Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pojemność zasobnika?

Jaka pojemność zasobnika na wodę?  

73 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka pojemność zasobnika na wodę?

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A bez zasobnika?

Czy przy typowym picu 2-f o mocy c.w.u ok. 21kW napełnię wannę wodš, czy będš z tym problemy?

Jak się domyœlam, przy tym napełnianiu (czy przy prysznicu) jeœli ktoœ odkręci wodę w kuchni, to będę go przeklinał. Ale czy jeœli nikt tak nie zrobi, to tš wannę napełnię, czy nie?

(duża łazienka, z oknem...)

Zdecydowaliśmy sie na zasobnik 20 l.... wbudowany w piec Vaillant....dla 4 osob ( w tym jedna z doskoku) stwierdziliśmy ,że nie ma sensu utrzymywać ciepłą wodę przez 24 h na dobę jeśli najczęściej korzystamy z niej rano i wieczorem .Po 8 miesiącach użytkowania nie stwierdziliśmy zadnych problemów nawet przy używaniu dwóch pryszniców jednocześnie .

Ja też najchętniej wzišłbym bez zewnętrznego zasobnika.

Pytanie, czy da się tym napełnić duuuużš wannę (np. przy założeniu, że nikt w międzyczasie nie podkrada ciepła w kuchni)?

Pozdrawiam

Bogdan

bez problemu można napełnić wanne gorącą wodą .....ale przyznam szczerze ,że nikt wtedy nie zmywał w kuchni ani nie brał prysznica ale myślę ,że nie miałoby to znaczenia ....bo przecież co za różnica wanna i prysznic czy dwa prysznice na raz ?

No to byłoby super. W kochni zamierzam mieć zmywarkę, a przy obecnych 3 osobach (docelowo 4) chyba nie będzie problemów z podkradaniem wody.

Wanna to jednak nieco inaczej niż prysznic - po pierwsze leje się cieplejszš wodę, po drugie znaaaacznie więcej.

(i tak na poczštek będę miał szambo, więc pewnie będę się kšpał w kropli wody :lol: )

Ja też najchętniej wzišłbym bez zewnętrznego zasobnika.

Pytanie, czy da się tym napełnić duuuużš wannę (np. przy założeniu, że nikt w międzyczasie nie podkrada ciepła w kuchni)?

Pozdrawiam

Bogdan

bez problemu można napełnić wanne gorącą wodą .....ale przyznam szczerze ,że nikt wtedy nie zmywał w kuchni ani nie brał prysznica ale myślę ,że nie miałoby to znaczenia ....bo przecież co za różnica wanna i prysznic czy dwa prysznice na raz ?

Jeśli prysznice odkręcasz maksymalnie i masz taką samą "przepustowość" prysznica jak i wanny faktycznie nie ma różnicy.

Jednak przy napełnianiu wanny zazwyczaj zależy nam, by napełniła się jak najszybciej, więc wodę odkręcamy maksymalnie, a gdy bierzemy prysznic, nie zależy nam, by woda waliła w głowę z maksymalnym ciśnieniem, więc zazwyczaj odkręca się wodę "na pół gwizdka". Jednak być może Twój piec da radę zagrzać tyle wody jednocześnie.

• 1 month później...

Co wybrać? 160 l czy 200 l?

Różnica w cenie znikoma więc ten element odpada.

Instalator doradza 200 l, bo jak twierdzi, przy dużej wannie taka pojemność jest dobra.

Minusy - większy wydatek ciepła na utrzymanie temp. no i rozmiary.

Jak sądzicie, czy warto wziąć 200 l przy założeniu prawie identycznych cen zakupu jak dla 160?

Instalator doradza 200 l, bo jak twierdzi, przy dużej wannie taka pojemność jest dobra.

Jak sądzicie, czy warto wziąć 200 l przy założeniu prawie identycznych cen zakupu jak dla 160?

ponawiam pytanie

Mam w projekcie zasobnik wody o poj. 200l. Wydaje mi się trochę za duży dla 4-osobowej rodzinki, która woli prysznic od wanny. A jakie Wy macie zasobniki?

Wszystko zależy od tego czym jest ogrzewana woda grzalka czy kocioł centralnego ogrzewania (jak to zauważył Jezier) przy gazowym wystarczy 60 l, przy elektrycznym spokojnie od 200 a nawet 300 l jezeli masz pom gosp.i bedziesz korzystac tylko z taryfy nocnej. Ja natomiast mam 100 l atlantic w górnej łazience nie jest włązony na full, 5h na dziennej i 10h na nocnej na prysznice nawet podczas pobytu gości wystarcza.

ponawiam pytanie

drogi sasiedzie, wez 200l, po co ryzykowac czekanie na ciepla wode? a nuz rodzina sie powiekszy albo goscie zanocują? na serio- zalezy ile masz lazienek- u mnie zona sobie zarzyczyla 5- dla kazdego jedna lazienka, w tym dwa hydromasaze, wiec 200l kupilem :lol:

Mam 150l grzany elektrycznie w drugiej taryfie i jest trochę mało tzn. pomiedzy jednym grzaniem (kończy się o 15:00) a drugim (od 22:00) potrafi się "zużyć" i trzeba z kolejną kąpielą trochę poczekać. Rodzinka 4 osoby. Przy grzaniu non-stop (gaz, taryfa tylko dzienna, inne metody) 150l w zupełności wystarcza.

• 1 year później...