Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka - wady i zalety, mity i fakty - dyskusja i opinie

fidykg

Recommended Posts

mam dachówke cementową , kolor brąz , poddasze ocieplone w 80 % , wszędzie jest 15 cm między krokwie , na większości dachu również dodatkowe 5 cm , czyli 20 cm wełny niby jest , a na poddaszu gorąco jak cholera , dach kopertowy , razem 7 okien dachowych , nie da się tam wytrzymać bez otwarcia okien , nie wiem czy sytuacja się poprawi po zamontowaniu płyt GK , ale jak nie, to ciężko bedzie tam mieszkać.... jestem z tych co lubią chłodek , i w porównaniu w przyjemnym chłodkiem na parterze poddasze to sauna

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam dachówke cementową , kolor brąz , poddasze ocieplone w 80 % , wszędzie jest 15 cm między krokwie , na większości dachu również dodatkowe 5 cm , czyli 20 cm wełny niby jest , a na poddaszu gorąco jak cholera , dach kopertowy , razem 7 okien dachowych , nie da się tam wytrzymać bez otwarcia okien ,

No nie dziwie sie że jest gorąco jak cholera skoro jest 7 okien dachowych, ja nie mam ani jednego, więc nie ma którędy wpadac słonce i temperatura. Wszystko zatrzymuje sie na zewnatrz. W środku przyjemny chłód, nawet tynkarze w czasie upałów chwalili, że chłodek i można żyć.

Narobiliscie otworów w dachu z szybami i chcecie zeby bylo chlodno kiedy slońce masakruje ......

Klimatyzacja........

... takie te powloki cienkie, popatrz sobie, niektorzy prezentuja zdjęcia, juz w trakcie montażu na dachu te powłoki schodzą, widac zarysowania, nie wierzę, że nie będzie korozji za jakis czas. No i ten gorąc.

No i jeszcze zapomniałam Ci napisać, że deszcz bębni jak wściekły i nie daje w nocy spać. A na dachówce gdzies ten deszcz tak wygłusza się. Tak słyszałam....

Te zarysowania podczas montażu to ewidenta fuszerka i na pewno w miejscach rys pojawi się rdza - same te powłoki nie schodzą. Znam dom gdzie była położona blachodachówka jakieś 15 lat temu. Do chwili obecnej żadnych śladów zużycia i powłoka sama nie zeszła. To, że deszcz bębni po blasze to fakt, ale będni też po rynnach czasami oknach - nie wszystkim to przeszkadza. Moim zdaniem upał na poddaszu ma niewiele wspólnego z pokryciem dachowym.

Dachówka ceramiczna jest nieco cięższa od cementowej (wystrczy sprawdzić dane porducentów dachówek), nie są to jakieś olbrzymie różnice, więźbę projektuje się z reguły taką samą i dzieli się na pokrycia tzw. lekkie (blacha, gont bitumiczny i ciężkie - dachówki.

Co do temperatury na poddaszu to bardzo wżne jest dobra izolacja (ok. 25 cm), okna dachowe niestety strasznie nagrzewają, jest to widoczne - przynajmniej u mnie było - w róznicy temperatury w pomieszczeniach zależnie od ilości i usytuowania okien względem stron świata. Dach czterospadowy jest tu najgorszy, bo są okna wylącznie dachowe. Ja miałam w poprzednim domu pomieszczenia, które mialy okna w ścianie sczytowej i tam było fajnie, zwlaszcza w tym, które mialo okna na wschód, a te, które mialy wyłącznie dachowe i to od poludnia, to była masakra! No i dobra wentylacja! Ktoś na forum, chyba Jabko mówił też coś o wentylowaniu szczytu dachu wentylatorkiem z czujnikiem temperatury, ale tego nigdy "w naturze" u nikogo nie spotkalam.

mam dachówke cementową , kolor brąz , poddasze ocieplone w 80 % , wszędzie jest 15 cm między krokwie , na większości dachu również dodatkowe 5 cm , czyli 20 cm wełny niby jest , a na poddaszu gorąco jak cholera , dach kopertowy , razem 7 okien dachowych , nie da się tam wytrzymać bez otwarcia okien ,

Narobiliscie otworów w dachu z szybami i chcecie zeby bylo chlodno kiedy slońce masakruje ......

No narobiliśmy , bo tyle jest tam pomieszczeń, i chyba ciezko wyobrazić sobie pokój czy łazienke bez okna, poprostu tyle okien z konieczności, po jednym w każdym pomieszczeniu...

A z czym ma ? Dlaczego w jednych domach jest ukrop, a w innych da sie żyć ?

Reniu,

Wplyw rodzaju pokrycia ma marginalne znaczenie (przelicz sobie przegrody) na temperature na poddaszu - moze sie okazac, ze w pewnych pzypadkach pod dachowka bedzie cieplej niz pod blacha z racji tego, ze

1. dachowka akumuluje cieplo - czyli wolniej sie nagrzewa ale i wolniej stygnie

Od czego zalezy temp na poddaszu (kolejnosc nieprzypadkowa)

1. Ocieplenie poddasza - to ma kapitalne zanaczenie ...i dobrze ocieplone ..w tym przypadku lepiej uzywac terminu "zaizolowane" poddasze nie rozgrzeje sie strasznie niezaleznie od rodzaju pokrycia dachu

2

3.

4.otoczenie = naslonecznienie domu, porownaj lake i las, dom w dolinie i na rowninie

5. kolor dachu - akumulacja ciepla - lekcje fizyki

6. chropowatosc powierzchni - akumulacja ciepla - lekcje fizyki

7. ksztalt(pochylenie dachu)

7.1 kszatalt domu - usytuowanie dachu wzgledem stron swiata (szczegolnie dla dlugich waskich domow)

8. mostki termiczne - okna polaciowe i inne na poddaszu

9. wysokosc domu - dom wysoki, wystajacy ponad drzewa latwiej sie nagrzeje niz niziutki

10. wysokosc pomieszczen na poddaszu - im wyzsze, tym chlodniej

11. "obecnosc" strychu - w domu ze strychem bedzie chlodniej

(Y)

No narobiliśmy , bo tyle jest tam pomieszczeń, i chyba ciezko wyobrazić sobie pokój czy łazienke bez okna, poprostu tyle okien z konieczności, po jednym w każdym pomieszczeniu...

No i nie trza to bylo pomysleć o innym projekcie z mniejsza ilością okien połaciowych i innym dachem?

Wiem, wiem, teraz to musztarda po obiedzie, ja sie zaparłam, żeby dom nie miał okien połaciowych, no i żeby miał strych

(mądrze pisze Yoric !).... Teraz nie żałuję.

No na pewno blachodachówka rozgrzewa sie bardziej (szybciej) niż ceramiczna/cementowa,ale mniej niż papa/gont bitumiczny Ma ponadto mniejszą bezładność cieplną co przyczynia sie do tego efektu, ale to zależy chyba od pogody :roll: . Jak pali 6h to kazdy dach sie w koncu rozgrzeje, . Jeżeli zalezy Ci na tanim i trwałym dachu i jest on dwuspadowy to tylko blachodachówka. Mam i polecam :wink:

Tani i trwały dach z blachodachówki ? to się jedno z drugim nawzajem wyklucza, co do nagrzewania to pod każdym pokryciem będzie gorąco jak się pożałuje izolacji , na okna połaciowe są rolety, polecam, ale im jest ich mniej tym lepiej zarówno latem jak i zimą :wink:

Dlaczego dach dwuspadowy z blachodachówki ma byc drogi i nietrwały i dlaczego to sie wyklucza :o ???