Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulgi remontowa,odsetkowa,zwrot różnicy VAT

wojtekww

Recommended Posts

• 2 weeks później...

musisz więc sobie wyliczyć co ci się bardziej opłaca ponieważ jeżeli korzystasz z ulgi remontowej to wtedy współczynnik do zwrotu VAT jest niższy,

jeżeli masz naprawdę mało do odliczenia w uldze remontowej a dużo zwrotu VAt to przelicz czy faktycznie skorzystanie z ulgi jest dla ciebie korzystne

anekri

ja też tak myślałem (w 2004 korzystałem z ulgi remontowej dla starego mieszkania), że będę musiał teraz przy zwrocie VAT-u (budowa nowego domu) korzystać z niższego współczynnika 0,5523.

Ale w formularzu na zwrot VAT-u jest napisane:

http://www.us.gniezno.pl/pliki/wniosek_o_zwrot_vat_za_mat_bud/wniosek_zwrot_vat.pdf

F. Obliczanie Kwoty Zwrotu (w odniesieniu do wydatków, na podstawie których wnioskodawca nie korzystał z odliczenia na podstawie przepisow, o ktorych mowa w art.3 ust.6 ustawy) ................

czyli ja to interpretuję, że zwrot VAT-u musi być realizowany tylko z faktur które wcześniej nie były wykorzystywane do odliczania ulgi remontowej - to wtedy stosujemy współczynnik 0,6818;

Natomiast w p-kcie niżej jest:

G. Obliczanie Kwoty Zwrotu (w odniesieniu do wydatków, na podstawie których wnioskodawca korzystał z odliczenia na podstawie przepisow, o ktorych mowa w art.3 ust.6 ustawy) ................

- to wtedy stosujemy współczynnik 0,5523;

Taka jest moja interpretacja przepisów. Napiszcie czy jest to prawidłowe.

Pozdrawiam

Wiesiek

nie wgryzłam się tak dokładnie w tekst...

...ale jeżeli chodzi o wykorzystane w uldze remontowej faktury w poprzednich latach to ok współczynnik hipotetycznie mozemy przyjać wyższy :roll: ale jak to jest nie wiem

inaczej rozumiem sytuację kiedy chcemy w tym roku skorzystać z obu ulg -to powinniśmy nie tylko dostarczyć kopie faktur do zwrotu VAt ale też wykazać które były wykorzystane do ulgi remontowej i zrobić podział na dwa wpółczynniki??

z tego co obiło mi się o uszy - nie ma to znaczenia - stosujemy współczynnik niższy do całości faktur

Nie rozumiem, jakie jest powiazanie zwrotu róznicy w VAT (22%-7%) z innymi ulgami???

Przecież Polska wywalczyla z Unią okres przejsciowy na niższy VAT i taki był sens zwrotu tej różnicy. Jacy znów genialni urzędnicy odwrócili kota ogonem i ograniczyli/uzależnili zwrot VAT od korzystania z jakichś innych ulg?? Czyli co: Jak nie korzystałem z ulgi remontowej ani odsetkowej, to nie dostane zwrotu różnicy w VAT, nawet jeśli zapłaciłem za budowanie domu????

właśnie odwrotnie

jeżeli nie korzystałeś z ulg to przysługuje ci zwrot VAT w pełnej wysokości

Natomiast jeżeli korzystałeś z ulg to wtedy zwrot VAT jest niższy.

