Ja go znalazłem z pomocą http://www.google.com, pisząc mu "bojler" i wciskając enter. A ten miroterm - to ogrzewacz przepływowy akumulacyjny!!! Tak jak ja to rozumiem po obejrzeniu obrazka, prąd grzeje jakąś substancję w zbiorniku, W tej substancji jest zanurzona wężownica, przez którą płynie podgrzewana woda. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-19 22:21 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2003 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 poszukaj sobie na www o bojlerach MIROTERM. Mamy taki, ma zupelnie inna budowe,opatentowana przez Czechow, jest dosc drogi (nasz kosztowal 1700zl!), ale zwraca sie, bo jest enerooszczedny (30% w stosunku do innych bojlerow), woda bez flory bakteryjnej, bez kamienia(!!!!), 10lat gwarancji, no i mozna podlaczyc do niego kolektory sloneczne.Polecam. A gdzie takie cudo można kupić? Google nie znalazło go na ŻADNEJ polskiej stronie.... Cavallino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.01.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Na przykład tu są:http://www.uni-therm.com.pl/katalogwgproducenta/atlantic/bojlery.htmtakie co tracą 0,2C/godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.01.2003 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 A mirotermu chyba nie ma na polskich stronach. Tu jest strona producenta: http://www.mirotermhc.cz/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 28.01.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Na pewno byla polska strona, i znalezlismy ja przez ta czeska. Na budowie zostawilam prospekt z namiarami na przedstawiciela, jak bede to go wezme i napisze Wam te telefony. Poza tym widzialam oferte w sklepie (Rohu w Opolu, ale drogi) i na targach meblarskich!!! No i Zaklady Energetyczne chca go sprzedawac!!!!!!Miroterm traci chyba 0,5 stopnia na godzine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 28.01.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Ciekawy ten Miroterm.Trochę na odwrót niż się robi typowo (że spirala nagrzewnicy grzeje wodę w zbiorniku - a tu woda, lub ciecz w zbiorniku nagrzewa przepływającą w spiralnej nagrzewnicy zimną wodę). I na tym jest oszczędność 30% ?Czy może na tym, że akumulatorem ciepła nie jest zwykła woda tylko jakiś specjalny płyn (olej, glikol,...) ?Czy może na tym, że ten płyn akumulujący ciepło nie powoduje kamienia (bo nie jest wymieniany, tak jak woda w tradycyjnym zbiorniku) i dlatego można go ogrzewać do temperatury 80C ? Jak myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 29.01.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Dla zainteresowanych podaje namiar z faktury na bojlery Miroterm: PHU INTER ul. Puszkina 76 Łodz. Niestety nie ma telefonu, ale potem podam Wam komore do jednego z przedstawicieli.U nas bojler ten chodzi tylko na nocna taryfe!!! Mamy do niego osobny stycznik w skrzynce rozdzielczej. Jego moc to troche okolo 3kW, ale nie pamietam dokladnie. Zobaczymy czy tez tak pociagnie jak juz wszyscy zamieszkamy (na razie korzystaja z niego pracownicy).Jescze jedna zaleta tego ogrzewacza jest to, ze nie trzeba kupowac drogich baterii z termostatem, bo on tak reguluje przeplyw wody, ze nie ma zjawiska szoku termicznego. I co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.01.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Szok chyba nie do końca zależy od bojlera. Jeśli rury c.w.u. są nieocieplone i odległe to pierwszy użytkownik po nocy jak odkręci ciepłą wodę to zanim się rury nagrzeją będzie leciała zimna. I potem ten szok...Czy o to chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 29.01.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 On 2003-01-29 14:21, alex wrote: Dla zainteresowanych podaje namiar z faktury na bojlery Miroterm: PHU INTER ul. Puszkina 76 Łodz. Niestety nie ma telefonu, ale potem podam Wam komore do jednego z przedstawicieli. Dawaj ten numer. A strony www albo choć maila nie pamiętasz? P.S. Jaki Ty masz duży bojler? Ile prądu Ci wciąga miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 29.01.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Mam dwa bojlery z wężownicą - w sumie ok. 200 litrów. taka ilość wody nagrzana do 60C spokojnie wystarcza na dwa trzy dni dla trzyosobowej rodziny. pierwszy bojler to samoróbka, sam też go izolowałem- natomiast drugi kupiłem za jakieś 400 zł zaizolowany. straty tego drugiego to ok 2,5 kWh/24h. Naliszę jak się sprawuje po wymianie pionów cwu na plastikowe z izolacją. w tej chwili woda płynie niezaizolowaną rurą stalową ok7m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 29.01.2003 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 odradzam ogrzewacze przepływowe. Mam taki w piecu dwufunkcyjnym junkersa-straszna kicha. Myślałem że tylko piece dwufunkcyjne mają słabe ogrzewacze-niestety ten sam problem występuje w samodzielnych przepływaczach. Podstawowa wada to zmiana temperatury wody w zależności od strumienia. poza tym jeśli strumień jast za mały to ogrzewacz nie załącza grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.01.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 My raczej o przepływowych elektrycznych a nie gazowych... I ten przepływowy czeski tok raczej inny niż standrdowy przepływowy. Z rysunków wynika, że raczej woda nie będzie się ochładzała w zależności os ilości zużywanego strumienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 30.01.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Mam w koncu ten prospekt.Telefony do przedstawicieli Miroterma: 0609 190 180 (ja z nim negocjowalam, dal mi upust i przywiozl gratis na budowe!) 0609 666630 0609 666649 0609 056060Kupowalismy w sierpniu, istniala wtedy strona http://www.miroterm.pl Nie wiem czy jescze funkcjonuje, moze jest w przebudowie.Poniewaz mieszkamy 30km od granicy czeskiej mielismy plan by pojechac do Ostrawy i tam kupic, ostatecznie po upuscie wyszlo na to samo.Jak juz pisalam mamy 200l, poziomy zbiornik o mocy 3kW i jest to najwiekszy jaki maja w ofercie. Ten prospekt ma sporo technicznych informacji m.in rozne schematy podlaczenia do kolektorow slonecznych, podlaczenie ogrzewania poprzez kociol (dla tych ktorzy nie sa fanami pradu), wariant przylaczenia ogrzewacza do obiegu ogrzewania grawitacyjnego. Jak macie jakies pytania to napisze. Wydajnosc bojlera jest spora, bo 14l/min. Niestety nie moge teraz powiedziec ile zuzywa pradu bo jest wlaczany nieregularnie, jak jest ktos na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 31.01.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 On 2003-01-30 14:43, alex wrote: Jak juz pisalam mamy 200l, poziomy zbiornik o mocy 3kW i jest to najwiekszy jaki maja w ofercie. Jak macie jakies pytania to napisze. Wydajnosc bojlera jest spora, bo 14l/min. Ja wiem czy to sporo? Tyle to przepływówki są w stanie dać. Za mało np. na kolumnę prysznicową. Zresztą chyba to jednak nie jest bojler..... Pytania: Ile trwa podgrzanie wody i do jakiej temp podgrzewasz? Na podgrzanie ilu litrów wystarczy zawartość zbiornika? Rozumiem, że woda w trakcie pobierania ochładza się stopniowo, w jakiej części leci już wyczuwalnie zimna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 07.02.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 On 2003-01-30 14:43, alex wrote: Mam w koncu ten prospekt. Telefony do przedstawicieli Miroterma: 0609 190 180 (ja z nim negocjowalam, dal mi upust i przywiozl gratis na budowe!) Też się właśnie zdecydowałem na kupno od niego. Kupiłem egzemplarz wystawowy (nieużywany) - wyszło znacznie taniej - można powiedzieć że w cenie niezłych zwykłych bojlerów. I przywóz do Poznania miałem gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.02.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Cavallino, Czy to znaczy, że ten przedstwiciel normalnkie działa i może sprowadzić te zbirniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 10.02.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Ja zadzwoniłem i kupiłem.Widziałem tylko jego i samochód, więc nic więcej Ci nie powiem.Ich strona w każdym razie nie działa, mimo iż jest wypisana na folderach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts