Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ładny domek za 200 tys.

MZ

Recommended Posts

• 4 weeks później...
Na czyim gruncie ma stać ten dom?

Oczywiście działkę trzeba mieć swoją. Okolica nieważna dla firmy budującej.

Od momentu podpisania umowy 4 m-ce i odbierasz klucze ?!

http://www.esc.pila.pl/

http://www.esc.pila.pl/projekty/typ1_elewacje_02.gif

http://www.esc.pila.pl/projekty/typ1_elewacje_01.gif

Nie chce mi sie czytać opisów w linku ale sprawdź w tych domach na przykład czy:

blacha na dachu po 15zł/m2

na fundamencie pewnie ani folii ani styro.

budują nawet przy -10 (jak na bielanach Wroc. gdzie deweloper do dzisiaj buduje - widziałem w sobote he he)

o jakości okien PCV nie wspomnę - pewnie po 300zł za sztukę płacą

wełny na poddaszu pewnie 10cm

beton B10

itd

itd

Jak sobie sam nie przypilnujesz to..........loteria

jezeli firma ma wprawe i nastawia sie ze domy beda schodzily ma warunki zakupu materialow duzo lepsze o smiertelnikow poza tym kazdy wie na budowie co ma robic-dla mnie cena jak najbarzdiej realna. i to jeszcze oczywiscie z zyskiem dla wykonawcy

nie ukrywam ze przygotowuje sie do oposzerzenia dzialalnosci firmy o budowe domow ale takze z projektami narzuconymi -jakies 3-4 rodzaje domow. :p

pozdrowka

Można "pomędzić" i zarządać do umowy szczegółowej specyfikacji materiałowej (czyli jaka konstrykcja w rozbiciu na warstwy, jaka cegła, jaki beton, okno, wełna, drzwi, armatura, jaki kocioł, grzejniki,sterowanie, pompy, rurki .... + probucent, model, typ, grubość .........

Wtedy wiesz czy dom z "waty" oraz potem możesz rozliczać i dochodzić.

Znam przykład, że deweloper w szeregówkach w części silikaty w komin od kominka wstawił i gościowi komin pęka. Jakby miał na papierze opis komina to by juz dawno reklamację załatwił.

jezeli firma ma wprawe i nastawia sie ze domy beda schodzily ma warunki zakupu materialow duzo lepsze o smiertelnikow poza tym kazdy wie na budowie co ma robic-dla mnie cena jak najbarzdiej realna. i to jeszcze oczywiscie z zyskiem dla wykonawcy...

Tiaaa

A niedawno był tu post:

"Jaki strop jest bezwzględnie najtańszy i w mierę prosty w budowie?

Doradźcie proszę bo buduje osiedle domków jednorodzinnych ia nie wiem jeszcze jakie są stropy"

A zysk dla wykonawcy jest na pewno.

Pytanie tylko czy w tej cenie nie wybudujemy domu własnymi (gospodarczo) siłami o lepszej jakości.

Ja sądzę że tak

Kumplowi teraz sie buduje mieszkanie na Bielanach Wroc. a jeżdżę tam raz w tygodniu i widze.

Budowa idzie pełną parą ( a jest -18 w nocy)

Dosłownie kilka dni temu weszli na dach (na szczęście) a wcześniej też przy mrozach kończyli ściany i kleili styropian.

Tak buduje deweloper.

...Norma!

Norma jeśli rozpatrujemy dewelopera.

Mały fajowe masz motto ostatnio. Podobie mi sie. :lol:

Developerzy k...a- ja chciałem dziś wygonić swoich ludzi z budowy bo było za zimno(montaż pex),ale murorze zaczęli grzać kozą...

A co do motta takie mam od...zawsze?Tylko dopiero teraz sie przyznałem. 8)

Myslę że tak się kiedyś skończy. Nie będzie się każdy sam męczył, bądą firmy (czy brzmi bardziej nowocześnie deweloperzy) którzy zajmować się będą budową od A-Z. Na razie z budową to jakiś ewenwment, to tak samo jakbyś sobie sam piekł chleb, przecież też nie wiesz co tam w środek ładują, a jest to produkt spożywczy bezpośrednio wpływający na zdrowie. Taki budynek to jedynie chyba posrednio może wpłynąć, np. niszcząc nerwowo.

Wracając do tych domków. Firma załatwia wszystkie papiery A-Z, pomaga załatwić kredyt, ma agencję nieruchomości, która pomaga ci zbyć starą nieruchomość. W okolicach Piły stoi już ok. 40 takich domów. Naprawdę myslę, że za tę cenę sam się niwybuduję. Wiem, wiem domki są budowane w pośpiechu, na sucho, ale ... coś za coś. Martwi mnie jedynie ściana jadnowarstwowowa 36cm. Niech muraz nie dolej w jednym miejscu kleju przy murowaniu, a przez ścianę będzie wiało.