Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blachodachówka - wady i zalety, mity i fakty - dyskusja i opinie

fidykg

Recommended Posts

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co znaczy pare godzin wiecej pracy w porównaniu z mieszkaniem kilka - kilkanaście - a nawet kilkadziesiat lat mecząc się latem z powodu zbyt wysokiej temperatury :roll:

Oczywiście coś w tym jest. Teraz zapewne bym zastosował więcej wełny, zwłaszcza w tych newralgicznych miejscach. Choć oczywiście już czuję jakie by były problemy z ekipą od GK :). Na szczęście mam plan awaryjny bo mam przygotowany dom pod klimę (rury w ścianach i sufitach) a urządzenia tanieją z roku na rok :).

• 4 months później...
....Teraz zapewne bym zastosował więcej wełny, zwłaszcza w tych newralgicznych miejscach. Choć oczywiście już czuję jakie by były problemy z ekipą od GK :). Na szczęście mam plan awaryjny bo mam przygotowany dom pod klimę (rury w ścianach i sufitach) a urządzenia tanieją z roku na rok :).

Urządzenia i owszem tanieją, ale drożeje prąd i tu zaczyna się problem! Znajomi zastosowali klimę na poddaszu i po zeszłorocznym lecie dostali z zakładu energetycznego kwitek na dopłatę - nieco ponad 3 tyś. PLN (klima 5,6KW, całkowita pow. poddasza 97 m2).

• 9 months później...

Powiem tak ....wcześniej mieszkałam w bloku, więc każde dudnienie (oprócz dudnienia w szyby okienne ) było mi obce.

Doświadczyłam dudnienia deszczu w dach zadeskowany pokryty gontem (u siebie) , oraz dudnienia deszczu w dach z blachodachówki (u rodziców).

Mogę powiedzieć, że bardziej dudniło w blachodachówkę ...aczkolwiek nieprzyzwyczajona jestem i dudnienie w mój dach podczas deszczu jest dla mnie także uciążliwe (nie potrafię spać :roll: ) . Mam nadzieję, że kiedyś mi to minie :wink: .

kwestia dobrego ocieplenia pomoże rozwiązac kwestię głośnego deszczu. Bo to, że deszcz mocno bębni o blachę nie ulega wątpliwości - wejdź sobie w trakcie deszczu do garażu-blaszaka, będziesz wiedział o co chodzi.

Już przy 15-20 cm wełny nie będzie to uciązliwe, a wręcz pomoże w zasypianiu :)

Miałem okazję przebywać podczas letniego deszczu pod dachem z blachy i wrażenia były zbliżone do odczuć doznawanych na przelotowym dworcu kolejowym. Byłem troszkę zdezorientowany. Dlatego też żadnej blachy poza rynnami i obróbkami dekarskimi u siebie nie przewiduję. Również w środku żadych blaszanych wanien czy brodzików - tutaj doznania byłyby zbliżone do sikania w blaszany nocnik.

Witam,

W parterowym domku (poddasze nieużytkowe, oddzielone 30cm warstwą wełny na stropie) w pomieszczeniach nic nie słychać - nawet przy duzych ulewach. Po wejściu do holu (gdzie mamy wyjście na strych - nieobłożone wełną) - już słychać, ale to już musi tak solidnie padać.

--

Pozdrawiam,

Łukasz Gryka

Gość M@riusz_Radom
Miałem okazję przebywać podczas letniego deszczu pod dachem z blachy i wrażenia były zbliżone do odczuć doznawanych na przelotowym dworcu kolejowym.

Należało pogratulować właścicielowi nieruchomości fachowego wykonania izolacji poddasza ....

U nas też jest blachodachówka, ocieplenie wełną i ja nie słyszę nawet jak pada deszcz. Faktycznie tam gdzie są okna dachowe jest inaczej. Ale co kto lubi. Mój mąż czasami specjalnie przenosi się ze spaniem do pokoju gdzie są dwa okna dachowe, bo mówi, że uwielbia odgłos deszczu bębniącego w szyby i dach :lol: :lol: :lol: