Becik 04.02.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 On 2003-02-03 19:02, Anonymous wrote: Jak blacha to tylko miedź. W naszej okolicy ktoś ma i potwierdzam, wygląda SUPER. Ale obawiam się że cene też jest super . Nie zostawiłabym czegoś takiego na zimę bez opieki. A co do odgłosów padającego deszczu, to myślę że można je polubić. Szczególnie po takim letnim upalnym dniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 04.02.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Moj BRAAS kosztowal dokladnie 21,50 za 1 m.kw (10 x 2,14 PLN).Wchodzi 10 dachowek na 1 m.kw.Naprawde polecam - wyglada bardzo ladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 04.02.2003 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Wlasnie , nie bardzo rozumiem tej kalkulacji. Faktycznie i ja myslalem o opcjach pokrycia dachu blachodachowka lub ladniejszym gontem ze wgledu na koszty. Ale okazuje sie ze i to , i to, jest drozsze od betonowego Euronita i Braasa. A trzeba przyznac ze mniej trwale. Ot nie bylo wyboru. Ceramika drozsza o 60 %. To za duzo jak dla mnie. Oczywiscie mowie o angabowanej, zwykla jest gorsza od betonowej Braasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 04.02.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Dach pokryty ceramika musi byc mocniejszy, bardziej skomplikowany, czyli drozszy od dachu na pokrycia gontem bitumicznym czy blachodachowka.Jest jeszcze inny rodzaj blachodachowki : sa to dwie warstwy blachy falistej wypelnione pianka izolacyjna. Zapewnia to b.prosta budowe dachu. Tylko nie wiem czy to sie nadaje na pokrycia domow mieszkalnych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 04.02.2003 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 To jest fakt. Moze sama dachowka (szczegolnie cementowa) nie jest bardzo duzo drozsza od blachy, ale konstrukacja dachowa musi byc naprawde solidna.No i drozsze sa tzw. obrobki, czyli dachowki szczytowe, kalenicowe, gasiory, denka, itp.Ale moim zdaniem - nadal roznica nie odzwierciedla roznicy w jakosci i elegancji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 08.02.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Czy ktoś wie ile % dachówka betonowa (np BRAS) chłonie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 08.02.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 ciekawe pytanie. Sam mam Baasa, ale nie mam pojecia co z jego chlonieciem wody. Ale tak sobie mysle, ze gdyby chlonal wode, to rowniez musialby pekac na mrozie....Wlasnie przedwczoraj robilem przeglad swojego dachu pod tym kontem i nie zauwazylem zadnych zniszczen po ostatnich mrozach i odwilzach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nrobert1 09.09.2003 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 interesują mnie opinie na temat akustyki dachu pokrytego blachodachówka.Spotkałem sie z opinią że dach nią pokryty jest bardzo głośny kiedy pada deszcz.Niestety nie miałem okazji sprawdzić tego osobiście.proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.09.2003 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 interesują mnie opinie na temat akustyki dachu pokrytego blachodachówka.Spotkałem sie z opinią że dach nią pokryty jest bardzo głośny kiedy pada deszcz.Niestety nie miałem okazji sprawdzić tego osobiście.proszę o opinie. halas mozna zminimalizowac przez wlasciwy montaz, ocipelenie poddasza welna i poprzez zastosowanie "cichszych" blachodachowek. moze miales okazje spotkac blaszane parapety albo rynny albo masz "blaszany" samochod? efekt jest podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 09.09.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Mam dach pokryty blachodachówka i narazie żadnego ocieplenia. Porównanie z parapetami pod którymi jest styropian ...to nic podczas mocnych deszczy czy gradu na poddaszu dudni jak ... nieda się tego opisać. Ale mam nadzieję, że dwie warstwy wełny które mam zamiar położyc to zlikwidója do stopnia, który da się wytrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.09.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Mam dach pokryty blachodachówka i narazie żadnego ocieplenia. Porównanie z parapetami pod którymi jest styropian ...to nic podczas mocnych deszczy czy gradu na poddaszu dudni jak ... nieda się tego opisać. Ale mam nadzieję, że dwie warstwy wełny które mam zamiar położyc to zlikwidója do stopnia, który da się wytrzymać a masz deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nrobert1 10.09.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 oczywiscie że mam deskowanie.zamierzam rowniez ocieplic dach dobra welna mineralną o dobrych parametrach akustycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.09.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 ale watpie ze marcin ma .. stad halas blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 10.09.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Mam w tej chwili blachodachówkę i deski. Do zimy będzie ocieplenie. Nie jest to tak tragicznie jak się przedstawia. Deszcz oczywiście szumi jak pada ale przy dobrym ociepleniu będzie to mało słyszalne. Myślę że zalezy to od: blachodachówki, czy jest folia czy deskowanie, a najbardziej od stopnia pochylenia dachu. Nad większością poddasza będę miał strop drewniany z ociepleniem więc myślę że praktycznie nic nie będę słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.09.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 yeyobedziesz slyszal grad to ci gwarantuje ale ile minut w roku pada grad? nie radze jednak stosowac blachy pod drzewami gdzie spadaja galezie i szyszki.sam bede mial blache moze juz za 2 tyg. Wybralem RautaRuukki. A wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nrobert1 10.09.2003 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 co oznacza RR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 10.09.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Witam. Mieszkam w tej chwili w wynajętym domku pokrytym blachą na deskowaniu i 15 cm. wełny. Deszcz słychac na parapetach i przez kanał wentylacyjny w łazience. Brak odgłosów z dachu. W każdym razie jeśli są, to są przykryte przez te dostające się przez okna i wentylację w łazience. Generalnie, doświadczalnie zaliczyłem hałas deszczu na blachodachówce do mitów...Jedyny dźwięk, który słychac od blachy, to efekt rozszerzalności cieplnej latem. Jednak też gdybym nie wiedział, to nawet nie dostrzegłbym. Moja żona jak ja pytam czy słyszała, to pyta o co mi chodzi.Jeśli wyjdzie lub zajdzie slońce to przez jakis czas słychać kilka delikatnych trzasków. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 10.09.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 co oznacza RR? Chyba RautaRuukki, a może brygadę RR była kiedyś taka bajka dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 10.09.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Za trzy tygodnie na dachu będę miała blachodachówkę Planjia Royal jest to wysokoprofilowana blacha , podobno dużo trudniejsza w ułożeniu niż zwykła np. SARA. czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą tą blachą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_D12 10.09.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Mam blachę Lindaba, bez deskowania (folia), dopóki nie było ocieplenia (z tym, że mam ocieplenie stropu - poddasze nieużytkowe) podczas deszczu w domu był okropny hałas Nawet mały deszczyk zamieniał się akustycznie w nawałnice . Teraz jest cichutko, o wiele bardziej słychać deszcze padający na parapety. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts