Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do...ZIELONO MI... czyli dom Zielonookiej

ewusia

Recommended Posts

...prosze o wyrozumialosc...

Nie ma o co prosić. Żebym ja tak na stole potrafiła, jak Ty na kolanie...

Bardzo ładnie zagospodarowana działka. Podpatruję sobie Twoje oczko (oko :wink: ) wodne, ale niestety taki kolos na naszej działeczce się nie zmieści (chyba, że zrezygnujemy z domu).

Dołączam się do pytania o płytki klinkierowe, bo chcę kawałki elewacji również wykończyć klinkierem, i muszę zdecydować: cegła czy płytka.

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zielonooka,

plan posadowienia domu na działce, (ten szkic robiony na kolanie jak piszesz) "mówi" wszystko. Teraz mogę sobie popatrzeć jak to rozplanowałaś. Fajnie !

Zachęciłaś mnie do zrobienia czegoś podobnego. Spróbuję.

A co do intruzów na Twojej budowie, to niech ich :x ..... :evil: ....

Pozdrawiam

Dziekuje za nie zjechanie moich bazgrołków :D

Zrobie ładniejszy i wkleje ale na razie musi starczyc cos takiego :D :wink: Dzrzewa na dzialce zaznaczone tylko te wieksze i to tez tak na oko.

Płytki elewacyjne - brałam pod uwage 3 firmy - CHR, Stonemaster i Roben.

Staneło na Robenie - glownie ze wzgledu na to ze dachowka no i wieksze zamowienie to i wiekszy rabat

pozdrawiam

Zielonooka - szkic nawet wykonany na kolanie, robi wrażenie.

Ładnie macie usytuowany dom.Podoba mi się to że dom nie stoi bezpośrednio za płotem.Chodząc na spacery z synkiem oglądam wszystkie domy i zwróciłam uwagę,że ładniej prezentują się domy oddalone od furtki -oddzielone tzw.przedogródkiem.

... :) aha ... rozumiem, iż pod tarasem przebiega podjazd, aby w razie deszczowej aury, wnieść "suche" sprawunki do domu, ... a docelowo do tylnych drzwi wolno-stojącego garażu, poprowadzi prywatna dróżka, osłonięta pergolą z bluszczem winnym, oczywiście zielonym przez okrągły rok, ... czegoś tu jednak nie mogę znaleźć, ... kierunku "północnego" :)

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Chef Paul

brawo za celne oko! północ mi "uciekła " przy skanowaniu :oops:

wjazd jest mniej wiecej od polnocy

czyli altanka wychodzi na zachod, taras od sypialni tez ( ponoc lepiej jest od wschodu) a taras od jadalni od poludnia mniej wiecej... ale osloniety drzewami wiec i slonce i polcien jest:)

pozdrawiam

Powiem szczerze, że ZAZDROSZCZĘ CI JAK CHOLERA!!! A jest czego!!!

Najbardziej takiej działki z przecudnym "starodrzewem", w następnej kolejności ogromnie zazdroszczę Ci tego Twojego "oczka wodnego", co prawda mam i ja takowe, ale moja kałuża UMYWA się do Twojego cudnego stawu!!! W końcu zazdroszczę Ci domu, który u Ciebie już praktycznie stoi i czeka, aż się wprowadzicie. Te drzwi wejściowe mnie dobiły doszczętnie, gdyż takie sobie kilka dni temu dosłownie upatrzyliśmy (podobne niezmiernie) i zastanawiamy się, czy aby nie wcisnąć "ich" do nas, i ten kolor... (miodzio!).

Jeśli krytyki się nie boisz i nie dostanę przysłowiowej "zjebki" (jak ci nieproszeni goście ;) ), to wtrącę, że rozczarowałaś mnie jedynie, tylko i wyłącznie (co podkreślam), OKNAMI PCV - przecież widać, że z groszem przy budowie się nie liczyłaś zbytnio (i chwała Ci za to, bo efekt jest powalający), a żal Ci było tych marnych kilku tysięcy na drewnianą stolarkę okienną. :x Ale się rozpędziłem, wybacz!!! :oops: :oops: :oops: Może to przez to, że sam chcę mieć drewniane okna.

