pawlem 16.12.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Witam wszystkich serdecznie.Chciałbym podzielić sie swoimi planami na budowe skromnego domu w okolicach Poznania. Problem jaki mam to fundusze. A włąsciwie chwilowy ich brak. Budowę chciałbym rozpoczać w przyszłym roku w okolicach póznej wiosny. Teraz póki co to nie posiadam działki(rozgladam sie za nia). W okolicach wiosny bede miał gotówki jakies 125 tys. zł. Całosc inwestycji chce skredytować. Instytucje doradcze takie jak np open finance radzą mi abym pomimo tych srodków(125 tys) skredytował wszystko łącznie z zakupem działki (ok.300 tys) a te srodki posiadane emów w czasie realizacji budowy. Chciałem zpytać czy wsród szanownych gości tego forum sa osoby które kredytowały całosć budowy łacznie z kupnem działki. Jeśli tak to jak to wygląda w praktyce. A wogóle to czy warto zaufać open finance lub expanderowi i to im zlecic załatwianie wszystkich formalnosci? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 16.12.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Obawiam się, że im mniejszy wkład własny tym gorsze warunki kredytu.W tym przypadku (brak jakiegokolwiek wkładu własnego) może skutkować wręcz niemożliwością uzyskania tekiego kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 16.12.2005 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 Moim zdaniem wszystko zależy od zdolności kredytowej. Przy takiej kwocie i odpowiednio dużej (wysokiej ?) zdolności kredytowej będziesz mogł negocjować wysokość marży banku. Najlepiej złoż papiery do co najmniej dwóch banków, by mieć możliwość porównania oferty i podstawę do negocjacji. W moim przypadku łatwiej (czytaj szybciej) było uzyskać kredyt na całą budowę niż tylko na stan surowy (tak jak chciałam). A działkę też mam skredytowaną tylko w innym banku. Czyli nic nie jest moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 19.12.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 A nie masz mieszkania, które sprzedasz po budowie? Niektóre banki pozwalają potraktować je jako wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashanti 29.12.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 witam!ja rowniez bede mieszkac "pod" Poznaniem. Kredyt na 100% inwestycji-dom lacznie z dzialka. Poczatkowo chcialam skorzystac z uslug Expandera, ale okazalo sie ze bezposrednio w banku zaproponowano nam lepsze warunki. Najwazniejsze zeby byla zdolnosc kredytowa a wtedy to juz z gorki;-) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 29.12.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 przejdź do PKOBPwg mojego rozeznania tam daja najlepsza ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariozdr 05.01.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Ja dostałem w BPH bez wkładu własnego - na działkę i budowę domu - jeden kredyt. Mam mieszkanie ale nie pokazywałem go jako wkład własny - jak zechcę sprzedam , jak nie wynajmę - ode mnie zależy ,czy i w jakim stopniu pokryje kredyt środkami ze sprzedaży mieszkania a ile przeznaczę na wykończenie domu. ( kwota kredytu 386 tys zł w CHF) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 05.01.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 A moge zapytać jaka macie zdolność kredytową?? Intersuje mnie jaki trzeba mieć dochód na osobę (czy jakkolwiek oni to liczą), zeby dostać taki wysowi kredyt.I jeszcze jedno: na ile lat i jaka wychodzi rata miesięczna. Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregory28 05.01.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 ja byłem w PKO BP i wymagają wkład własny nawet jeżeli mam dużą zdolność kredytową ok.5000 złmiesiecznie i trzy osoby do utrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariozdr 05.01.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 zarobki 6000 zł netto na 3 osobową rodzinę. Na 30 lat , rata po wykorzystaniu wszystkich transzy 1700 zł, ale część pieniędzy uzyskanej sprzedaży mieszkania przeznaczamy na wczesniejszą spłatę - chcemy zatrzymać się na racie ok 1200 zł / m-c . Oczywistym jest , że bez wkładu własnego warunki kredytu są mniej korzystne (wyższe oprocentowanie), ale z drugiej strony jeżli pokażemy mieszkanie jako wkład własny to później niestety będziemy musieli ten wkład wnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 05.01.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Dzieki!!! Co prawda mam dwa razy mniejsze dochody ( ) ale też chcemy wziąść o wiele mniejszy kredyt ("maksymalne maksimum" to 150 tysięcy). Mam nadzieję, że nie będzie problemów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts