Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka - wady i zalety, mity i fakty - dyskusja i opinie

fidykg

Recommended Posts

Co innego przebywać 100% czasu w mieszkaniu na poddaszu, a co innego mieć część sypialną na poddaszu w domu. Ja tam uwielbiam słyszeć wiatr za oknami i deszcz uderzający w okna i dach (małe zboczenie) i mówię tu o dużym wietrze, uwielbiam burze i wielkie huczące pioruny ;)

W moim projekcie zażyczyłam sobie 25cm ocieplenia wełną a architekt powiedział że robię sobie mały termosik ;) i zaproponował (chyba 22cm), i inna sprawa że mam dach kryty dachówką (będę miął).

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przelicz sobie wszystko (cenę robocizny + materiałów + wykończenia) dla każdego z materiałów.

Kolega zmieniał ostatnio cały dach, łącznie z krokwiami, chciał przełożyć tylko dachówkę, ale dekarz mu poradził zakup nowej, podał namiary na dobra hurtownie, i tak dach z nową dachówka kosztował go o 4 tyś drożej.

Wybierz to, na co cię stać.

Kórcze zastanawiam się co kłaść na daszek. Na dachówkę nie będzie mnie stać. Zastanawiam się nad blachodachówką lub płytami falistymi.

Blachodachówka w zwiazku z wzrosrtem cen stali stała sie już mało konkurencyjna dla np dachówki cementowej.

Konkurencją (cenowo) może być właśnie dobra ondulina.

Może mniej efektowna, ale na pewno lepsza od gontu bitumicznego.

Kórcze zastanawiam się co kłaść na daszek. Na dachówkę nie będzie mnie stać. Zastanawiam się nad blachodachówką lub płytami falistymi.

Witam

Dlaczego sądzisz że blacha będzie tańsza od dachówki ?? Ja w tamtym roku kupiłem w dobrej hurtowni z dobrym rabatem dachówkę cementową Braas Celtycką po 20zł za metr kw . Nie wiem czy blacha będzie tańsza -dodatkowo po 15-20 latach będziesz musiał ją wymieniać . Policz wszystko dokładnie .

pozdro

a więc tak

masz za mało ocieplenia 15 cm ... ZA MAŁO !

tymbardziej ze ocieplenie poza kwestia izolacji termicznej stanowi jeszcze izolacje akustyczną ... conajmniej 10 centów wiecej by się zdało...

1) obecnie mieszkam w kamienicy adoptowałem tam poddasze ocieplenie 20 wełny + 5 styropian dachówka na dachu cementowa - wiatr słychać jak jest halny :) deszcz jak wali o okna tez :)

2) rodzice maja dom pokryty blacha ocieplenie welna 25 cm + oczywiscie regipsy, deszcz jak pada słychać ale bez przesady taki bym powiedział delikatny szum i to musi ostro lac ... ja to lubię ( ) mówiac :lol: taki szum jak nad morzem hehe

pytanie czy masz okna połacoiowe ??? moze to jest głowny powód twoich problemów

Moim zdaniem, tam nie ma pełnego deskowania. Blacha praktycznie tworzy jedną powierzchnię i "niesie" po całości. Trochę małe oczeplenie, też zmniejsza izolacyjność akustyczną. Wszystko na raz - daje (a właściwie może dawać) właśnie taki efekt.

Blachodachówka w zwiazku z wzrosrtem cen stali stała sie już mało konkurencyjna dla np dachówki cementowej.

Dlaczego ondulina ma byc lepsza od gonta bitumicznego ?

Tylko nie Ondulina. Wcale cenowo nie jest to rewelacja. Pokryłem tym drewutnię i żałuję, bo blachę mógłbym mieć niewiele drożej i nie tylko o cennę i estetykę mi chodzi, ale bardziej o wytrzymałość mechaniczną i specyfikę montażu.

Ceny blachy są ciągle niższe niż pod koniec 2004r.

Blachodachówka to tylko lepsza lub gorsza imitacja dachówki. Na nowy dom tylko dachówka! Dachówka cementowa np. BRAAS będzie tańsza o blachodachówki (oczywiœcie renomowanej firmy). Dachówka to same plusy: dobrze docišżony a więc stabilny dach, cichy dach, trwały dach i estetyczny dach (to oczywiœcie rzecz gustu). Życzę trafnych wyborów. Pozdrawiam.

Dlaczego ondulina ma byc lepsza od gonta bitumicznego ?

Nie jestem zwolennikiem ani jednego ani drugiego.

Nie budowałem, ani nie mieszkałem też ani pod jednym, ani pod drugim.

Opieram sie jadnak na doswiadczeniach swoich znajomych z których jedni (tnac koszty) zastosowali ondulinę i mieszkaja pod nią 15 lat bez problemów, a drudzy zastosowali gont bitumiczny i po 5 latach zaczeły sie problemy (trudne do zlokalizowania przecieki) które w efekcie zmusiły ich do zmiany pokrycia.

Odwołujac sie do onduliny - miałem na uwadze to co krzysiek309 napisał:

Blachodachówka to dyskomfort ? , żartujecie chyba większość twierdzi że lepsza od dachówki bo tańsza , lżejsza , nie porasta glonami więc jak to z nią jest ?

Bo piszesz o dwóch różnych rzeczach.

tańsza, lżejsza, nie porasta - tak, to prawda, ale to nie stanowi komfortu.

Mieszkałam kilka tygodniu w domku drewnianym pokrytym blachodachówką i spać w czasie deszczu nie mogłam. Wiatr szurał gałęziami drzewa po dachu. Mój mąż spał jak dziecko i śmiał się ze mnie, że słyszę jak mgła osiada. Tak, dla mnie to był totalny dyskomfort. Dom stał pod dębem - słyszłąm każdego żołędzia spadającego po połaci. Każdą wiewiórkę latającą w te i we w te. Sorry - może komuś nie przeszkadza. U mnie będzie dachówka.

• 4 months później...