Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do...ZIELONO MI... czyli dom Zielonookiej

ewusia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

marcelin

Powiem Y ze jego pomysl sie podoba :D peknie z dumy :wink: i powie "widzisz! a nie mowilem"! :D :D :D

Isk_a

wiem ze szybko :D dlatego taka technologie wybrałam -sciany w 1 dzień praktycznie no i nie trzeba tynkowac od wew czyli budynek nie schnie

bo wlasciwe reszta to normalnie, no moze jeszcze ta prefabrykowana wiezba - szybciej skladana niz tradycyjna.

Najbardziej slimaczyło sie chyba kładzenie dachu

Inna rzecz ze jeszcze nie mieszkamy tam, na razie skonczylo sie na ogrzewaniu podlog na gorze no i takich tam drobiazgach jak instalacje i inne. Biały montaż jeszcze nie ruszony

Zostawilam to sobie na wiosne kiedy bede pelna energii, zima nic mi sie nie chce: zima porzekopuje internet w poszulkiwaniu natchnienia :D

Tez czekam i czekam na te rzuty...

A lazienka bedzie boska...

Z tego co widze watpie aby Zielonooka potrzebowala naszej pomocy i doradzania.... :oops:

To raczej nam Ty mozesz doradzic.., co nieco... Ja na przyklad pojecia nie mam co zrobic na poddaszu...I jak... :lol:

Zielonooka.....jak milo popatrzeć .Bardzo ładne wejście ,prawie jak z holyłódzkiego filmu.... :wink:

Nie potrzebujesz rad ,sama dobrze wiesz co czujesz i czego potrzebujesz.

Nam oglądaczom i kibicom pozostaje tylko zbieranie z podlogi opadającej szczęki :lol:

Trzymam kciuki za dalsze trafne decyzje .BRAWO!!!!!

Zielonooka -już jakiś czas temu wyrosłam z wieku, w którym ludziki małe wierzą w bajki, a tu taka opowieść.

Piękne sny mieć będę po jej przeczytaniu. Bo Twoje budowanie jest jak bajka piękna - i Książę, i Księżniczka, i pałac prawie, i koń (choć nie biały)...

No coż, czasem ta rzeczywistość tez niebajecznie skrzeknie.... ale staram sie o tym nie pisac ani nie przejmowac :D Zawsze na koniu okazuje sie ze wyjscie jest tylko tzreba poszukać.

A co do domu- najpierw mial być malutki, potem sie rozbuchał a ja własnie caly czas staram sie uwazac zeby sie "hamerykańsko - hollyłódzki" nie zrobił :D Na razie mysle ze mi sie udaje :)

A Zuzka jest najlepsza :D

Paulka -

tak jak napisałam wyzej w komentarzu - trafiłam na te firme na Budmie w Poznaniu (na ktorej przebywalam niejako sluzbowo)

Zachwycilam sie drzwiami dostalam plytke z paroma projektami i 3 lata pozniej szukalam jej z panika w oczach bo oczywiscie nie mialam juz kompletnie pojecia jak firma sie zwała - a teraz wiem KMWFormat

Kazde z tych drzwi wyceniane jest indywidualnie ale te o ile pamietam to koszt ok 9 - 10 tys (juz tez z okuciami, szyba bezpieczna (choc nie pamietam czy anty) cena tez oczywiscie zalezy od szerokosci drzwi ( te byly takie troche szersze niz normalne) o d tego czy sosnowe czy mahoniowe itd

Co ciekawe witraze maluje zdaje sie zona wlasciciela :wink:

pozdrawiam

Zielonooka - no i co ja mam nowego napisać jak wszyscy tak z zachwytem piszą o Twoim domku. Mogę się tylko przyłączyć do tych zachytów i powiedzieć jeszcze, żę jak zobaczyłam Twoje drzwi to szczęka opadła mi do kolan z zachwytu - cudne są. Dobrze, że je wybrałaś a nie te nad, którymi się wcześniej zastanawiałaś.

