Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dowiedziałam się ciekawej rzeczy, a właściwie moja mama, którą wysłałam na objazd po urzędach, aby mi pozałatwiała parę papierków związanych z rozpoczęciem starania się o pozwolenie na budowę domu oraz kredytu. Mianowicie, mili ludzie (między innymi nasza geodetka z gminy) doradzili, aby nie budować nowego domu - nie zgłaszać budowy, nie modernizować starego (bo modernizacja a remont to ponoć dwie różne rzeczy) - miałam nadzieję, że modernizacja będzie szybsza i moze tansza niż budowa w sensie papierkowym (mamy starą chałupę na działce) - tylko zgłosić generalny remont starego domu(na to mi nic nie potrzeba), rozwalić go i w tym miejscu zbudować nowy dom poprostu :o tak aby stał na miejscu starego - może być większy, może być z poddaszem etc. Tylko ma być mniej więcej w tym samym miejscu... Co o tym myślicie?
https://forum.murator.pl/topic/45363-obej%C5%9Bcie-papierk%C3%B3w-budowlanych-przejdzie-takie-co%C5%9B/

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i co dalej?

bo na razie nie wiadomo co mysleć?

że niby jak?

Poprostu - rozwalić stary ("na zasadzie remonu generalnego") i zbudowac nowy w tym samym miejscu... Tak właśnie powiedzieli mojej mamie...

Sama nie wiem, co myśleć :-? :oops:

Genialne :) Poprostu genialne.

Tylko pamiętaj że ten nowy musi byc o identycznych wymiarch co stary i wygladem tez zblizony bo inaczej może być kiepsko.

A tak na poważnie to naprawdę takie bzdury mówią urzednicy ? Czy to ktoś pod budką z piwem doradził?

Ile to niby na formlnościach zaoszczędzisz? Zdajesz sobie ile teraz wynoszą kary za samowole budwoalna ? Proponuje zacząc od poczytania tego odrazu przejdą Ci takie oszczędności.

Gdyby była jakaś kontrola to inspektor musiałby byc debilem,żeby się nie połapać czy dom nowy czy też modernizowany...... :wink:

Od 25 lat nie bylo kontroli... Nigdzie w okolicy nie było... Póki co, mi też wydaje się to niewiarygodne, ale naprawdę tak mówią :o :o :o I nie zapominajcie, że MODERNIZACJA a REMONT to dwie rózne sprawy, według gminy... :D

Genialne :) Poprostu genialne.

A tak na poważnie to naprawdę takie bzdury mówią urzednicy ? Czy to ktoś pod budką z piwem doradził?

Ile to niby na formlnościach zaoszczędzisz? Zdajesz sobie ile teraz wynoszą kary za samowole budwoalna ? Proponuje zacząc od poczytania tego odrazu przejdą Ci takie oszczędności.

A gdzie napisałam, ze mam zamiar tak zrobić? Hmmm? Jestem poprostu ciekawa, skąd taki urzędas jeden z drugim, geodetka (od 10 lat w gminie) takie informacje wzięli???

Gdyby była jakaś kontrola to inspektor musiałby byc debilem,żeby się nie połapać czy dom nowy czy też modernizowany...... :wink:

Od 25 lat nie bylo kontroli... Nigdzie w okolicy nie było... Póki co, mi też wydaje się to niewiarygodne, ale naprawdę tak mówią :o :o :o I nie zapominajcie, że MODERNIZACJA a REMONT to dwie rózne sprawy, według gminy... :D

Wystarczy ,że ktoś życzliwy zawiadomi.różnie bywa bo pół roku temu widziałem jak wywieźli bez pozwolenia na rozbiórkę 10000 m2 hal po pegeerowskich.... :wink:

Od 25 lat nie było, a teraz może być.

W ten sposób, to możesz "odbudować" np. garaż czy komórkę.

Wyślij mamę jeszcze raz w objazd i niech spisze z geodetką umowę, że solidarnie pokryje przyszłą opłatę za legalizację samowoli (wynosi ona w przypadku domu chyba 50 tys. zł).

A tak na poważnie. To co udawało się innym, nie musi udać się Tobie.

A gdzie napisałam, ze mam zamiar tak zrobić? Hmmm? Jestem poprostu ciekawa, skąd taki urzędas jeden z drugim, geodetka (od 10 lat w gminie) takie informacje wzięli???

Może nie napisałaś tego wprost ale dośc jasno wynika to z Twojego pierwszego postu że pomysł Cię conajmniej zaciekawił

......miałam nadzieję, że modernizacja będzie szybsza i moze tansza niż budowa w sensie papierkowym (mamy starą chałupę na działce) - tylko zgłosić generalny remont starego domu(na to mi nic nie potrzeba)......

Oczywiście po tylu negatywnych opiniach to nie Ty pomyslałas jak obejśc przepisy :)

Slyszalem ze aby taki manewr zrobic powinna zostac przynajmniej jedna sciana nieruszona najlepiej ta , w ktorej jest przylacze energetyczne. Nawet jesli to jest teoretycznie mozliwe to trzeba sie zastanowic ,czy warto.

Poltomy

-----------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze.

Choćby i remon to nie wiem jakim by trzeba było być kretynem żeby nie poznac - bez koperty of course :wink:

Może nie napisałaś tego wprost ale dośc jasno wynika to z Twojego pierwszego postu że pomysł Cię conajmniej zaciekawił

......miałam nadzieję, że modernizacja będzie szybsza i moze tansza niż budowa w sensie papierkowym (mamy starą chałupę na działce) - tylko zgłosić generalny remont starego domu(na to mi nic nie potrzeba)......

Oczywiście po tylu negatywnych opiniach to nie Ty pomyslałas jak obejśc przepisy :)

A któż nie myśli o obejściu przepisów i ułatwieniu sobie życia? A zaciekawiło mnie to ponieważ jest to niebywale niesamowite, gdyby tak można było zrobić :roll: :roll: :roll: Ech... A swoją drogą nie mogę wyszukać info o modernizacji stojącego juz domu :-?

Właśnie wybadałam mamę po raz drugi - ten urzędnik praktycznie wprot powiedział, aby sobie starą chałupę zaczarować w nowy dom... Jaka dobroć ludzka, jaka chęć ułatwienia życia innym ludziom z niego emanuje - wspaniałe, poprostu wspaniałe 8)

Slyszalem ze aby taki manewr zrobic powinna zostac przynajmniej jedna sciana nieruszona najlepiej ta , w ktorej jest przylacze energetyczne. Nawet jesli to jest teoretycznie mozliwe to trzeba sie zastanowic ,czy warto.

Poltomy

-----------------

Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze.

Takie coś mi mówił kiedyś nasz sąsiad, że musi kawałek starego domu zostać, ale ustawa mówi wyraźnie:

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonanie robót budowlanych, polegających na:

Art. 29. punkt 2, podpunkt 1)

remoncie istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów zabytkowych, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzią, a także nie wpływa na zmianę wyglądu w odniesieniu do otaczającej zabudowy na terenie miast,

To mi wszystko wyjaśnia... Ale w całej tej ustawie o prawie budowlanym nie ma słowa o modernizaji domu !!! :evil: :evil: :evil:

"Modernizacja" nie występuje w prawie budowlanym, występuje za to w ustawach podatkowych na potrzeby odliczeń (dla zwykłych smiertelników tylko do końca roku).
Nie no..., przecież to Leon musi być a Wy tak od razu łapiecie jak młody rekin bułeczki. :-?

Nie rozumiem... :o :o :o

Tego by nawet Leon nie wymyślił :-)