Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na wszystko. Jak to zorganizować

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym podzielić sie swoimi planami na budowe skromnego domu w okolicach Poznania. Problem jaki mam to fundusze. A włąsciwie chwilowy ich brak. Budowę chciałbym rozpoczać w przyszłym roku w okolicach póznej wiosny. Teraz póki co to nie posiadam działki(rozgladam sie za nia). W okolicach wiosny bede miał gotówki jakies 125 tys. zł. Całosc inwestycji chce skredytować. Instytucje doradcze takie jak np open finance radzą mi abym pomimo tych srodków(125 tys) skredytował wszystko łącznie z zakupem działki (ok.300 tys) a te srodki posiadane emów w czasie realizacji budowy. Chciałem zpytać czy wsród szanownych gości tego forum sa osoby które kredytowały całosć budowy łacznie z kupnem działki. Jeśli tak to jak to wygląda w praktyce. A wogóle to czy warto zaufać open finance lub expanderowi i to im zlecic załatwianie wszystkich formalnosci? Pozdrawiam

Moim zdaniem wszystko zależy od zdolności kredytowej.

Przy takiej kwocie i odpowiednio dużej (wysokiej ?) zdolności kredytowej będziesz mogł negocjować wysokość marży banku. Najlepiej złoż papiery do co najmniej dwóch banków, by mieć możliwość porównania oferty i podstawę do negocjacji.

W moim przypadku łatwiej (czytaj szybciej) było uzyskać kredyt na całą budowę niż tylko na stan surowy (tak jak chciałam). A działkę też mam skredytowaną tylko w innym banku.

Czyli nic nie jest moje :(

• 2 weeks później...
Ja dostałem w BPH bez wkładu własnego - na działkę i budowę domu - jeden kredyt. Mam mieszkanie ale nie pokazywałem go jako wkład własny - jak zechcę sprzedam , jak nie wynajmę - ode mnie zależy ,czy i w jakim stopniu pokryje kredyt środkami ze sprzedaży mieszkania a ile przeznaczę na wykończenie domu. ( kwota kredytu 386 tys zł w CHF)

zarobki 6000 zł netto na 3 osobową rodzinę. Na 30 lat , rata po wykorzystaniu wszystkich transzy 1700 zł, ale część pieniędzy uzyskanej sprzedaży mieszkania przeznaczamy na wczesniejszą spłatę - chcemy zatrzymać się na racie ok 1200 zł / m-c .

Oczywistym jest , że bez wkładu własnego warunki kredytu są mniej korzystne (wyższe oprocentowanie), ale z drugiej strony jeżli pokażemy mieszkanie jako wkład własny to później niestety będziemy musieli ten wkład wnieść.