Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka - wady i zalety, mity i fakty - dyskusja i opinie

fidykg

Recommended Posts

Mam blachę na dachu. Kiedy była tylko blacha, podczas ulewy był taki hałas, że brak słów. Teraz mam 20cm wełny + kartongipsy i jest super. Coś tam słychać, ale nie jest to męczące. Zapewne część odgłosu dochodzi przez okna. Dla mnie to mit, że blacha jest głośna. Może jak ktoś stoi na zewnątrz, ale w środku jest spoko.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam samą blachodachówkę (BUD-MAT = SARA = Super!!!) bez desek. Kiedy nie było wełny, rzeczywiście nie szło pogadać na poddaszu podczas deszczu. Wełna znacznie to wytłumiła - wtedy był huk, teraz jest szum. A przy okazji czy wiecie jak świetnie się zasypia i śpi w ogóle na poddaszu przy padającym deszczu. Ci co wiedzą - wystąp!

Pozdrawiam

Pearl

Witam,

Chciałbym skorzystać z wątku i mam pytanie czy w przypadku blachodachówki nie ma problemu z "strzelaniem" blachy podczas gwałtownych zmian temperatury/nasłonecznia. Mam wprawdznie tylko pas okapowy z blachy ale ostatnio przebywając przy południowej elewacji w czasie pogody słońce/chmury irytowałem się tymi pstrykaniami.

Z pozdr, Filo.

Witam.

Za trzy tygodnie na dachu będę miała blachodachówkę Planjia Royal jest to wysokoprofilowana blacha , podobno dużo trudniejsza w ułożeniu niż zwykła np. SARA. czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą tą blachą ???

Ja mam :-( Fatalnie się składa. Obrzydliwie źle. Nierówności na jednym arkuszy dochodzą do 1cm. na długości kolejnych przetłoczeń. No i wszystkie skrajne przetłoczenia sa o 1cm. niższe niż środkowe, więc na dachu powstają z daleka widoczne, odrózniające się pasy na łączeniach.

Szczegoły na moich stronkach w dziale "Budowa" (adres w stopce). Poza ogromnym brakiem precyzji wykonania, bardzo fajna blacha. Dla mnie najłasniejszy profil. Jednak drugi raz wybrałbym Sarę, ze względu na precyzję wykonania.

Sebastian

Witam ponownie.

Witam,

Chciałbym skorzystać z wątku i mam pytanie czy w przypadku blachodachówki nie ma problemu z "strzelaniem" blachy podczas gwałtownych zmian temperatury/nasłonecznia. Mam wprawdznie tylko pas okapowy z blachy ale ostatnio przebywając przy południowej elewacji w czasie pogody słońce/chmury irytowałem się tymi pstrykaniami.

Z pozdr, Filo.

Strzela, a jakże, ale problemu nie ma...

Pisałem w pierwszym tekście.

Sebastian

Dziękuje ArtMedia za odpowiedz.

Masz świetną stronę o budowie, dużo mozna się nauczyć. Gratuluję piękny dom !!!

A odnosnie blachodachówki SARA w tym sezonie jest w promocji za 19,99 i podobno w związku z tym dużo gorszej jakości, a Planję Royal podobno nie każdy umie złożyć podobno "tylko się ją spina a dopiero na koncu dociska" ???? - to komentarz mojch blacharzy, mam nadzieję że wiedzą co mówią.

pozdrawiam

Witam ponownie.

Tylko nic nie dociśniesz jeśli profil jest źle przetłoczony...

Jak masz na długości sąsiednich arkuszy 1cm. róznicy w długości przetłoczenia, to trzeba 4 chłopa żeby to w ogóle złożyć a i tak zostaną szczeliny. Ponadto skrajne niższe przetłoczenia to juz w ogóle nie do naprawienia. Po prostu gołym okiem widać, że są dużo niższe niż wewnętrzne (na długości arkusza). Faceci z Plannji, z centrali przyjechali oglądać i oczom własnym nie wierzyli, że coś takiego produkują ;-)

Niestety gwarancja nie obejmuje kształtu przetłoczeń. Ten towar tak ma. Jak się komuś nie podoba to niech nie kupuje. Taka jest konkluzja...

Sebastian

Nie wiem. Ale z przyjemnością zaproszę na budowę, aby pokazać naocznie o co chodzi. Ja drugi raz nie kupiłbym Plannji, bo szczegolnie te paski szpecą i od razu z daleka widać, że to blachodachówka i co gorsza każdy od razu powie, że słaba :-( bo tak brzydko sie składa. Samo notabene złe składanie się po, naciągnięciu nie rzuca się tak strasznie w oczy. Prawie niewidoczne.

Sebastian

• 2 weeks później...

dziekuje wszystkim za opinie

mysle ze uspokoiliscie mnie

i zdecydowalem-blachodachowka dobrej firmy i w dobrej hurtowni.roznica w cenie miedzy blacha a ceramika pozwoli mi na zakup innych elementow do budowy.pozdrawiam i zapraszam do nowego tematu-kominy ECO ZAPEL

• 6 months później...
Czy ktoś może powiedzieć, czy można wyeliminować dzwięki, jakie wydaje blachodachówka na dachu przy kurczeniu się i rozkurczaniu pod wpływem temperatury? Jest to zjawisko naturalne, ale czy można to w jakiś sposób zniwelować, czy może te odgłosy spowodowane są błędem w ułożeniu blachy (źle przykręcone śruby, brak odpowiednich uszczelnień itp.). Ogłosy są naprawdę intensywne, przypominają pękając krę :roll: .

Witam.

U nas tego nie ma, chociaz słychać to wyraźnie od sąsiadów. Za to u nas czasem "strzeli". Raz albo dwa razy rano i wieczorem przy szybkiej zmianie temperatury. Chyba tutaj nic nie wskurasz. Blacha pracuje, sąsiednie arkusze ocierają się o siebie. Może trochę zalezy od profilu, ale na pewno nie wyeliminujesz tego całkowicie.