Zresztą właściwie to chyba nie bardzo widać czy to PCV, czy drewno.

Pisz dalej, więcej...

Pozdrawiam!!! :D :) :lol: 8) :p :wink:

Ojjj o oknach pisalam wczesniej czemu PCV a nie drewniane. :D

Drewniane mnie wystraszyly - tym ze musi byc bardzio dobre drewno (zeby spelnialo moje wymagania) a nie jestem w stanie sprawdzic czy takowe beda, tym ze trzeba konserwowac co 2 -3 lata, tym ze szybko blakną, tym ze sie latwo palą (mimo preparatow anty) itd...

Dylemat czy drewno czy pcv - odwieczny chyba i tyle samo glosow za jedna i za druga strona :wink: :D

Ja powiem jedno - nie żałowałam ani sekundy ze wybralam takie jakie wybralam (tym bardziej ze naprawde trzeba je "opukac" zeby zauwazyc ze nie sa drewniane")

pozdrawiam serdecznie!

... taaa ... "jedno oko na Maroko, drugie na Kaukaz" :) , ... całość "robi wrażenie", ... sypialnia dla mnie nie "od wschodu" jak najbardziej OK (chodzę spać o bardzo różnych porach i wybudzanie mnie przez słoneczko jest bardzo niewskazane), ... niestety we własnym domu mam od wschodu (nie miałem wyboru) i dlatego na noc muszę zaciągać żaluzję, ... o terenie i jego urządzeniu się nie wypowiadam ... masz przeogromne możliwości, korzystaj z własnej intuicji a napewno wszystko wyjdzie perfekt, ...

... nie mogę się jednak powstrzymać od jeszcze jednej krytycznej uwagi po obejrzeniu Twoich ostatnich zdjęć (jest to oczywiście tylko moja subiektywna ocena), ... a mianowicie schował bym to AC ze ściany (tym bardziej, że od strony wjazdu), ... na "heat pomp" już chyba za późno, :( , ... a może nie :)

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

ps - proszę o wybaczenie zielonooka ale taki już jestem (za stary na zmiany :( ), ... usprawiedliwiam się jednak tym, że krytyki się również domagałaś :oops: , ... no dobra było to już ostatni raz (chyba :wink: )

Chef Paul miałby niewątpliwie rację z tą funkcjonalnością tarasu.Mi całe to wejście się po prostu podoba z tymi drzwiami, kolumnami, tarasem i balustradą traktując to wyłącznie jako element ozdobny.Choć Twój projekt działki pokazuje jednak, że taras będzie mógł być wykorzystywany bez przeszkód.Przy okazji gratuluje odwagi w takim nietuzinkowym usytuowaniu domu na działce, choć trochę szkoda, że taki efektowny front budynku stoi bokiem do wjazdu i nie będzie widoczny od ulicy, aż się prosi aby go wyeksponować, a nie ukrywać.

ja też dorzucę swoje trzy grosze .........

przepiękna działka, otoczenie , altana , podjazd , wykończenie domu , rozmach z jakim to robicie ale wybacz :oops: jedynie co mnie się nie podoba ten balkon wsparty na kolumnach jako "przedwejście " do domu

jak patrzę z boku na Twój dom ( jedno z ostatnich ) zdjęć to fajnie wygląda klinkierowy wykusz, cała bryła domu ,tylko ten balkon jakoś tak z innej bajki.......

i trochę się dziwię że jako architekt coś takiego zrobiłaś.......chyba że to był pewien kompromis dla .....jak go nazywasz pana Y

przepraszam za te uwagi ale myślę że sie nie gniewsz........

Paul - ja sie domagam szczerosci:) a to sie rowna i glosom krytyki :)

ja rowniez nie chcialam sypialni od wschodu :D - z tych samych powodow:) dlugo siedze w nocy za to pozno wstaje i nie lubie jak slonce mnie popedza:)

co do reszty - jakos mnie nie raza:)

Marcelin - wlasnie ten taras bedzie jak najbardziej wykorzystywany i nikt z ulicy nie zobaczy mnie w szlafroczku z kawa poranna w reku :wink:

co do ekspozycji ... taras i wejscie robiłam dla siebie, dla nas... raczej nie odczuwałam potrzeby zeby sie eksponowac na przestrzeń publiczną :wink: (dlatego tez dom jest oddalony od wjazdu)

Dzialka ma wjazd w takim miejscu ze dom moglby byc blisko a caly program za nim od strony poludniowo - zachodniej, ale wlasnie nie chialam zeby z okien bylo widac wszystko co sie dzieje na drodze )

pozdrawiam!

A głupio już pisać jak to u Ciebie piękne i takie tam.., ale jakoś trzeba dać znać, ze chętnie tu zaglądam aby sobie popatrzeć na te fotki...

To wejście co wspomina Paty mi trochę przypomina styl amerykański.., z filmu Północ Południe, czy jak to tam było.., ale mi to nie przeszkadza.., bo ma swoje plusy... Duży balkon aby sobie posiedzieć w cieniu i popatrzeć na drzewka, a wejście zasłonięte... Nie będziesz musiała odśnieżać aby się do domu dostać... :wink:

Bo u nas jak teraz na zimę wyszło, śnieg z dachu spada wprost na schody wejściowe... :roll: Ja chyba będę wychodzić przez taras... :lol:

Ale tak to już jest jak się buduje dom pierwszy raz... Pewnie jeszcze „w praniu’ co nieco nam wyskoczy... :roll:

Patty - byl to kompromis :wink: i nie wiem czy przez to ze sie już tego nie zmieni czy po prostu z przywyczajenia - nie moge powiedziec zeby mi sie nie podobało (no ok , ciut mniej wysuniety bym zrobila, ten balkon, fakt) :D

Zeljka - tez o tym pomyslalam, ze nie bedzie problemow z odsniezaniem :) I bardzo mi milo ze zagladasz:) :roll: :D

Powiem tak jest cos w tym powiedzeniu o budowniu domu i ze dopiero trzeci jest tak naprawde udany :wink:

I na pewno nie ustrzegłam sie błedów :oops: tym bardziej ze naprawde... duzego doswiadczenia jako architekt to ja nie mam :) ale mysle ze nie jest zle:)

pozdrawiam cieplutko!:)

Zielonooka, marnujesz się. Książki Ci pisać. Czyta się wspaniale, zdjęcia ogląda z przyjemnością, a zazdrości cały czas: talentu, szczęścia i humoru.

Żałuję, że dom już kończysz budować i pewnie dziennik zakończysz, ale gratuluję Ci serdecznie, trochę zazdroszczę, a na 100% podziwiam. :D

Jestem pod wrażeniem tego, czego dokonałaś.

Super dom, super działka, super wykonanie.

Witaj ponownie Zielonooka!

Pooglądałem nowe zdjęcia, poczytałem dziennik. Jest super - fajnie mieć takiego farta że możesz

robić jednocześnie i dom i otoczenie (gród, ta super altana i takowe ogrodzenie) Gratuluję. Szczerze :)

(a moze nawet ciutkę zazdroszczę :oops: - ale tak niegroźnie)

Po ostatnich zdjęciach garażu mi się nasunęło pytanie: macie wóz strażacki :o :D ?

Patrząc na wysokość ogrodzenia obok wychodzi mi że brama ma przynajmniej 3 metry

wysokości :o ?

Pozdrawiam

zielonooka oglądając Twoje zdjęcia z postępów budowy mam wrażenie, że ogladam taki amerykański program w którym w 7 dni stawiają chałupę wraz z wyposażeniem, zrobionym ogródkiem i wogóle. :D Tempo tylko pozazdrościć, zielonooka super sprawa ten domek z gotowych elementów, ciekawe czy wychodzi drożej niż trdycyjny. Aha słuchaj czy ty masz na dachu "solary" zamontowane??? ciekawa sprawa. :wink: