Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka - wady i zalety, mity i fakty - dyskusja i opinie

fidykg

Recommended Posts

On 2003-02-03 19:02, Anonymous wrote:

Jak blacha to tylko miedź.

W naszej okolicy ktoś ma i potwierdzam, wygląda SUPER. Ale obawiam się że cene też jest super :wink:. Nie zostawiłabym czegoś takiego na zimę bez opieki.

A co do odgłosów padającego deszczu, to myślę że można je polubić. Szczególnie po takim letnim upalnym dniu...

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wlasnie , nie bardzo rozumiem tej kalkulacji. Faktycznie i ja myslalem o opcjach pokrycia dachu blachodachowka lub ladniejszym gontem ze wgledu na koszty. Ale okazuje sie ze i to , i to, jest drozsze od betonowego Euronita i Braasa. A trzeba przyznac ze mniej trwale. Ot nie bylo wyboru. Ceramika drozsza o 60 %. To za duzo jak dla mnie. Oczywiscie mowie o angabowanej, zwykla jest gorsza od betonowej Braasa.

Dach pokryty ceramika musi byc mocniejszy, bardziej skomplikowany, czyli drozszy od dachu na pokrycia gontem bitumicznym czy blachodachowka.

Jest jeszcze inny rodzaj blachodachowki : sa to dwie warstwy blachy falistej wypelnione pianka izolacyjna. Zapewnia to b.prosta budowe dachu. Tylko nie wiem czy to sie nadaje na pokrycia domow mieszkalnych,

To jest fakt. Moze sama dachowka (szczegolnie cementowa) nie jest bardzo duzo drozsza od blachy, ale konstrukacja dachowa musi byc naprawde solidna.

No i drozsze sa tzw. obrobki, czyli dachowki szczytowe, kalenicowe, gasiory, denka, itp.

Ale moim zdaniem - nadal roznica nie odzwierciedla roznicy w jakosci i elegancji dachu.

ciekawe pytanie. Sam mam Baasa, ale nie mam pojecia co z jego chlonieciem wody. Ale tak sobie mysle, ze gdyby chlonal wode, to rowniez musialby pekac na mrozie....

Wlasnie przedwczoraj robilem przeglad swojego dachu pod tym kontem i nie zauwazylem zadnych zniszczen po ostatnich mrozach i odwilzach....

• 7 months później...
interesują mnie opinie na temat akustyki dachu pokrytego blachodachówka.Spotkałem sie z opinią że dach nią pokryty jest bardzo głośny kiedy pada deszcz.Niestety nie miałem okazji sprawdzić tego osobiście.proszę o opinie.

halas mozna zminimalizowac przez wlasciwy montaz, ocipelenie poddasza welna i poprzez zastosowanie "cichszych" blachodachowek.

moze miales okazje spotkac blaszane parapety albo rynny albo masz "blaszany" :wink: samochod? efekt jest podobny.

Mam dach pokryty blachodachówka i narazie żadnego ocieplenia.

Porównanie z parapetami pod którymi jest styropian ...to nic podczas mocnych deszczy czy gradu na poddaszu dudni jak ... :lol: nieda się tego opisać. Ale mam nadzieję, że dwie warstwy wełny które mam zamiar położyc to zlikwidója do stopnia, który da się wytrzymać

Mam dach pokryty blachodachówka i narazie żadnego ocieplenia.

Porównanie z parapetami pod którymi jest styropian ...to nic podczas mocnych deszczy czy gradu na poddaszu dudni jak ... :lol: nieda się tego opisać. Ale mam nadzieję, że dwie warstwy wełny które mam zamiar położyc to zlikwidója do stopnia, który da się wytrzymać

a masz deskowanie?

Mam w tej chwili blachodachówkę i deski. Do zimy będzie ocieplenie. Nie jest to tak tragicznie jak się przedstawia. Deszcz oczywiście szumi jak pada ale przy dobrym ociepleniu będzie to mało słyszalne. Myślę że zalezy to od: blachodachówki, czy jest folia czy deskowanie, a najbardziej od stopnia pochylenia dachu. Nad większością poddasza będę miał strop drewniany z ociepleniem więc myślę że praktycznie nic nie będę słyszał :)

Witam.

Mieszkam w tej chwili w wynajętym domku pokrytym blachą na deskowaniu i 15 cm. wełny. Deszcz słychac na parapetach i przez kanał wentylacyjny w łazience. Brak odgłosów z dachu. W każdym razie jeśli są, to są przykryte przez te dostające się przez okna i wentylację w łazience. Generalnie, doświadczalnie zaliczyłem hałas deszczu na blachodachówce do mitów...

Jedyny dźwięk, który słychac od blachy, to efekt rozszerzalności cieplnej latem. Jednak też gdybym nie wiedział, to nawet nie dostrzegłbym. Moja żona jak ja pytam czy słyszała, to pyta o co mi chodzi.

Jeśli wyjdzie lub zajdzie slońce to przez jakis czas słychać kilka delikatnych trzasków.

Sebastian

Mam blachę Lindaba, bez deskowania (folia), dopóki nie było ocieplenia (z tym, że mam ocieplenie stropu - poddasze nieużytkowe) podczas deszczu w domu był okropny hałas Nawet mały deszczyk zamieniał się akustycznie w nawałnice :D . Teraz jest cichutko, o wiele bardziej słychać deszcze padający na parapety.

Grzegorz