Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka - wady i zalety, mity i fakty - dyskusja i opinie

fidykg

Recommended Posts

A wg mnie blachodachowka to lipa wiadomo ze przy cieciu blachy zostaje czysta blacha ktorej majstry dokladnie nie pomaluja(nawet jak kupisz farbe i bedziesz ich pilnowac) wg w dachowkach jest przyszlosc :wink: co do temp czy cieplo czy zimno to trzeba dac min 20 cm ocieplenia bo inaczej to lipa na polaciowki to rolety i bedzie oki.U mnie jest braz dach oczywiscie dachowki Brass i latem przy upalach jest oki(na poddaszu tym na jetkach co mam nie mam ocieplenia i jest goraco jak cholera ja sie dach nagrzeje) Pozdrawiam i zycze udanych wyborow przy kupnie

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I gdzie ta cieta blacha wystaje? pod gąsiorem w kalenicy nigdzie nie ma cięcia a arkusze są na długość połaci dachu nic sie nie dzieje i odpadów praktycznie nie było. Nie wiem skad takie krytyczne podejscie do blachodachówki?

Pewno że dachówki ceramiczne sa fajniejsze, ale dach jest droższy bo i więźba mocniejsza no i dachówka taż nie wspomne o robociźnie. Ale nie ma niczego za nic :wink:

Radekkow,

Nie bralbym takiej blachy -droooogie toto - nagrzewa sie jeszcze bardziej niz "zwykla " blacha dzieki chropowatej powierzchni.

W takiej cenie wybralbym dachowke ceramiczna.

Jako ze jest to dzial "wymiana doswiadczen" - podziele sie moimi.

Bebnienie deszczu o blache: MIT

Nawet przy duzych ulewach tego nie slychac - moze dlatego, ze mam dosyc stromy (45*) dach ze strychem. Slychac bebnienie deszczu o okna polaciowe i zwykle okna jak mocno zacina.

Trwalosc blachy:

Moj dach ma tylko 3 lata - po takim okresie zadnych ;) sladow zuzycia.

Zastanawiajace / pocieszajace jest to, ze nawet te uciete konce nie koroduja - wykopalem ostatnio skrawek blachy i mimo tego, ze w ziemi lezal - wygladal jakby wczoraj z huty wyjechal.

Y

Noooo... słuchajcie, a co powiecie na blachę z posypką ceramiczną - np. Ahi Roofing ? Czy słychać deszcz, czy się bardzo nagrzewa?Czy...

Bez ocieplenia i wygłuszenia deszcz słychać troszeczke bardziej niż o okna dachowe, oczywiście zależy to od spadku, nie pamiętam teraz jaki jest u mnie

Mam ciemny kolor i nie nagrzewa się bardzo, przy dużym słońcu można bez problemu trzymać rękę na blachodachówce, ale nie mam niestety porównania ze zwykłą blachą

ja polecam, bo dach wygląda fenomenalnie

Tez mamy blaszany dach, szczogolowo bede sie mogla wypowiedziec dopiero za jakis czas, bo przeprowadzke planujemy za miesiac. To co juz teraz moge powiedziec - deszcz jakos bardzo nie dudni, w sumie tam nie nocowalam, ale w dzien praktycznie w ogole nie byl slyszalny.

Jesli chodzi o temperature, chyba nikt nie wspomnial o tym, ze dach blaszany nagrzewa sie szybko, ale takze szybko stygnie, wiec w nocy ladnie sie wychladza, w przeciwienstwie do dachowek, ktore trzymaja temperature.

Mysmy uzyli 12cm ocieplenia miedzy krokwiami + 5cm bezposrednio pod blacha. Klimat troszke inny niz w Polsce - zima nie mniej niz 1-2 stopnie w nocy, latem 30-40 w dzien.

Doswiadczenia zimowo-deszczowe moge dopisac w watku za jakies 2 miesiace, jesli chodzi o nagrzewanie to dopiero za jakies pol roku.

czarny dach pokryty blachą - największa połac od strony południowej ok 7,5 * 12 - poddasze jeszcze nie ocieplone ale mam pełne deskowanie (sporo daje nawet teraz bez ocieplenia) jest względna temperatura - -- co trzeba ograniczyć - OKNA POŁACIOWE jezeli jest taka mozliwośc oczywiście i dać wiecej izolacji niz 15 cm :roll:

Tani i trwały dach z blachodachówki ? to się jedno z drugim nawzajem wyklucza, co do nagrzewania to pod każdym pokryciem będzie gorąco jak się pożałuje izolacji , na okna połaciowe są rolety, polecam, ale im jest ich mniej tym lepiej zarówno latem jak i zimą :wink:

Dlaczego dach dwuspadowy z blachodachówki ma byc drogi i nietrwały i dlaczego to sie wyklucza :o ???