Nie wiem dlaczego ale teren budowy traktowany jest jako miejsce publiczne ogólnodostępne.Może wpływ na to ma brak ogrodzenia i na pewno niezamknięte drzwi przez BB.O ile stan surowy to pół biedy, ale na tym etapie w budynku coraz więcej wartościowych rzeczy.Poza tym łamanie dachówek czy testowanie okien to całkowite przegięcie.

... czytam sobie ciąg dalszy, ... razem z zielonooką bluzgam na nieproszonych gości, ... zdjęcia oglądam i .... hmm nie wiem czy napisać, czy nie napisać ? ... w końcu to nie ja będę tam mieszkał tylko zielonooka z Mr "Y" ... ale co mi tam, najwyżej zostanę tu "sflekowany" przez wielbicieli frontowych tarasów, ... otóż ponieważ jestem zwolennikem "funkcjonalności", ... dlatego nie bardzo podoba mi się pomysł "frontowego tarasu", (tarasy, balkony, "decki" - jak najbardziej, ale z boku lub z tyłu domu, ... poranna kawa w szlafroku na froncie domu, jakoś do mnie nie przemawia), ... taras wprowadził dużo "cienia" na froncie domu i zasłonił piękne szerokie, frontowe wejście, ... bryła domu, dach ze swymi załamaniami i "lucernami", ... super extra, ... ozdobienie dodatkowo frontu odobnymi kolumnami i tarasem z ozdobną kutą balustradą, ... stwarza dla mnie wrażenie "pasywnego natłoku" ... tak jakby doklejono do tego projektu, jakąś część z "innej bajki",

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

ps - zanim dostanę "pierwsze kopy" proszę zwrócić uwagę, iż napisałem, że jest to tylko moja subiektywna opinia :) a autorka prosiała również o uwagi krytyczne, nie tylko o same "laurki" de gustibus non disputandum est

oczywiście czekam jak wszyscy tutaj, z niecierpliwością, na każdy następny odcinek tej niezwykłej opowieści :)

E tam Paul jakie kopy :D :D :D

Wlasnie o to chodzi!

Sama gdzies tam napisałam ze od tarasu troche sie odcinam - byl to calkowicie pomysł Y i to zarówno na etapie jak projektowałam dla Niego jak i pozniej juz dla Nas. Taras mial byc i to wlasnie taki i koniec.

Co do funkcjonalnosci sie nie zgodze - tzn zgodzilabym sie gdyby dom byl przy drodze z balkonem na ulice czy jezdnie - wtedy tak , ale u nas jest tak ze dom jest własciwie w głebi działki a balkon totalnie nie widoczny dla nikogo (dom nie stoi tez na wprost wjazdu)

Pozatym wychodzi wprost na wode i altanke - czyli spelnia niejako funkcje tez widokową.

Zaraz zreszta nasmaruje cos na kolanie - usytuowanie domu wg dzialki i wkleje - bedzie wszystko jasne

Właściwie jednyne zastrzezenie co do tarasu mam takie wg mnie jest ciut za duży, za bardzo wysuniety do przodu. Co wprowadza wrazenie lekkiej nieproporcjonalnosci. :-?

Trudno, na tym etapie pozostaje mi go jedynie polubic i stanowczo twierdzic ze tak ma byc. Kolumny testowalismy wszystkie - te zdecydowanie najlepsze . Ciensze wygladaly rachitycznie , grubsze zbyt masywnie a na planie kwadratu juz zupełnie koszmarnie.

pozdrawiam!

świetny nietypowy dziennik, czyta się go z ogromnym zainteresowaniem :D

gratulacje!!

domek śliczny i powstaje w błyskawicznym tępie..

możesz napisać jakie płytki klinkierowe masz położone na zewnątrz? czy to są płytki ręcznie formowane? jeżeli tak to jakiej są firmy i gdzie kupiłaś?

pozdrawiam serdecznie :D