Dlatego, że tą samą fakturę możesz !!!!!! wykorzystać w obu przypadkach w uldze remontowej np odliczysz 19% całej kwoty faktury a potem ubiegasz się o zwrot VAt - wymyslili więc że dla korzystajacych z ulg zwrot VAt będzie nizszy bez względu na fakt jakie faktury wykorzystujesz bo przecież budując dom i remontując mieszkanie część faktur tylko jest potem odliczane w ramach ulgi

Mam pytanie, czy jeśli zakończyłam budowę w listopadzie 2004 r., a następnie korzystałam z ulgi remontowej to mam złożyć dwa wnioski. Z tytułu zwrotu VAT na materiały wykorzystane w trakcie budowy w odniesieniu do faktur wystawionych pomiędzy majem, a listopadem 2004 oraz z tytułu zwrotu VAT na materiały wykorzystane w trakcie remontu w odniesieniu do faktur wystawionych od listopada 2004 do grudnia 2005 r.? Mam wrażenie, że te wynikające z budowy w ogóle pójdą do piachu, bo wniosek można złożyć nie później niż 6 miesięcy od dnia zakończenia inwestycji. Chyba, że uznamy, że jest to jedna inwestycja.

Może ktoś jest bardziej zorientowany niż ja.

Mam pytanie, czy jeśli zakończyłam budowę w listopadzie 2004 r., a następnie korzystałam z ulgi remontowej to mam złożyć dwa wnioski. Z tytułu zwrotu VAT na materiały wykorzystane w trakcie budowy w odniesieniu do faktur wystawionych pomiędzy majem, a listopadem 2004 oraz z tytułu zwrotu VAT na materiały wykorzystane w trakcie remontu w odniesieniu do faktur wystawionych od listopada 2004 do grudnia 2005 r.? Mam wrażenie, że te wynikające z budowy w ogóle pójdą do piachu, bo wniosek można złożyć nie później niż 6 miesięcy od dnia zakończenia inwestycji. Chyba, że uznamy, że jest to jedna inwestycja.

Może ktoś jest bardziej zorientowany niż ja.

Możesz odliczyć cały VAT z wszystkich faktur po 1 maja 2004, pod warunkiem że materiały są ujęte na oficjalnej liście. Nie ma znaczenia data zakończenia inwestycji, o zwrot można ubiegać się od dzisiaj.

Wszystkie formularze, wnioski i wykaz materiałów znajdziecie na oficjalnej stronie ministerstwa http://www.mf.gov.pl/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=106

Odnośnie ulgi odsetkowej...... w grudniu 2003 r. wzięłam kredyt na budowę domu, budowę zakończyłam w czerwcu 2005 roku. Jakie odsetki podlegają odliczeniu w PIT-cie za 2005 roku ?.

Wszystkie zapłacone od grudnia 2003, o ile podatek należny będzie nie mniejszy. Warunek - oficjalne zgłoszenie zakończenia budowy i odbiór w 2005 roku.

Pozdrawiam :p

Witam,

Taka watpliwosc

Oczywiscie chce zwrotu VAT, i jednoczesnie skorzystac z ulgi remontowej.

Ulge remontowa odliczam od materialow i uslug ktore mialy 7% VAT lub przed wejsciem do UE 22%. W takiej sytuacji nie dotyczy to faktur na ktore chce zwrot VAT wiec przysluguje mi ten wyzszy limit, prawda?

Zamotane to z lekka wszystko

Pzdr.

Piotrek

Witam,

Taka watpliwosc

Oczywiscie chce zwrotu VAT, i jednoczesnie skorzystac z ulgi remontowej.

Ulge remontowa odliczam od materialow i uslug ktore mialy 7% VAT lub przed wejsciem do UE 22%. W takiej sytuacji nie dotyczy to faktur na ktore chce zwrot VAT wiec przysluguje mi ten wyzszy limit, prawda?

Zamotane to z lekka wszystko

Pzdr.

Piotrek

Ja tez mam zagmatwane ;

zrozumiałam tak:

ulge remontową rozliczam po zakończeniu budowy tj po 20 kwietnia 2005, z faktur po 20kwietnia moge odliczyć 19 % z całości fv,

I TERAZ PYTANIE ZA 100 PUNKTÓW

Jaki wspólczynnik mi przysługuje?

Logicznie byłoby gdyby na fv przed 20kwietnia 2005r wyzszy a na fv po 20 kwietnia współczynnik niższy bo tylko od nich przysługiwała mi ulga remontowa :-?

Dobrze kombinuje czy przekombinowałam?