Dlaczego się wyklucza ? bo jak jest tani to nie jest trwały, a jak ma być trwały z blachy to kosztuje od 65-do nawet 250 zł za metr kw, bo blaszki typu 17,99 czy 21,57 za metr to w polonezach jeżdżą (już coraz rzadziej) , a mity typu tania blacha i droga dachówka dawno minęły wystarczy zrobić wyliczenie, co do więżby to teraz wszystkie są obliczane pod pokrycia ciężkie, no chyba że ktoś sobie sam odchudzi z oszczędności rzecz jasna :lol: to już jego problem, wtedy pozostaje mu kupić niby tani i trwały dach z blachy za 17.99 za metr ( co innego dach stary, więżba nie zmieniana itd.) ale nowy ? z blachy po 20zł ? nigdy w życiu, to tylko marna imitacja

Tani i trwały dach z blachodachówki ? to się jedno z drugim nawzajem wyklucza, co do nagrzewania to pod każdym pokryciem będzie gorąco jak się pożałuje izolacji , na okna połaciowe są rolety, polecam, ale im jest ich mniej tym lepiej zarówno latem jak i zimą :wink:

Dlaczego dach dwuspadowy z blachodachówki ma byc drogi i nietrwały i dlaczego to sie wyklucza :o ???

Dlaczego się wyklucza ? bo jak jest tani to nie jest trwały, a jak ma być trwały z blachy to kosztuje od 65-do nawet 250 zł za metr kw, bo blaszki typu 17,99 czy 21,57 za metr to w polonezach jeżdżą (już coraz rzadziej) , a mity typu tania blacha i droga dachówka dawno minęły wystarczy zrobić wyliczenie, co do więżby to teraz wszystkie są obliczane pod pokrycia ciężkie, no chyba że ktoś sobie sam odchudzi z oszczędności rzecz jasna :lol: to już jego problem, wtedy pozostaje mu kupić niby tani i trwały dach z blachy za 17.99 za metr ( co innego dach stary, więżba nie zmieniana itd.) ale nowy ? z blachy po 20zł ? nigdy w życiu, to tylko marna imitacja

Gratuluje nieomylności i wszechwiedzy a zwłaszcza merytorycznej argumentacji :D . Dyskusja z Tobą jest cieżka jak dach z dachówki z resztą może już jakiś Ci sie na głowe zawalił . Powodzenia. :wink:

No nie dziwie sie że jest gorąco jak cholera skoro jest 7 okien dachowych, ja nie mam ani jednego, więc nie ma którędy wpadac słonce i temperatura. Wszystko zatrzymuje sie na zewnatrz. W środku przyjemny chłód, nawet tynkarze w czasie upałów chwalili, że chłodek i można żyć.

Narobiliscie otworów w dachu z szybami i chcecie zeby bylo chlodno kiedy slońce masakruje ......

Hmm, nie mam okien dachowych a w niektórych pomieszczeniach mam gorąco. Ciekawe. Dach z dachówki ceramicznej, izolacja wełna 18+5. Sporo zależy od powierzchni dachu w stosunku do powierzchni pomieszczenia. W pomieszczeniu gdzie mam gorąco mam praktycznie cały sufit w skosach. Ściany kolankowe są minimalne. W lecie gorąco a w zimie trudno dogrzać. Izolacja dachu była dobrze wykonana, bo sam pilnowałem i sprawdzałem. Po prostu dach chyba nigdy nie będzie tak dobrze zaizolowany jak ściana. Polecał bym unikać dużych połaci dachu/skosów wewnątrz pokoi mimi że to dość efektownie wygląda. Można zrobić trochę wyższą ściankę kolankową i to automatycznie zmniejszy skosy w pomieszczeniu a powiększy strych który będzie strefą buforową. Strych też oczywiście dobrze zaizolować.

biorąc po duwagę gr. 23 cm izolacji to tak sobie

wg mnie minimum to 25 cm wełny o dobym wsp.

To już nie jest duża różnica. I tak zwiększyłem grubość wełny w stosunku do projektu w którym jest 16cm :). Dalsze zwiększanie grubości wiązło by się zapewne z problemami technologicznymi (obniżanie całego sufitu z GK, zmiana uchwytów rusztu pod GK na jakieś dłuższe a nie wiem czy takie istnieją itp.). To już nie takie proste. Teraz jest 18cm między krokwiami (bo takie są krokwie) i 5cm między ruszt.

biorąc po duwagę gr. 23 cm izolacji to tak sobie

wg mnie minimum to 25 cm wełny o dobym wsp.

To już nie jest duża różnica. I tak zwiększyłem grubość wełny w stosunku do projektu w którym jest 16cm :). Dalsze zwiększanie grubości wiązło by się zapewne z problemami technologicznymi (obniżanie całego sufitu z GK, zmiana uchwytów rusztu pod GK na jakieś dłuższe a nie wiem czy takie istnieją itp.). To już nie takie proste. Teraz jest 18cm między krokwiami (bo takie są krokwie) i 5cm między ruszt.

pewnie jakies trudnosci by były - wiem ze roznica 2 cm to niewiele dlatego pisałem o minimum 25 cm - dla siebie kupiłem 2x15 cm

pewnie jakies trudnosci by były - wiem ze roznica 2 cm to niewiele dlatego pisałem o minimum 25 cm - dla siebie kupiłem 2x15 cm

A wymyśliłeś już jak to będziesz robić? Jak to technicznie rozwiążesz?

oczywiscie

15 miedzy a 15 na krokwie uchwyty grzybki, 40 cm odstepy

jak nie dostane grzybków 18 zastosuje std 15 + przedł. je kawałkami np. kontrłaty [/url]