Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka - wady i zalety, mity i fakty - dyskusja i opinie

fidykg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam dom z podaszem nieużytkowym. Ocieplenie jest ułożone w stropie, a nie w połaciach dachu. Wolna przestrzeń strychu potęguje nieco hałas wytwarzany przez padający na blachodachówkę deszcz.

Właściwie jest to niezbyt dokuczliwy szum słyszalny przy bardziej intensywnych opadach. Opady ciągłe zupełnie nie przeszkadzają.

Jest też zaleta pokrycia dachu blachodachówką,

nie wyglądając oknem można się zorientować, że właśnie pada deszcz :wink:

Nie wiem jaki hałas wywołuje grad, nie było sposobności się o tym przekonać.

mam projekt gdzie na poddaszu mają być sypialnie więc się zastanawiam czy będzie można spokojnie odpocząć :)

mąż chce cokolwiek innego tylko nie blachodachówkę .Ja staram się znaleźć coś co by go i mnie przekonało. Znajomi twierdzą że blachodachówka jest tańsza więc trzeba wszystko przeanalizować a ideałem byłoby wprosić się do kogoś w domu z blachodachówką w deszcz :)

dzieki za odpowiedź :)

u nas miała być blacha ze względu na cenę. Na całe szczęście wyceniliśmy również dachówkę cementową i...wyszła taniej niż blachodachówka. Właśnie dekarze kładą nam dachówkę :lol:

Przy takim dachu jak Ciebie byłoby bardzo dużo odpadu blachodachówki.

Blachodachówka ma sens przy prostych dachach dwuspadowych.

mam projekt gdzie na poddaszu mają być sypialnie więc się zastanawiam czy będzie można spokojnie odpocząć :)

mąż chce cokolwiek innego tylko nie blachodachówkę .Ja staram się znaleźć coś co by go i mnie przekonało. Znajomi twierdzą że blachodachówka jest tańsza więc trzeba wszystko przeanalizować a ideałem byłoby wprosić się do kogoś w domu z blachodachówką w deszcz :)

dzieki za odpowiedź :)

Sporo zależeć może od tego jaką wełną mineralną ocieplicie dach.

Lepsze tłumienie hałasu powinna dać cięższa wełna mineralna skalna.

Wełna mineralna szklana jest znacznie lżejsza i w związku z tym gorzej izoluje akustycznie.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Zastanawiam sie pod jakim pokryciem dachowym bedzie bardziej goraco na poddaszu uzytkowym.Blachodachowka nagrzewa sie bardziej niz np.ceramika.Ale czy dokladajac wiecej izolacji z welny mineralnej pod blachodachowke bedzie sie mozna uchronic przed upalem na poddaszu?

Jakie znacie sposoby aby pod dachem z blachodachowki nie bylo bardziej goraco latem niz pod dachem wykonanym z innego materialu?

Klimatyzacja........

A tak na powaznie, jak nie zamierzasz robic klimatyzacji, no to chyba trzeba sie zastanowic nad dachówką, niekoniecznie ceramiczną, może cementową ??? Jest duzo lżejsza od ceramicznej, cięzsza jednak od blachodachówki, więc trzeba przeliczyc wieźbę.

Ja mam dachówkę cementową, nie mam jeszcze ocieplenia poddasza, jednak jest chłodno w upały, koleżanka pożałowała i kupiła blachodachówke, teraz ma ukrop, przyznała się.

Cementowa kilkadziesiat lat wytrzyma....a blacha to nie wiem, takie te powloki cienkie, popatrz sobie, niektorzy prezentuja zdjęcia, juz w trakcie montażu na dachu te powłoki schodzą, widac zarysowania, nie wierzę, że nie będzie korozji za jakis czas. No i ten gorąc.

No i jeszcze zapomniałam Ci napisać, że deszcz bębni jak wściekły i nie daje w nocy spać. A na dachówce gdzies ten deszcz tak wygłusza się. Tak słyszałam....

• 2 weeks później...